RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Путін пішов на хитрий хід в ООН: хоче використовувати коронавірус в своїх цілях

Росія запропонувала Генасамблеї ООН прийняти так звану "декларацію про солідарність" в боротьбі з коронавірусом.

Про це повідомляє інформагентство "Укрінформ" з посиланням на слова постійного представника України при ООН Сергія Кислиці.

Ініціатива РФ зобов'яже країни-члени відмовитися від міжнародних санкцій, якщо вони введені не під егідою Ради Безпеки ООН. П словами Кислиці, це "політичні маніпуляції" з боку Росії під час пандемії.

"Прогнозовано РФ прагне скористатися важкою ситуацією в світі на тлі поширення COVID-19 для відбілювання своєї агресивної політики. Історичний досвід підказує, що проект резолюції ГА ООН, внесений Росією під нейтрально, на перший погляд, назвою "Декларація про солідарність ООН в період загрози COVID-19", не має нічого спільного з реальністю", - прокоментував ситуацію український дипломат.

У російському проекті декларації, запропонованої для Генасамблеї, зокрема, зазначається: "Зобов'язуємось протистояти глобальним викликам на основі добросусідства, утримуватися від підвищення торгових бар'єрів, введення нових експортних обмежень або здійснення протекціоністських і дискримінаційних заходів, які не відповідають правилам СОТ, а також не застосовувати ніяких односторонніх примусових заходів, прийнятих без мандата Ради Безпеки ООН".

Як підкреслив Кислиця, для української сторони "абсолютно неприйнятно зараз вести розмову про скасування санкцій, що підкреслює документ, під виглядом гуманітарних міркувань". Санкції проти Росії вводилися не через коронавірус, а через грубе порушення Статуту ООН та інших норм міжнародного права, підкреслив він. Постійний представник України при ООН підкреслив, що санкції "ніяк не обмежують гуманітарну допомогу, за яку так розхвилювалися в Кремлі" і можуть бути скасовані тільки за умови припинення протиправних дій.

"Створюється враження, що власне для цього єдиного пункту і був ініційований російський документ", - зазначив представник України.

Він підкреслив, що це все нагадує "політичні маніпуляції в їх найбільш ганебному вигляді", коли Москва прагне реалізувати свій "шкурний інтерес" за рахунок загального лиха.

"Світ не потребує у моралізуванні від режимів, які дискредитували себе в очах свого населення і міжнародного співтовариства", - підкреслив Кислиця.

Дипломат також назвав дії Москви "незграбними", оскільки до появи російського документа з'явився проект резолюції Генасамблеї ООН, співавторами якої стали вже десятки країн, в тому числі Україна.

Як повідомляв "Апостроф", фінський метеоролог Маркус Мянтюканнас запевняє, що між пандемією коронавірусу і погодою існує незвичайна зв'язок.