RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи буде військовий конфлікт між Росією і Заходом: Кравчук дав прогноз діям Кремля

Росією буде посилювати конфронтацію з країнами Заходу з метою демонстрації позиції сили. Однак поки що про військовий конфлікт не йдеться.

Про це "Апострофу" розповів голова Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук.

"Військової конфронтації немає. Але якщо мова йде про політичну конфронтацію, то вона вже є. Тому що позиція, принаймні більшості країн Європи, позиція США, заяви президента Сполучених Штатів Джо Байдена та інших високопоставлених осіб чітко визначають, що Росія є агресором. Що вона виступила проти України, зазіхнула на її суверенітет й територіальну цілісність, а Захід вимагає припинити дії, які суперечать нормам міжнародного права", - сказав Кравчук.

Він зазначив, що ЄС і Рада Європи вже визначилися, що санкції щодо Росії будуть посилюватися і це може торкнутися навіть міжнародної фінансової розрахункової системи SWIFT.

"Це дуже серйозні заяви. З Росії звучать абсолютно агресивні виступи, поки що на рівні парламенту, ЗМІ, посадових осіб не найвищого рівня. Але є і дуже гострі заяви міністра закордонних справ пана Лаврова. Тому конфронтація вже існує.

Але якщо говорити про військову конфронтацію, то стосовно України вона цілком очевидна, йдуть прямі військові дії, є агресивне втручання у внутрішні справи України; війська Росії знаходяться на території України - це вже доведений факт; окупований Крим", - заявив Кравчук.

Він підкреслив, що позиція Заходу - це позиція демократичного табору, а позиції Росії та інших країн Сходу - це позиція авторитарних режимів.

"І я переконаний, що конфронтація між авторитарними та демократичними режимами буде наростати, тому що Росія хоче продемонструвати свою силу. І військові частини, які зараз створюються на західному кордоні Росії, покликані продемонструвати саме позицію сили. Хоча ніхто на Росію не нападає. Крім санкційного тиску, але санкції не є силовим методом.

Тому загострення вже йде. Чи буде воно посилюватися? На мою думку, позиція Росії, її радикальні кроки, заяви, а також формування політичної лінії поведінки підтверджують, що конфронтація буде загострюватися", - вважає Кравчук.

Читайте повністю на "апостроф": Загальна стратегія Росії - це розширення масштабів агресії - Леонід Кравчук .