RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Археологи виявили наконечник стріли з біблійної битви - йому тисячі років: фото

Археологи знайшли кістяний наконечник стріли в стародавньому филистимському місті Гаті, що на території Ізраїлю. Наконечник, можливо, був випущений захисниками міста під час останнього бою, описаного в Біблії.

Про це повідомляє Live Science.

Так, згідно з єврейської Біблії, цар по імені Азаїл правил царством Арам приблизно з 842 р. до н.е. до 800 р. до н.е., завоював Гат (також відомий як Телль-ес-Сафі) перед походом на Єрусалим.

"Азаїл, цар Арама, пішов і напав на Геф і захопив його. Потім він повернувся, щоб напасти на Єрусалим", - йдеться в Книзі Царств (4 Царств 12:17).

Кістяний наконечник Фото: Live Science

Археологічні розкопки в Гаті показали, що масові руйнування відбулися в кінці 9 століття до нашої ери, в той час, коли Біблія говорить, що Азаїл завоював Геф, де жили филистимляни, які були ворогами ізраїльтян тоді.

У 2019 році археологи виявили кістяний наконечник стріли на залишках вулиці в нижньому місті, який, можливо, був обстріляний захисниками міста в відчайдушній спробі перешкодити силам Азаїла захопити Гат.

Як сказали археологи, на наконечнику стріли є ударна тріщина, і наконечник стріли "був зламаний поруч з серединою древка, можливо, в результаті цього удару". Пошкодження передбачає, що він влучив у ціль.

Цей наконечник міг бути вироблений в майстерні в Гаті, яка відчайдушно намагалася виготовити якомога більше кістяних наконечників стріл для захисників міста.

Майстерня, виявлена в 2006 році, розташована приблизно в 300 метрах від місця, де був знайдений кістяний наконечник стріли. Усередині цієї майстерні археологи виявили кілька кісток нижніх передніх і задніх кінцівок домашньої худоби, припускаючи, що люди в майстерні виготовляли кістяні наконечники стріл.

"Збірка являє собою кістки на різних стадіях обробки - від цілих кісток, відходів до майже готових виробів", - пишуть дослідники в статті.

Зазначається, ця майстерня могла функціонувати як аварійний спеціалізований виробничий центр для поставки наконечників стріл для боротьби з силами Азаїла з Арама, який обложив це місце.

Команда планує відновити розкопки на цьому місці цього літа, і майбутні відкриття можуть дати більше ключів до розгадки падіння Гата.

Нагадаємо, археологи знайшли найдавніші інструменти для створення татуювань, їм може бути до 5 тисяч років.