RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Війська РФ на кордоні з Україною: чи наважиться Путін на вторгнення

Нещодавно Східна Європа знову опинилася в центрі уваги всього світу: мігранти з країн Близького Сходу атакували білорусько-польський кордон, США та країни НАТО у вихідні провели з Україною спільні навчання MountWhitney у Чорному морі, а західні ЗМІ повідомляють про концентрацію російських військ на українському кордоні.

Про те, чи існує загроза російського військового вторгнення в Україну і наскільки вона є реальною, "Апострофу" розповів колишній посол США в Німеччині, керівник Центру міжнародної безпеки та управління в Бонні Джеймс Бінденагель.

Як зазначає дипломат, президент РФ Володимир Путін має широкі можливості для тактичних кроків у різних місцях, а також заповнення порожнього простору на міжнародній арені. Наприклад, коли президент США Джо Байден вирішив відступити з таких місць, як Сирія і Афганістан, утворився вакуум, а Путін отримав можливості для тактичних кроків.

Таким чином, політика Росії передбачувана, але задоволення від цього мало, вважає дипломат. Крім того, після подій в Афганістані Путін може побачити можливості для військових операцій та розширення свого впливу у регіоні.

Те саме стосується і дій ПВК "Вагнера" у багатьох регіонах світу – все це передбачувано, але не все це є прийнятним. Питання в тому, як США, країни трансатлантичного співтовариства та інші демократичні держави триматимуть стрій перед Путіним.

Говорячи про концентрацію російських військ на українському кордоні, Бінденагель зазначив, що зараз Кремлю для впливу на політику сусідньої країни не потрібно перетинати кордон і вступати у тривалий військовий конфлікт з Україною.

"Скоріш за все, Росія буде використовувати кібератаки, хакерські зломи – і завдяки їм розділяти країн-партнери у Європі. Так само Росія підтримує Білорусь щодо розміщення біженців із Середнього Сходу на кордоні з Польщею. Всі ці рівні конфлікту з Росією є передбачуваними, але вони не є прийнятними", - наголосив екс-посол США.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Україні потрібно "прив'язати" інтерес Путіна щодо ПП-2 до проблеми Донбасу - американський дипломат