RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Дика свиня допомогла знайти скарб 14-го століття - такого не очікував ніхто

У Чехії завдяки дикій свині, яка почала "розкопки", був виявлений скарб із 435 золотих і срібних монет 14-го століття.

Про це розповідає Тhehistoryblog.

Пара, гуляючи в лісі, помітила дві золоті та одну срібну монети поруч з великим плоским каменем. Коли вони підняли камінь, то побачили, що під ним лежить набагато більше монет. Пара повідомила про знахідку до Музею Західної Богемії в Пльзені, і археологи розкопали весь скарб. Всього там знайшли 92 золоті монети загальною вагою 326 грамів і 343 срібні монети.

Срібні монети відносяться до типу грошей, які були поширені в Богемії і Центральній Європі в XIV столітті. Більшість з них були викарбувані в Богемії під час правління імператора Священної Римської імперії Карла IV. Вони дуже зношені, що говорить про те, що вони були в активному обігу.

Золоті ж монети в чудовому стані. Це дукати Карла I Угорського, імператора Священної Римської імперії Карла IV, Альберта III, герцога Австрійського, і Руперта I, курфюрста Палатіна, і золоті флоріни Людовика I.

Археологи вважають, що монети були закопані в землю в кінці 1370-х років. Хоча причина, по якій хтось заховав скарб, швидше за все, залишиться невідомою, ймовірно, це було пов'язано з сусіднім монастирем в Кладрубах.

"Монастир розташовувався на стратегічному середньовічному торговому шляху між Прагою і Нюрнбергом. А оскільки відкриття було зроблено недалеко звідти і недалеко від королівського міста Стршибро, досить імовірно, що воно якось пов'язано з ним", - поділилися своїми припущеннями дослідники.

Кладрубський монастир, бенедиктинське абатство, засноване Владиславом I, герцогом Богемским, в 1115 році, з самого початку був багатим, наділеним численними володіннями і титулами. Його багатство і могутність досягли піку в 14 столітті, коли доходи і територія монастиря були на королівському рівні.

Монети зараз зберігаються і каталогізуються. Вони будуть виставлені в Музеї Західної Богемії в Пльзені в кінці цього або початку 2021 року.

Раніше "Апостроф" розповідав, що 40-річний Люк Махоні, який шукав скарби по всьому світу, виявив скарб срібних монет вартістю 100 тисяч фунтів стерлінгів (130 тис. доларів) в поле в Ліндсі, Саффолк.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: