RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Над Арктикою помітили озонову діру рекордних розмірів: як вона виглядає

Концентрація озону в атмосфері над центральною частиною Арктики знизилася на 90 відсотків.

Результати спостережень опубліковано на порталі NASA Ozone Watch.

Наприкінці березня цього року вимірювальні аеростати над Північним полюсом на висоті 18 кілометрів зафіксували падіння вмісту озону на 90 відсотків: замість звичайних для цієї пори року близько 3,5 ppm (частин на мільйон) озону, тиждень тому показники знаходилися на позначці 0,3 ppm.

Дослідник Мартін Дамеріс з Німецького аерокосмічного центру вважає цю подію першою появою справжньої озонової діри над Північним полюсом за всю історію спостережень.

За даними приладів NASA, на даний момент в атмосфері над Арктикою зберігся залишковий хлор, який активно взаємодіє з озоном, тому в найближчі дні діра продовжить рости. При цьому ймовірність зсуву озонової діри з Арктики в сторону низьких широт і населених районів невелика. Якщо ж це станеться, населенню цих територій потрібно буде берегти шкіру від дії ультрафіолетових променів.

Ситуація повинна прийти в норму, коли Сонце поступово підніметься над Північним полюсом, температура повітря зросте і полярний вихор почне розпадатися. Це призведе до затягування озонової діри, площа якої на даний момент складає близько шести мільйонів квадратних кілометрів.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Антарктиді на початку лютого метеорологічні станції зафіксували найвищу температуру за всю історію спостережень.