RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Будівля парламенту в вогні і звільнення екс-президента: як пройшла ніч протестів в Киргизстані

Вночі 6 жовтня в Киргизстані, де почалися масові протести проти результатів парламентських виборів, спалахнула пожежа в будівлі парламенту.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Пожежа в Білому домі

У Бішкеку невідомі підпалили будівлю парламенту. У будівлі Жогорку Кенеша горіли по кілька кабінетів на четвертому, п'ятому, шостому і сьомому поверхах західної сторони.

За словами мітингувальників, хтось спеціально підпалив кабінет, потім вогонь поширився на інші приміщення.

На місце оперативно прибули рятувальники, які оперативно локалізували площу загоряння і ліквідували пожежу.

Комунальні служби міста вже розпочали прибирання вулиць після вчорашніх акцій протесту. Волонтери допомагають їм збирати каміння і сміття.

Що сталося в Бішкеку

У Киргизстані пройшли парламентські вибори, результати яких були сфальсифіковані, на думку народу і більшості партій. Тисячі людей в Бішкеку вийшли на мітинг біля будівлі парламенту.

Після декількох годин мирних протестів люди спробували штурмувати Білий дім. Проти них використовували світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і спецтехніку, відключили мобільний інтернет. Протестуючі у відповідь закидали силовиків камінням і пляшками із запальною сумішшю, захопили спецтехніку, в тому числі пожежну машину, яку використовували як водомет.

Президент країни призначив екстрену зустріч з усіма партіями, які брали участь в парламентських виборах на 11 ранку. Потім переніс її на 9 ранку.

Частина силовиків перейшла на бік протестувальників, які взяли штурмом Білий дім.

За офіційними даними, під час зіткнень загинула одна людина, ще 590 постраждали.

Алмазбек Атамбаєв більше не в СІЗО

Протестуючі в Бішкеку зламали ворота в'язниці Держкомітету Нацбезпеки.і відпустили з СІЗО місцевого КДБ колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва

Атамбаєв очолював Киргизію з 2011 по 2017 рік. Він був затриманий 8 серпня 2019 року у своїй резиденції в селі Кой-Таш Чуйської області. Йому пред'явили звинувачення в застосуванні насильства по відношенню до співробітників правоохоронних органів, організації масових заворушень, організації вбивства, організації замаху на вбивство, організації захоплення заручників, корупції при незаконному звільненні з ув'язнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва, корупції при реконструкції столичної ТЕЦ, незаконній оборудці з будівлею промислової групи "Форум" в Бішкеку і незаконному отриманні земельної ділянки в Кой-Таші. Екс-президент неодноразово згодом заявляв, що вважає ці звинувачення політичним переслідуванням.

Як повідомляв "Апостроф", в результаті масової бійки в казахстанському селі Масанчі, яке знаходиться недалеко від кордону з Киргизстаном, загинули вісім осіб, ще 40 поранено.