RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Хто такі таліби і як вони захопили владу в Афганістані

Таліби з'явилися на початку 1990-х років на півночі Пакистану після виведення радянських військ з Афганістану. І тепер, вони захопили Кабул рівно через 20 років після того, як вони вже приходили до влади в цій країні.

"Апостроф" розповідає, що відомо про цей рух.

"Талібан" означає "студенти" мовою пушту. Пуштунський рух вперше виник у релігійних семінаріях - переважно за гроші Саудівської Аравії, - які проповідували жорстку форму сунітського ісламу.

У 90-х роках таліби обіцяли у районах, що межують з Пакистаном та Афганістаном "відновити мир та безпеку та запровадженні їхньої власної суворої версії шаріату, або ісламського законодавства". Тоді таліби заборонили в Афганістані: комп'ютери, музику, телебачення, алкоголь, освіту для жінок і навіть свято приходу весни - Навруз. За 8 років таліби встановили контроль майже на 90% території Афганістану.

Таліби "прославились" не тільки порушенням прав людини, а й злочинами в сфері культури. У 2001 році вони зруйнували древні статуї Будди в афганській долині Баміан.

Талібан підтримував терористичні організації мусульман у всьому світі. Усама бен Ладен навіть переховувався у них в Афганістані після терактів 11 вересня у США. Самі таліби здійснювали теракти в основному на території рідного Афганістану.

Талібів усунули від влади в Афганістані під проводом США у 2001 році. Однак велика кількість іноземних військ не завадилf "Талібану" відновити і розширити свій вплив в країні. Таліби здійснювали безліч атак на Кабул, а у вересні 2012 року терористи вчинили напад на базу НАТО "Кемп Бастіон".

У 2020 році, після заяви президента США Джо Байдена, що всі американські війська покинуть Афганістан до 11 вересня, таліби почали захоплювати величезні території, погрожуючи знову повалити уряд у Кабулі.

За даними НАТО, угруповання налічує до 85 тисяч бійців.

Як таліби із 2017 року брали під контроль регіони:

За останніми даними таліби, які взяли під свій контроль Кабул та більшість території Афганістану, зайняли президентський палац.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що іноземці та жителі Кабула масово тікають із захопленого талібами міста.