RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Великобританія офіційно вийшла з ЄС: що це значить

Опівночі 31 січня вступить в силу Угода між Великобританією і Європейським союзом про Brexit.

Про це повідомляє інформаційне агентство "Укрінформ".

Brexit передбачає упорядкований вихід Британії з блоку і охоплює права громадян, фінансові питання, перехідний період, протоколи по Ірландії та Північної Ірландії, Кіпру та Гібралтару.

Вступ в силу угоди означає початок перехідного періоду, який триватиме до 31 грудня 2020 року. Він потрібен для того, щоб громадяни і підприємства мали більше часу для адаптації до нових умов.

Протягом нього ЄС і Британія повинні узгодити нову і справедливу угоду щодо майбутнього партнерства, на основі Політичної декларації, яку сторони узгодили в жовтні 2019 року. Єврокомісія прийме широкі попередні рекомендації щодо проведення таких переговорів до 3 лютого, після чого Рада ЄС із загальних справ повинна прийняти мандат на переговори. Після цього сторони можуть формально почати переговорний процес.

Перехідний період може бути продовжений лише один раз на період до одного або двох років, якщо обидві сторони погодяться на це до 1 липня 2020 року.

Як повідомляв "Апостроф", після підписання Великобританією угоди про Brexit з Європейським союзом президент України Володимир Зеленський ввів тимчасовий безвізовий режим для громадян Британії.