RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Річниця терактів 11 вересня 2001 року в США: як це було

11 вересня 2001 року в США були здійснені гучні теракти, які забрали життя майже 3 тисяч осіб.

"Апостроф" нагадує головні факти і події цього страшного дня.

Хто вчинив теракт

У терористичної акції, під час якої було захоплено чотири літаки, взяли участь 19 осіб - вихідці з Єгипту, ОАЕ, Саудівської Аравії і Лівану.

Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання "Аль-Каїда". Лідер угруповання Усама бен Ладен у відеозверненні повідомив, що безпосередньо керував діями терористів.


Головні цілі теракту

Терористи спрямували два літаки в хмарочоси Всесвітнього торгового центру, які вважалися одним із символів Америки. Їх висота становила 110 поверхів. Після терактів процеси тління і горіння всередині зруйнованих будівель тривали 99 днів до повної ліквідації пожежі. Роботи з розчищення завалів тривали більше восьми місяців.

Третій літак був спрямований в оборонне відомство США - будівлю Пентагону. Четвертий після спроби пасажирів і членів екіпажу дати відсіч терористам впав на поле в штаті Пенсільванія.


Жертви теракту

В результаті серії терористичних актів загинули 2 977 осіб з 92 країн світу:

  • 246 пасажирів і членів екіпажів літаків;
  • 2 606 чоловік в будівлях і на землі в Нью-Йорку, включаючи 341 пожежного, двох парамедиків пожежного департаменту, 60 поліцейських і 8 співробітників швидкої допомоги;
  • 125 осіб в будівлі Пентагону.

Наймолодшій жертвою теракту стала дворічна Крістін Хенсон, яка летіла з батьками в Діснейленд.

Понад три тисячі дітей в результаті трагедії залишилися без одного або двох батьків. Після цього з дітьми працювала рекордна кількість психологів.


Відплата і пам'ять

2 травня 2011 року на північному заході Пакистану "терориста номер один" Усаму бен Ладена було знищено спецслужбами США. За операцією з його ліквідації в прямому ефірі стежив американський президент Барак Обама.

У тому ж 2011 році в центрі Манхеттена побудували національний меморіал в пам'ять про жертви терактів. Для широкої публіки його відкрили з 2014 року.

Меморіал 9/11 включає найбільші на території Північної Америки штучні водоспади. На бронзових плитах по периметру басейнів написані імена жертв. На площі, де знаходиться меморіал, не можна співати і грати на музичних інструментах.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп заявив, що в його країні розробили нову ядерну збройову систему, аналогів якій немає ні в Росії, ні в Китаю.