RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Полетіли: SpaceX вперше відправила астронавтів на МКС

У суботу 30 травня, в США космічне агентство NASA і компанія SpaceX Ілона Маска здійснили запуск ракети Falcon 9 з кораблем Crew Dragon, який доставить американських астронавтів на орбітальну станцію МКС.

Це перший з 2011 пілотований політ, який почався з території США, і перший пілотований політ, здійснений приватною компанією.

На борту Crew Dragon знаходяться два досвідчених астронавта, які двічі літали на човниках Space Shuttle: 49-річний пілот Роберт "Боб" Льюїс Бенкен і 53-річний командир Даглас "Даг" Джеральд Херлі.

Запуск планували здійснити ще 27 травня, проте він був відкладений через "нельотну" погоду.

Як повідомляється, в разі успіху місії SpaceX Dеmo-2 NASA зможе збільшити кількість астронавтів агентства, які одночасно знаходяться на МКС. Це дозволить американцям приділяти більше часу безпосередньо на лабораторні дослідження, крім обов'язкових завдань по обслуговуванню станції. Крім того, передбачається, що успіх SpaceX дозволить компанії почати брати на борт Crew Dragon космічних туристів.

Також місія SpaceX DM-2 важлива для подальшої роботи NASA над програмою Artemis, в рамках якої планується висадка чоловіка і першої жінки на поверхню Місяця в 2024 році.

Як повідомляв "Апостроф", раніше аерокосмічна компанія Ілона Маска SpaceX за допомогою ракети-носія Falcon 9 вивела на орбіту супутники зв'язку для місії глобального інтернету Starlink.