RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Австралію охопили масштабні пожежі: опубліковано відео вогняного "пекла"

В Австралії біля узбережжя вирують масштабні лісові пожежі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ВВС.

Вогонь охопив тисячу кілометрів території в штаті Новий Південний Уельс. Там зафіксували близько 80 великих вогнищ вогню. Пожежі сприяють пориви вітру та температура повітря до 35 градусів.

На лінію рятувальників надійшла інформація, що в кількох місцях люди опинилися заблокованими в своїх будинках. Однак пожежники не можуть до них дістатися через масштабне загоряння. У цей час влада радить жителям сховатися в притулок, так як бігти вже пізно.

Комісар з питань пожежної служби в сільській місцевості Шейн Фіцсіммонс зазначив, що подібної масштабної ситуації з пожежами в країні ще не було.

Гасінню пожеж сприяють падіння температури, підвищення вологості і допомога гвинтокрилів, які скидають воду. В гасінні також задіяні понад тисяча пожежників і 70 літаків.

Відзначають, що пожежі в Новому Південному Уельсі тривають вже місяць. У жовтні загинули двоє людей, намагаючись захистити свій будинок. Рятувальники констатують, що через пожежу загинули сотні коал.

Пожежа почалися через посуху. Днями пройшли незначні дощі, але їх недостатньо. Тому влада попереджає, що в разі відсутності опадів, масштаби пожеж будуть тільки рости. Зокрема, можливу небезпеку з вогнем очікують в штатах Квінсленд і Західна Австралія.

Багато населених пунктів Австралії зараз оповиті димом. Зокрема, минулого тижня в диму був Сідней - через пожежі в регіоні Порт-Макквері, який розташований в 380 км.

Тим часом вчені говорять, що такі величезні пожежі є наслідком глобального потепління і відповідно зменшенням опадів. Вони констатують, що останні кілька років літо в Австралії було рекордно спекотним. Відповідно зміни клімату призвели до збільшення екстремальних спекотних подій і збільшенню тяжкості інших природних катастроф, зокрема посухи.

Як повідомляв "Апостроф", супутник сфотографував лісову пожежу "Кинкейд" в Каліфорнії (США), яка поширилася на площу понад 30 тисяч гектарів.