RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Стало відомо про смерть в Москві відомого вченого родом з України

14 січня в Москві (РФ) на 83-му році життя помер відомий вчений в області меліорації і охорони земель Олександр Голованов родом з Мелітополя.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Голованов відомий за кордоном своїми фундаментальними працями з проблем комплексної меліорації, прогнозування та регулювання водного, сольового і теплового режимів меліорованих земель в різних природних зонах.

Народився Олександр Іванович в 1936 році в Мелітополі. Але більшу частину свого життя провів у Москві. Він закінчив Московський інститут інженерів водного господарства ім. В.Р. Вільямса (згодом - Московський гідромеліоративний інститут, нині - Московський державний університет природооблаштування). З 1979 по 1990 р.р. Голованов був ректором університету, до кінця життя працював на розвиток науки.

Вчений вперше запропонував поняття "меліоративний режим земель", яке прийнято в меліоративної науці. Оптимальний меліоративний режим забезпечує підвищення родючості грунтів, охорони навколишнього середовища і всебічне обгрунтування параметрів меліоративних систем. Він отримав патент на новий спосіб очищення грунтів і підземних вод від нафтопродуктів.

Вільно володіючи англійською мовою, Олександр Іванович брав активну участь у міжнародному співробітництві, в 1968 році пройшов 10-ти місячне стажування в Нідерландах, в 1972 році читав лекції в Фінляндії. У 1977 р півроку читав лекції і керував аспірантами в Мексиканській сільськогосподарському університеті (Чапінго), де підготував двох кандидатів наук. Працював експертом в Ірані, в 1997 році читав лекції в Сирії, брав участь в роботі ряду міжнародних конгресів (Туреччина, Італія, Франція). Неодноразово виїжджав за кордон для надання допомоги в розвитку меліоративного освіти (Алжир, Куба, Мексика, Болгарія), опублікував 10 наукових праць в зарубіжних виданнях, підготував 7 кандидатів наук для країн Азії, Африки, Латинської Америки.

Голованов - автор понад 140 опублікованих наукових і навчально-методичних праць, в тому числі 3-х монографій, 8-ми підручників і багатьох навчальних посібників.

Серце відомого українського вченого перестало битися 14 січня 2019 року. Він помер після інсульту. Вченого з мелітопольськими корінням поховали на Митинському кладовищі в Москві.

Як повідомляв "Апостроф", 19 січня у Львові на 99 році життя помер один з лідерів ОУН (б), колишній в'язень нацистського концтабору "Аушвіц" Омелян Коваль.