RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

США заявили про повне виведення військових і завершення війни в Афганістані

Майже 20-річна військова кампанія Сполучених Штатів Америки в Афганістані завершена. Американський контингент в повному обсязі покинув територію країни.

Про це повідомило видання CNN, посилаючись на відповідну заяву спікера Пентагону Джона Кірбі.

За його словами, в Афганістані більше немає американських військ, а сама війна, принаймні за участю США, завершена.

При цьому Кірбі додав, що США припускають можливість надання певної допомоги в подальшій евакуації, але при цьому задіяння військових для подібних завдань Пентагон не передбачає.

За інформацією телеканалу CNN, територію Афганістану вже покинули останні військові літаки армії США. Про це відзвітував в Пентагоні генерал Френк Маккензі, командувач Центральним командуванням США.

Він ще раз підкреслив, що виведення військ знаменував собою "кінець напруженого, хаотичного і кривавого виходу з найтривалішої війни Сполучених Штатів".

"Я тут, щоб оголосити про завершення нашого виведення з Афганістану і закінчення військової місії по евакуації американських громадян, громадян третіх країн і вразливих афганців", - повідомив Маккензі пресі.

"Останній C-17 вилетів з міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая 30 серпня, сьогодні вдень, о 15:29 за східним часом (23:29 за Києвом), і останній пілотований літак зараз звільняє повітряний простір над Афганістаном", - сказав військовий і додав, що з цим відходом пов'язано багато горя.

"Ми не витягли всіх, кого хотіли", - резюмував Маккензі.

Тим часом з'являється інформація про те, що бойові дії в околицях Панджшерської долини активізуються. Саме там знаходяться сили Фронту національного опору проти Талібану.

При цьому варто врахувати, що покидаючи територію Афганістану, американські війська залишили там чимало выйськової техніки, котра вийшла з ладу, та цілком боєздатних зразків, включаючи авіацію.

Деякі з них показали в одному з сюжетів NBC News:

Раніше ми також повідомляли про те, як Україна буде рятувати людей, котрі залишилися в Афганістані, після виведення звідти американських військ.