RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Найбільшому живому організму на Землі загрожує зникнення

Пандо, унікальна система, що складається з 40 000 генетично ідентичних дерев тополі осикоподібної, об'єднаних між собою корінням, може зникнути через людську діяльність.

Про це повідомляє CNN.

Пандо вважається найважчим і найбільш великим живим організмом на землі. Він охоплює площу рівну 43 гектарів, а його вага дорівнює 6000 тоннам, що, очевидно, значно перевершує вагу будь-якої найбільшої тварини або рослини.

Дата початку формування системи збіглася з кінцем льодовикового періоду, але через тисячі років свого існування вона зіткнулася з великими проблемами і тепер перебуває на межі вимирання.

Судячи з дослідження, опублікованого на порталі PLOS One Wednesday, осиковий ліс перестав рости. Дослідники зробили такий висновок, вивчивши 106 акрів території. Фактично, ліс перестав демонструвати зростання щонайменше 30-40 років тому.

За словами Пола Роджерса, глави альянсу Western Aspen, який в 2017 році провів таке ж дослідження, але в менших масштабах, причиною проблеми є люди. Справа в тому, що вони дозволили місцевим оленям та іншим тваринам з'їсти всі доступні саджанці. Дослідники не виявили жодного паростка з цілою верхівкою. Раніше популяцію оленів регулювали хижаки на зразок ведмедів і вовків, але через полювання їхня кількість скоротилася.

Також в зникненні паростків винні ранчо, які випускають тварин. Щоб ліс "ожив", необхідно призупинити вигул домашньої худоби.

Нагадаємо, американський вчений і еколог з Обернський університету Девід Стен вважає, що в 2017 році на Землі вимерли три види тварин.