RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Археологи виявили кольорову мозаїку, якій 1600 років - зберігає цікаву таємницю: фото

Напередодні будівництва в місті Явне в центрі Ізраїлю управління старожитностей країни (IAA) провело розкопки і виявило кольорову мозаїку віком 1600 років, яка, можливо, була частиною особняка візантійської епохи.

Про це пише Smithsonian.

Після очищення мозаїки спеціальної кислотою, вчені виявили барвистий мозаїчний килим, прикрашений геометричними мотивами. Дослідники дійшли висновку, що мозаїчна підлога, ймовірно, була частиною великого будинку.

Явне, розташований приблизно в 24 км на південь від Тель-Авіва, колись був відомий як Джабне. Він був заселений филистимлянами до того, як потрапив під контроль євреїв в 8-му столітті до нашої ери. Після того, як римляни зруйнували Єрусалимський храм в 70 році нашої ери, академія міста стала одним з найважливіших наукових центрів єврейського світу.

Згідно рабинській традиції, рабин Йоханан бен Заккаі втік з Єрусалиму під час облоги римлянами і отримав дозвіл римського імператора Веспасіана на створення центру вивчення Тори в Явне. Вчені академії зберегли Усну Тору, забезпечуючи збереження законів, календаря і літургії, які складають основу сучасного іудаїзму.

Під час створення мозаїки, близько 400 р н.е., велика частина сучасного Ізраїлю перебувала під контролем Візантійської або Східної Римської імперії. Єврейські громади в цей період зберегли свої культурні установи і місцеві структури керівництва.

Задокументувавши місцезнаходження мозаїки, дослідники передали її в установу IAA для обробки і консервації. Пізніше вона буде виставлена в культурному центрі Явне.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені, які вивчають Іудейську пустелю в Ізраїлі, виявили рідкісні древні римські монети. Знахідка відноситься до періоду повстання Бар-Кохби при імператорі Адріані 132-136 м н.е.