RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У США запустили ракету Falcon 9 у рамках важливої місії захисту Землі: фото та відео

NASA і SpaceХ 24 листопада здійснили запуск ракети Falcon 9 з бази Космічних сил США Ванденберг (Каліфорнія). Ракету запустили в рамках місії перевірки технології відхилення траєкторії космічних тіл, які можуть становити потенційну загрозу Землі.

Запуск ракети в YouTube транслювало NASA.

Космічний апарат повинен на великій швидкості зіткнутися з астероїдом Диморфосом, щоб відхилити астероїд з його курсу. Це буде першою подібною спробою.

"Dart змінить період звернення Діморфоса лише на крихітну величину. І справді це все, що потрібно, якщо астероїд буде виявлено задовго до цього", - пояснила Келлі Фаст з Управління координації планетарної оборони NASA.

Бюджет місії - 325 мільйонів доларів, вона націлена на два астероїди, що обертаються навколо загального центру мас. Найбільший із двох об'єктів назвали Дідімос, його довжина в поперечнику становить близько 780 метрів. Найменший супутник – Діморфос – досягає завширшки близько 160 метрів.

Іноді існує ризик зіткнення з Землею астероїда і вчені шукають шляхів уникнути цього. Згідно з планом місії, після запуску апарат виходить із гравітаційного поля Землі та переходить на навколосонячну орбіту. Після цього він перехоплює подвійну систему під час її наближення на відстань понад 10 мільйонів кілометрів до Землі у вересні 2022 року.

Після цього Dart вріжеться у Діморфос на швидкості близько 6,6 метрів за секунду. Очікується, що це змінить швидкість астероїда частку міліметра в секунду, що змінить його орбіту навколо Дідімоса. Зсув буде невеликим, але його може бути достатньо, щоб збити об'єкт із зустрічного курсу із Землею.

Як розповідав "Апостроф", агентство NASA планує запустити місію для дослідження астероїда "Психея" , вартість якого оцінюють у 10 тисяч квадрильйонів доларів.