RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені відкрили таємницю загадкової "долини глечиків" в Лаосі: фото

Вчені датували деякі з мегалітів, які знаходяться в Долині глечиків в Лаосі і визначили, коли вони могли з'явитися.

Про це пише Sciencealert.

Всього їх тисячі - гігантська територія з дивними видовбаними з давнього каменю глечиками. У деяких є кришки. Їх призначення досі оповите таємницею.

Протягом декількох десятиліть дослідники припускали, що глечики були частиною доісторичної практики поховання. Місцеві легенди та перекази кажуть, що глечики, деякі з яких висотою до трьох метрів, використовувалися, серед іншого, для зберігання їжі, алкоголю і дощової води.

Дослідження цієї території ускладнене тим, що регіон Долини Джарс і Лаос все ще несуть жахливу спадщину бомб, скинутих ВВС США в 1960-х роках. Тому досліджено менше 10% мегалітів.

Однак в останні роки почалися експедиції в безпечні місця, і тепер археологи роблять важливі відкриття про ці незвичайні об'єкти.

"До цього часу було неможливо визначити, коли глечики вперше були розміщені на місцевості або звідки було взято камінь", - зазначила міжнародна група фахівців в новому документі, що детально описує результати останніх досліджень.

Згідно їх аналізу - з використанням методу, званого оптично стимульованою люмінесценцією (OSL) для визначення віку стародавнього каменю - глечики могли з'явитися ще в кінці другого тисячоліття до нашої ери.

При цьому, виявлені в деяких глечиках людські останки, також були датовані за допомогою радіовуглецевого датування, що свідчить про діяльність в період між 9-13 століттями нашої ери.

"Дані тут переконливо свідчать про те, що розміщення мегалітів передувало похоронній діяльності, що вказує на повторне використання і ритуальне значення", - пишуть дослідники.

Як повідомляв "Апостроф", спільна єгипетсько-домініканська археологічна місія, що включає експертів з Університету Санто-Домінго, виявила в Олександрії (Єгипет) таємничі гробниці з муміями.