RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

​Протести у Казахстані: сотні людей поранено, десятки у реанімації

У колишній столиці Казахстану Алмати загинули десятки протестувальників під час ранкової зачистки "антитерористичної операції". Загалом по всій країні під час протестів постраждали сотні людей, близько шістдесяти - в реанімації.

Про це повідомляють тамтешні телеграм-канали.

За інформацією каналу Ваzа в Telegram, що посилається на місцевий департамент поліції, жителям Алмати зранку були розіслані смс-повідомлення з попередженням про проведення "антитерористичної операції" у місті та вимогою не залишати домівки. Оскільки протестувальники ослухались даної вказівки, під час зачистки загинули кілька десятків людей.

Повідомляється, що площу Республіки Алмати зачистили кілька сотень силовиків у камуфляжі та масках, оточивши центр міста та відкривши стрілянину по протестувальниках.

У департаменті поліції зазначили, що встановлюються особи ліквідованих у результаті "антитерористичної спецоперації", називаючи людей, що вийшли на вулицю, "терористами".

"Внаслідок мітингів по всьому Казахстану постраждали понад тисячу людей, повідомляє держтелеканал «Хабар-24» з посиланням на республіканське МОЗ. 400 людей госпіталізовано, понад шістдесят перебувають у реанімації", - також йдеться у повідомленні.

Канал Кushtay в Telegram повідомляє, що люди знову збираються на площі Республіки в Алмати. Йдеться приблизно про 200-250 осіб.

У місті Талдикорган невдоволені владою громадяни спалили будівлю мерії. 5 січня вони звалили пам'ятник ексглаві Казахстану Нурсултану Назарбаєву.

У місті Таразі протестувальники спалили офіс партії Nur Otan, кажуть очевидці. Також горить будівля обласного акімату. На центральній площі - понад тисячу протестувальників. Поліція їх розганяє, застосовуючи сльозогінний газ.

Також зазначається, що у Бішкеку, в Киргизстані, починають збиратися люди на знак протесту проти введення російських військ у Казахстан.

Більше про те, що відбувається в країні, читайте на сайті "Апостроф": Протести в Казахстані: онлайн трансляція та всі подробиці