RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В аеропорту Кабула сталася серія вибухів, багато жертв: що відомо на даний момент

У четвер, 26 серпня, біля аеропорту Кабула сталася серія вибухів. Загинули понад 100 осіб - з них 90 афганців і 13 американців. Понад 150 - отримали поранення, коли два смертники привели в дію бомби в натовпі намагалися проникнути на контрольований американцями об'єкт, звідки США проводили евакуацію.

Про це повідомляє впливове американське видання WSJ.

У числі загиблих також виявилися 28 бойовиків руху Талібан, повідомляє агентство Reuters.

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати продовжать виведення військ з Афганістану, попри теракти 26 серпня в аеропорту Кабула. Разом з тим, Америка завдасть найжорстокіших ударів по об'єктах ІДІЛ.

"Американські військовослужбовці, які віддали свої життя, були справжніми героями, які брали участь в небезпечній місії з порятунку життів інших людей. І я рішуче заявляю тим, хто скоїв цей напад, а також всім, хто бажає зла Америці - знайте, ми не пробачимо і не забудемо. Ми змусимо вас заплатити", - сказав Байден в Білому домі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очевидець вибуху в аеропорту Кабула: "Я бачив кінець світу"

Уже відомо про шість вибухів в Кабулі. Також американські військові провели контрольований підрив для знищення виявлених боєприпасів.

Також відомо, що в Кабулі загинули 11 американських морських піхотинців і один військовий лікар, повідомляє Fox News. Ще 15 американців отримали поранення. Ця втрата стала найбільшою за час військової присутності США в цій країні.

Стало відомо, що президент США Джо Байден виступить зі зверненням до нації у зв'язку з атаками в Кабулі.

Уже відомо про шість вибухів в Кабулі. Під час третього вибуху авто, яке належало Талібану, злетіло в повітря. Повідомлялося про 10 загиблих військових армії США. Потужний вибух потряс лікарню швидкої допомоги, куди надходили поранені і загиблі під час вибухів перших двох бомб біля аеропорту.

Представник талібів заявив, що напади на ні в чому не винних цивільних осіб "є актом тероризму, який повинен засудити весь світ". За його словами, щойно іноземна армія покине Афганістан, подібні дії більше не будуть повторюватися.

Раніше посол США у Кабулі повідомив, що четверо американських морських піхотинців були вбиті в результаті зриву та троє ранених, повідомляє WSJ.

За попередніми даними, один з вибухів стався через терориста-смертника з терористичної організації ІДІЛ.

У Пентагоні підтвердили, що в результаті теракту в Кабулі є втрати серед американців. Раніше повідомлялося про те, що троє американських військових отримали поранення. За даними CNN, в результаті вибухів в Кабулі загинули щонайменше три американських морських піхотинця. Президент США Джо Байден радиться в ситуативній кімнаті.

Увага! Фото та відео 18+, містять сцени жорстокості

Як повідомляє Sky News з посиланням на джерело в Міноборони Британії, другий вибух в Кабулі міг бути здійснений за допомогою начиненого вибухівкою автомобіля. Прем'єр Великої Британії скликав надзвичайний урядовий кабінет.

Британським авіакомпаніям після вибуху в Кабулі рекомендується уникати повітряного простору Афганістану нижче 25 тисяч футів

Зараз в Кабулі не припиняється виття сирен, в місті звучить нескінченний потік машин поліції, швидких і бійців "Талібану". "Талібан" через гучномовці закликає жителів повернутися в свої будинки. Мобільний інтернет в Кабулі або вимкнений, або він практично не працює.

Як повідомив прес-секретар "Талібану", серед убитих є діти, і багато бойовиків отримали поранення. При цьому представник політофіса талібів заявив заявив РІА "Новини", що поки не має інформації про те, хто стоїть за вибухами.

"Талібан" звинуватив у теракті ІДІЛ, а глава Вищої ради з національного примирення в Афганістані Абдулла Абдулла засудив терористичну атаку в аеропорту Кабула.

МЗС України відстежує ситуацію з терактом поблизу аеропорту Кабула. На даний момент інформації про загиблих або постраждалих українців не надходило, повідомив спікер МЗС Олег Ніколенко.

Як пишуть західні ЗМІ, в Кабулі можливі нові терористичні атаки. У місті, в тому числі у аеропорту, перебувають сотні прихильників "Ісламської держави".

Як повідомило джерело в афганському МОЗ, поранення отримали понад 100 людей, а 40 людей загинули, пише РІА "Новости".