RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

У США "сліпого" робота навчили ходити по сходах: фото і відео

Інженери в США винайшли робота, який може легко підніматися по сходах без вбудованих камер та інших датчиків. Робот на ім'я "Кессі" зумів піднятися сходами Університету штату Орегон з 80-процентним успіхом.

Про це повідомляє Daily Mail.

Творці пояснили, що навіть "зрячі" роботи не завжди можуть покладатися на камери або інші датчики через погане освітлення, туман і інші особливості навколишнього середовища. Тому в ідеалі вони повинні використовувати проприоцепцію (відчуття відносного положення частин тіла і їх руху) для навігації в невідомому середовищі.

Щоб під час перших тестів робот не падав і не ламався, інженери спочатку використовували симулятор. Вони навчили робота віртуально справлятися з цілим рядом ситуацій, включаючи сходи і рівну площадку.

Після цього на практиці робот відмінно справлявся з бордюрами, колодами і іншою нерівною місцевістю, яку він раніше не вивчав. На самій сходах дослідники провели 10 випробувань. Спускатися у машини виходило на 100%. А тести з підйомом увінчалися 80% успіхом.

Як повідомляв "Апостроф", робот Софія намалювала автопортрет і тут же стала успішною художницею. Її картину під назвою "Sophia Instantiation" у вигляді невзаємозамінного токена продали за 688 тисяч доларів.