RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Що пішло не так в Афганістані: названі головні помилки США

Вперше за довгий час Сполучені Штати Америки зазнали настільки істотних втрат у власному іміджі та репутації на світовій геополітичній арені. За 20 років присутності в Афганістані американське військове керівництво здійснювало помилки. Але зараз багато експертів по всьому світу переконані, що всі вони разом узяті тьмяніють у порівнянні з тією, що дозволила Талібану захопити владу в Кабулі.

Свою думку про ключові помилки США в Афганістані висловив "Апострофу" політолог і експерт Віталій Кулик.

Одним з важливих в цій історії постає питання: "Що ж пішло не так в Афганістані?". Політолог Віталій Кулик відповідає на це питання наступним чином: "Криза в Афганістані показує, що за всі ці 20 років Вашингтон не зміг створити ні антикорупційних інституцій, достатніх щоб припинити розграбування військової та фінансової допомоги, ні стійких інституцій, орієнтованих не на якісь симулякри, по типу ЛГБТ-спільноти Афганістану, а на реальну підтримку місцевого населення, і на формування балансу інтересів між різними кланами і лордами в самому Афганістані ".

За словами Кулика, мова йде про провал і експорту демократії, і створення при цьому необхідних режимів.

"Для США це не перший провал подібного роду. Досить згадати Південний В'єтнам або Південну Корею на початку війни з Північною Кореєю. Так, наприклад, режим Лі Син Мана в Південній Кореї (перший президент, з 1948 по 1960 рік, -"Апостроф") на початку становлення держави дуже нагадує режим Гані в Афганістані - теж клептократичною, теж на американських багнетах, і таке ж розграбування допомоги, відсутність стійких інституцій, і так далі. Це тільки після війни Південна Корея змогла сформувати свої інституції, сильну армію, і так далі ", - зазначає політолог.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Кладовище для гегемона: чому Байдену не пробачать виведення американських військ з Афганістану".