RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Стало відомо про зустріч глави ЦРУ з лідером талібів муллою Барадару: хто він такий

Глава Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) Вільям Бернс провів таємну зустріч з лідером руху "Талібан" в Кабулі в понеділок, 23 серпня.

Про це повідомляє BBC.

При цьому жодна зі сторін не підтвердила інформацію про зустріч між главою ЦРУ і муллою Барадаром.

Президент США Джо Байден призначив 31 серпня крайнім терміном повного виведення військ США, які знаходяться в Афганістані з 2001 року. Союзники, у тому числі Великобританія, хочуть, щоб термін було продовжено.

Американські ЗМІ повідомили про таємну зустріч керівників ЦРУ і Талібану, але не повідомили ніяких подробиць. У разі її підтвердження це буде перший контакт між США і Талібаном після захоплення талібами Кабула.

У вівторок, 24 серпня, таліби заявили, що жителі Афганістану більше не зможуть покинути країну, а також не буде продовжено крайній термін виведення американських військ.

В цей час близько 5800 американських військовослужбовців охороняють аеропорт Кабула.

Що відомо про лідера Талібану муллу Барадара

Мулла Барадар - один з чотирьох засновників Талібану. Його було схоплений в ході американо-пакистанської операції у 2010 році, після чого він провів вісім років у пакистанській в'язниці, звідки його було звільнено за запитом США у 2018 році.

З 2019 року Барадар очолює політичний офіс талібів в Катарі. У лютому 2020 року він підписав Дохинську угоду про виведення військ США і НАТО, для чого його і було звільнено за інформацією ЗМІ.

Західна преса вважає його не лише представником "помірного" табору, але найпублічнішою особою радикального руху. Він став першим лідером руху, який безпосередньо зв'язався з президентом США, після телефонної розмови з Дональдом Трампом, що відбулася у 2020 році.

В юності Барадар воював на боці моджахедів проти військ прорадянського уряду. Після захоплення талібами влади в Афганістані в 1996 році займав ряд військових і адміністративних посад і вважався ключовим архітектором воєнних перемог "Талібану". На момент повалення режиму американцями займав пост заступника міністра оборони.

Раніше ми писали, що G7 поставила "Талібану" умову номер один, згідно з якою бойовики повинні дозволити безпечний прохід біженцям, які бажають покинути Афганістан, навіть після крайнього терміну 31 серпня.