RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

G7 пригрозила "Талібану" і висунула умову №1

"Велика сімка" поставила "Талібану" умову номер один, згідно з якою бойовики повинні дозволити безпечний прохід біженцям, які бажають покинути Афганістан, навіть після крайнього строку 31 серпня.

Про це з посиланням на британського прем'єра Бориса Джонсона повідомляє Reuters.

"Сьогодні G7 погодила не тільки спільний підхід до евакуації, а й дорожню карту того, як ми збираємося взаємодіяти з "Талібаном", - сказав Джонсон після екстреної віртуальної зустрічі лідерів "Великої сімки".

"Умова номер один, яку ми ставимо як G7, полягає в тому, що вони повинні гарантувати на всьому шляху, до 31 серпня і далі, безпечний прохід для тих, хто хоче піти", - розповів Джонсон.

За його словами, G7 має дуже значні важелі впливу - економічні, дипломатичні і політичні.

Окрім того, "Велика сімка" заблокувала значні кошти, які раніше належали уряду Афганістану.

"Ми кажемо, що Афганістан не може знову перетворитися на розсадник терору, Афганістан не може стати наркодержавою, а дівчатка повинні здобувати освіту до 18 років", - сказав він.

При цьому Джонсон обминув питання про те, чи висловлювали інші лідери G7 розчарування президентом США Джо Байденом з приводу його відмови продовжити крайній строк перебування американських військ в Афганістані.

"Давайте з'ясуємо, що негайна фаза евакуації насправді ... дуже значний успіх військових, - сказав він. - Ми впевнені, що зможемо витягнути ще тисячі. Але ситуація в аеропорту не покращується. Це болісні сцени для тих, хто намагається вибратися".

Читайте на "Апострофі": Україна поки не стоїть на дорозі афганських біженців, але це ненадовго - Ігор Семиволос.