RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Нобелівську премію з літератури отримала письменниця з українським корінням: що про неї відомо

Польська письменниця Ольга Токарчук, яка отримала у четвер, 10 жовтня, Нобелівську премію з літератури, виросла в родині вихідців з України.

Про це відомо з офіційної біографії лауреатки.

Бабуся майбутньої письменниці жила на Тернопільщині та свого часу вийшла заміж за поляка.

Ольга Токарчук закінчила загальноосвітній ліцей ім. Норвіда в місті Кетш і факультет психології Варшавського університету. У студентські роки як волонтер працювала з психічно хворими особами. Після закінчення університету працювала психотерапевтом в Валбжіху.

Письменниця дотримується ліволіберальних поглядів, є членом Партії зелених і входить до редколегії журналу «Політична критика». Дебютувала збіркою віршів. У 1993 році вийшов її перший роман «Шлях людей книги». Роман «Бігуни» приніс їй найпрестижнішу в країні літературну премію «Ніке» (2008). У 2018 році цей же роман був удостоєний Міжнародної Букерівської премії. Токарчук стала першою польською письменницею, яка отримала цю престижну нагороду.

Як раніше повідомляв "Апостроф", комітет Нобелівської премії назвав імена лауреатів з літератури за 2018 і 2019 роки. Ними стали польська письменниця Ольга Токарчук і австрійський письменник Петер Гандке.