RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Отруєння Навального: що кажуть у клініці, Кремлі і Ангела Меркель

У німецькій клініці "Шаріте" розповіли про стан здоров'я російського політика Олексія Навального, а його отруєння прокоментували в Кремлі і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Про це повідомляє видання "Медуза".

Що кажуть лікарі

В "Шаріте" заявили, що симптоматика отруєння інгібіторами холінестерази у Навального продовжує знижуватися. Однак він ще перебуває у важкому стані. Політик знаходиться у реанімації і підключений до апарату штучної вентиляції легенів.

"Слід очікувати більш тривалого перебігу хвороби. Не можна виключати довгострокових наслідків важкого отруєння", - йдеться в заяві клініки.

Інформація МЗС РФ

В "Медузі" пишуть, що МЗС Росії підкреслює хибність заяви влади Німеччини, що Навальний отруєний отрутою з групи "Новачок". Там зазначають, що це не підкріплено фактами.

МЗС РФ закликав Німеччину до обміну інформацією про те, що трапилося з Навальним, зазначивши, що Берлін "нехтує існуючими механізмами співпраці". У міністерстві Росії нагадали, що Мін'юст Німеччини поки не відповів на запит російської Генпрокуратури про ситуацію з Навальним.

Заява Кремля

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що в Кремлі поки "не можуть кваліфіковано відреагувати" на інформацію Німеччини про отруєння Навального отрутою з групи "Новачок". За його словами, до евакуації політика в його організмі сліди отрути не знайшли, пише "Медуза".

"В цілому ми підтверджуємо, що готові і зацікавлені в повній взаємодії і обміні даними щодо цієї темі з ФРН", - сказав Пєсков.

Що говорить Ангела Меркель

За її словами, як зазначає "Медуза", Навальний став жертвою злочину, який німецький уряд категорично засуджує. Вона зазначила, що серйозні питання, на які може відповісти тільки уряд Росії - і він повинен це зробити".

Меркель хоче обговорити ситуацію, що склалася, з партнерами по НАТО і Євросоюзу, після чого буде прийнято рішення про спільну реакцію.

Канцлер підкреслила, що медично вже встановлено, що в організмі російського політика знайшли речовини групи "Новачок". На її думку, ті, хто отруїв політика, таким чином мали намір "змусити його замовкнути".

"Злочин проти Олексія Навального направлено проти фундаментальних цінностей і прав, які ми відстоюємо", - сказала Меркель.

Як повідомляв "Апостроф", отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, який зараз перебуває в комі у берлінській клініці, відрізняється від попередніх розправ в Росії над політичними опонентами.