RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що сказав Байден про Росію і Україну: головні тези виступу

Президент США Джо Байден виступив 15 квітня в Білому домі з промовою, в якій, зокрема, висловився з приводу введених антиросійських санкцій і стягування військ РФ до кордонів України.

"Апостроф" призводить головні тези виступу.

Про санкції

Байден заявив, що прийняв рішення про санкції в помсту за втручання у вибори і за кібератаку. При цьому зазначив, що санкції не такі потужні, якими могли б бути, бо США хочуть стабільних відносин з Росією і не хочуть ескалації.

"Я заявив Путіну, що ми відповімо на "неналежні" Росії пропорційно, я міг би зайти далі з санкціями, але не хочу цього", - сказав Байден.

Для обговорення широкого спектру питань Байден і покликав Путіна на зустріч влітку в Європі.

Про Україну

Байден сказав, що в розмові з Путіним висловив йому стурбованість військовою активністю РФ навколо України і закликав утриматися від ескалації. Він запевнив, що в разі, якщо Росія намагатиметься зашкодити інтересам США і їх союзників, то отримає "відповідь":

"Я повністю підтримую суверенітет і територіальну цілісність України і зараз настав час для деескалації, шляху уперед через дипломатичний процес. США та Україна коструктивно рухаються цим шляхом. І я хочу сказати, що в інтересах США – співпрацювати з Росією, ми будемо продовжувати це. Але, якщо Росія намагатиметься зашкодити інтересам США ми відповідатимемо на це – це стосується наших народів і наших союзників".

Про "Північний потік-2"

На питання про "Північний потік-2" Байден сказав, що спочатку він був проти цього проекту, але зараз поки "питання відкрите". Він зазначив, що США все ще розглядають варіант введення санкцій проти "Північного потоку-2".