RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Звільнення, вибухи і затримання: як триває в Білорусі бунт проти Лукашенка

У Білорусі тривають масові протести і затримання учасників протесту.

Про це розповідає BBC.

Стало відомо, що відбувається в різних регіонах країни.

- Могильов. За протестуючими містом їздять автозаки, але в цілому без жорстких сценаріїв.

- Річиця. Там точкові затримання, з'являються відео, як людей затримують на подвір'ях під крики "Ганьба" з балконів.

- Гомель. Там протестують кілька сотень людей. Надходили повідомлення, що силовики використовують машини швидкої допомоги, щоб відвернути увагу.

- Вітебськ. Там теж затримання. Там сьогодні люди в чорному одязі і балаклавах затримували дівчат, які стояли в живому ланцюгу.

- Фаніполь. Там близько 350 протестувальників. Теж намагаються блокувати дороги.

- Рогачов. Тут теж затримують учасників протесту.

Звільнення на ТБ

У середу, 12 серпня, відразу кілька ведучих білоруського держканалу "Білорусь-1" оголосили про звільнення.
Про такі кроки заявили Володимир Бурко, ведучий військової програми "Арсенал", ведуча програми "Доброго ранку" на каналі "Білорусь-1" Віра Каретникова і ведучий того ж каналу Євген Перлин.

"Я ніколи б навіть в найстрашнішому сні не подумав, що солдати і техніка, про які я розповідав, можуть бути застосовані проти свого народу", - написав Бурко в "Інстаграмі", пояснюючи своє звільнення.

Мітинги в Мінську тривають

Кореспонденти ЗМІ розповідають, що якогось одного масового мітингу в Мінську сьогодні немає. Люди збираються невеликими групами в своїх районах - це не заважає міліції переслідувати їх.

Хвилювання тривають біля станції метро "Петрівщина" (це захід Мінська) і в мікрорайоні Серебрянка. Люди з балконів спостерігають там спалахи, чують гуркіт, бачать, що працює ОМОН.

У станції метро "Пушкінська", де 10 серпня за зіткненнях демонстрантів з силами правопорядку загинула людина, учасники ланцюга солідарності розійшлися близько 22:00 після того, як співробітники ОМОНу підійшли до них і щось сказали. До цього силовики затримали кілька чоловіків. У метро залишаються групи молоді, люди залишають квіти на місці загибелі учасника протестів.

Крім цього, в Уруччя силовики з автоматами перекрили вхід в метро. Повідомляють, що в цьому районі прогриміло кілька вибухів. У місті зовсім немає громадського транспорту. Усім водіям сказали прибрати громадський транспорт з міста. Їм сказали, мовляв, будуть возити силовиків. Водіям, які відмовилися, сказали завтра писати заяву на звільнення.

Карта основних подій в Мінську 12 серпня Фото: BBC

Як писав "Апостроф", в Гомелі (Білорусь) в одній з лікарень помер молодий чоловік , якого затримали під час акції протесту.