RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Деякі працювали лікарями: названо імена ФСБшників, які стежили за Навальним в день отруєння

Стали відомі імена імена трьох співробітників ФСБ, які стежили за російським опозиціонером Олексієм Навальним в день його отруєння "Новачком".

Як пишет The Insider, їх дізналися Bellingcat, Der Spiegel і CNN, провівши спільне розслідування.

Ще п'ять співробітників ФСБ стежили за ходом справи, і деякі прилетіли до Омська, де літак з Навальним екстрено приземлився, коли політику стало погано.

Розслідувачі дійшли висновку, що багато років за Навальним стежила група оперативників з секретного підрозділу ФСБ. На думку Bellingcat, все оперативники цієї групи пов'язані з "Інститутом криміналістики ФСБ", який також відомий як військова частина 34435.

Олексій Александров (оперативний псевдонім - "Олексій Фролов") закінчив медичний інститут в Москві, працював лікарем швидкої допомоги, а потім військовим лікарем. Він прийшов працювати в ФСБ в 2013 році. За твердженням розслідувачів, він знаходився в Томську в день отруєння Навального, але подорожував під вигаданим ім'ям і користувався різними телефонами. Розслідували називають його ключовим членом групи оперативників.

Іван Осипов іноді подорожував під ім'ям Іван Спиридонов. Відомо, що він також лікар за освітою. Розслідувачі знайшли його профілі в соцмережах, але Осипов перестав писати в "ВКонтакте" в 2012 році, імовірно, тоді він міг піти працювати в ФСБ. Більше інформації про нього не надається.

Володимир Паняєв до роботи в Інституті криміналістики ФСБ служив у прикордонній службі ФСБ, а після - був співзасновником компанії з продажу антибактеріальних ламп. Розслідувачі з'ясували, що він живе в одному будинку з Олексієм Навальним. Правда, після отруєння політика адресу реєстрації Паняєва змінили на "Луб'янка, 1", де розташований головний будинок ФСБ.

Олексій Навальний сказав ВВС, що не впізнає жодного з цих людей.

13 серпня Навальний прибув до Новосибірська. У той же день туди прилетіли Александров, Осипов і Паняєв. З Новосибірська Навальний і члени його команди перебралися до Томська. Незабаром там же опинилися і Александров, Осипов і Паняєв. Варто було Навальному забронювати зворотний квиток до Москви, як через п'ять хвилин квиток до столиці купили і ці троє людей.

За весь час поки Навальний і супроводжували його оперативники перебували в Новосибірську і Томську, журналісти змогли відстежити два сплеску активного листування і підтвердження замовлення групи стеження зі своїми колегами в Москві.

Особливо активно оперативники листувалися з Москвою в ніч на 19 серпня - це, мабуть, збігається з тим періодом часу, коли Навальний був отруєний в Томську.

Приблизно в цей же час оперативники, що знаходилися в Томську, кілька разів подзвонили в Москву, також йшов обмін повідомленнями. Щонайменше один з них під час підтвердження замовлення знаходився в декількох хвилинах їзди від готелю, де жив Навальний. Також повідомлення в Москву відправлялися і близько 6 ранку наступного дня, коли Навальний покинув готель і вирушив в аеропорт.

Як повідомляв "Апостроф", Олексія Навального намагалися отруїти повторно перед його відльотом до Берліна (Німеччина), де він згодом проходив лікування в клініці "Шаріте".