RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Угода століття" щодо конфлікту між Ізраїлем і Палестиною: оприлюднено карту і ключові моменти

Президент США Дональд Трамп запропонував "угоду століття" для врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Про це повідомляють західні ЗМІ.

План американського гаранта передбачає створення двох держав - єврейської і палестинської, при цьому Єрусалим залишиться неподільною столицею Ізраїлю, а палестинською столицею стане Східний Єрусалим.

Він назвав таку ідею "великим кроком до миру", виступаючи в Білому домі на спільній з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху прес-конференції.

Згадавши про свій візит до Ізраїлю та Палестини в 2017 році, Трамп заявив, що обидва народи заслуговують миру і процвітання. Всі попередні американські адміністрації намагалися знайти рішення цієї проблеми, але всі спроби провалилися, зазначив Трамп.

"Але мене обрали не для того, щоб я ховався від великих проблем", - продовжив він. Його пропозицію, наполягав Трамп, детально опрацьовано і вона є виграшною для обох сторін.

У його план також входить збереження статусу-кво на Храмовій горі в Єрусалимі. За словами гаранта, відповідно до доданої до плану карти територій Палестини та Ізраїлю, Ізраїль поширює свій суверенітет на території Йорданської долини, Іудеї і Самарії (Західний берег річки Йордан). (Визнання Йорданської долини частиною Ізраїлю дозволить державі створити східний кордон, уточнив Нетаньяху.)

Крім того, згідно з планом, Палестина подвоїть свою територію. У той же час палестинський рух ХАМАС має бути роззброєно, а сектор Газа демілітаризовано.

План не передбачає необхідності ні для ізраїльтян, ні для палестинців залишати свої будинки, якщо вони виявилися на територіях, юрисдикція яких змінюється. Завдяки угоді, буде сформована спільна американо-ізраїльська комісія, яка опрацює деталі плану.

Також Трамп заявив, що згода з планом дозволить палестинській державі отримати доступ до інвестицій в розмірі 50 млрд доларів.

Президент США опублікував карти Ізраїлю і Палестини в кордонах, які передбачені запропонованою ним "угодою століття".

Карта Ізраїлю

Карта держави Палестина

Як пише видання "РБК-Україна", прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху погодився на умови запропонованої Трампом "угоди століття". За його словами, мирний план американського глави надає реальний шлях до тривалого миру в регіоні.

"Мирний план Трампа дасть Ізраїлю постійний східний кордон, щоб він міг захищати. План звертається до кореню конфлікту - необхідність визнання палестинцями Ізраїлю як єврейської держави. Ізраїль готовий до негайних переговорів про мир в разі визнання палестинцями єврейської держави", - заявив Нетаньяху.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп дійсно заморозив військову допомогу Україні у розмірі 391 млн доларів, тим самим змушуючи тодішній уряд почати розслідування у відношення сина його політичного конкурента Джо Байдена Хантера.