RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Німеччина офіційно звинуватила Росію в замовному вбивстві: деталі гучної справи

В Німеччині Федеральна прокуратура висунула проти уряду РФ звинувачення в замовному вбивстві колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі (Торніке Кавтарашвілі). Прокуратура в Карлсруе стверджує, що відомства, підпорядковані російському уряду, дали завдання "ліквідувати" Кавтарашвілі Вадиму К. (він же Вадим С.), якого підозрюють у скоєнні злочину.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"За замовним убивством стояли ворожі відносини жертви з російською державою, з урядами автономних республік Чечня і Інгушетія, а також з проросійським урядом Грузії", - вказується далі.

Колишній польовий командир часів другої чеченської війни Зелімхан Хангошвілі був застрелений 23 серпня 2019 року в берлінському парку Малий Тіргартен. Влада РФ раніше оголосила його в розшук, висунувши звинувачення в тероризмі. Хангошвілі виїхав до Німеччини після того, як в 2015 році в Грузії на нього було здійснено черговий замах. Ймовірний вбивця, громадянин Росії, був затриманий в Берліні в той же день.

Спочатку справою займалася берлінська прокуратура, але в грудні до розслідування долучилася Федеральна прокуратура Німеччини. Такого роду заходи вживаються лише при підозрі, що до злочину причетні спецслужби іншої держави.

У зв'язку з вбивством Хангошвілі міністр закордонних справ ФРН Хайко Мас (Heiko Maas) не виключив можливості введення проти Росії нових санкцій.

"Федеральний уряд чітко залишає за собою право вжити подальших заходів у даній справі", - заявив глава німецького МЗС незабаром після того, як стало відомо про звинувачення, висунуті проти Москви Федеральною прокуратурою країни.

Нагадаємо, раніше міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat заявила, що вбивство відомого борця за незалежність Чечні, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі в Німеччині було заплановано та організовано російською Федеральною службою безпеки (ФСБ).