RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Буде велика війна чи ні? Усі подробиці про можливе вторгнення військ Путіна в Україну

Вже третю добу, починаючи з п'ятниці, 11 лютого, західні ЗМІ активно повідомляють про те, що Росія наступного тижня розпочне масштабне вторгнення в Україну . Представники понад 30 країн закликали своїх громадян та дипломатів залишати Україну. На цьому тлі лідери США, Франції, Німеччини, України та Росії провели переговори щодо "українського питання".

"Апостроф" стежить за подіями в Україні та світі в онлайн-режимі.

Байден та Путін обговорили Україну: головні тези розмови

23:12 Під час розмови президент України заявив, що Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів та інші міста України перебувають "під надійним захистом"

22:20 В Організації з безпеки та співробітництва в Європі повідомили, що деякі країни відкликають своїх представників зі спеціальної моніторингової місії (СММ) в Україні.

21:51 За даними видання "Українська правда", українські олігархи та бізнесмени почали масово покидати Україну.

21:10 Прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що уряд надає 16,6 млрд грн для гарантій безперебійних польотів у повітряному просторі України

21:07 Сім'ї співробітників посольства Латвії в Україні залишили територію країни, – заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

20:25 Зеленський зазначив, що йшлося про санкції проти Росії у разі її агресії, а також про безпеку, економіку та ризики. На відміну від Байдена президент України не сказав про дипломатичний шлях врегулювання напруженості.

20:00 Американський лідер Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським підтвердив відданість США суверенітету та територіальній цілісності України

19:55 Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Росія не відповіла на запит України за Віденським документом і тепер Україна скликає екстрену зустріч з усіма країнами-учасницями щодо переміщення російських військ.

19:25 Кабмін екстрено збирається на 20.00, щоб ухвалити низку рішень, які дозволять вирішити проблеми з польотами,

19:03 Глава МВС Польщі Маріуш Камінський заявив, що у зв'язку з російською кризою країна готується до різних сценаріїв, зокрема до напливу біженців з України.

18:33 Посольство США прямо зараз розпочинає евакуацію до Львова, повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерело в Держдепартаменті.

18:12 Володимир Зеленський поговорив телефоном із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

"Ми розуміємо всі ризики та готові до розвитку будь-якого сценарію. Але ми перебуваємо в цій ситуації з 2014 року. А сьогодні для нас найворіжший – це паніка", – наголосив президент України.

17:45 Тим часом до України прибула партія зенітно-ракетних комплексів Stinger від Литви. Військова допомога надана на фоні загрози російського вторгнення.

16:13 Зеленський сьогодні зателефонує Байдену.

16:11 Радник з національної безпеки США Джейк Салліван в ефірі CNN каже, що не може передбачити день вторгнення Росії в Україну, але "воно може розпочатися будь-якого дня"

15:20 SkyUp припиняє продаж квитків на польоти з 14 до 16 лютого. Рішення ухвалено через відмову компаній страхувати літаки в небі над Україною.

15:05 Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав не піддаватися паніці та довіряти тільки офіційним джерелам.

Одразу після цієї заяви (про можливий напад Росії на Україну 15 лютого - ред.) були відповідні заяви Міністерства оборони, Збройних сил України, МЗС, голови Верховної Ради, президента, орієнтуватися на заяви наших очільників. Ми живемо в Україні, є певні дані розвідки. Але так само варто читати рядки уважно, тому що навіть коли США роблять такі заяви, вони кажуть: остаточної інформації з приводу прийнятого рішення немає. У цій ситуації важливо орієнтуватися на внутрішній план, з одного боку. А з іншого - на те, що говорять наші офіційні очільники, тому що довіра до збройних сил велика”, - сказав він.

14:40 Нардепам із "Слуги народу" рекомендували не залишати територію України.

"Так, нас попросили у чатах і рекомендували не залишати країну. Тому що насправді виїхати з країни зараз це аморально", - заявив "слуга" Олександр Качура.

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук уточнила, що всі депутати фракції, які перебувають закордоном, мають повернутися до країни терміново.

14:09 Нарада РНБО відбудеться завтра о 16:00. Вона буде присвячена питанням безпеки навколо України та всередині країни.

14:05 Росія заявила, що має намір нарощувати можливості Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) для гарантії свого захисту. В ОДКБ входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, РФ, Таджикистан та Узбекистан.

13:38 Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм заявив, що повідомлення про закриття повітряного простору України не відповідає дійсності. У міністерстві також зазначили, що 29 авіакомпаній продовжують рейси із 34 країн.

13:02 Німецька авіакомпанія Lufthansa може припинити польоти в Україну через загрозу вторгнення РФ.

"Lufthansa дуже уважно стежить за ситуацією в Україні. Можливість призупинення надання послуг розглядається. Але рішення поки що не прийняте", - заявив представник авіаперевізника.

12:44 А ось і фото документа про відмову в'їзду в Україну громадянину Білорусі. За даними ЗМІ, прямої юридичної заборони на в'їзд немає. Це захід для недопущення в'їзду "небажаних осіб". Під посилений контроль потрапляють громадяни Білорусі та РФ віком 18-60 років. На кордоні проводять перевірку намірів таких осіб для в'їзду до України.

12:33 США виводять 160 військових інструкторів із України. Їх передислокують до іншої країни Європи.

12:29 Радник глави Офісу президента заявив, що Україна не бачить сенсу закривати свій повітряний простір.

11:53 У Росії поряд з українським кордоном помітили перекидання "Буків".

11:44 Державна прикордонна служба України вирішила не пускати в Україну всіх чоловіків призивного зросту з білоруським громадянством, повідомляє "Єврорадіо" с посиланям на власне джерело. Обмежування часове – на час білорусько-російських військових навчань. Проблеми на кордоні у білорусів розпочалися в другій половині тижня. В деяких випадках не пускають в Україну і жінок.

11:16 Білоруські добровольці з військовим досвідом провели тренінг для білорусів, які проживають у Києві та готові захищати країну у разі повномасштабної російської агресії.

11:06 Нардеп Олексій Гончаренко заявив, що швидше за все повітряний рух над Україною призупинять вже з 14 лютого.

Одна з найбільших страхових британських компаній вже розіслала повідомлення про те, що із завтрашнього дня з 14:00 за Лондоном (16:00 за Києвом) припиняється страховка цивільних літаків, що знаходяться у повітряному просторі України.

Власники літаків, які перебувають у лізингу, вже забороняють своїм бортам залітати у повітряний простір України.

На цей момент KLM скасував свої рейси, Sky Up вже садить рейс з Фуншалу до Кишинева, сьогодні з'явиться заборона від Air France.

10:46 Тим часом до окупованого Севастополя прибув зведений загін великих десантних кораблів Північного та Балтійського флотів ВМФ Росії для участі в операції у Чорному морі. Теоретично цей загін здатний організувати перекидання 2000-2500 морських піхотинців, і трохи менше 100 БТР-82А.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

10:37 Повний список із 33 країн, які закликали своїх громадян покинути Україну:

  • США
  • Японія
  • Латвія
  • Норвегія
  • Південна Корея
  • Ізраїль
  • Північна Македонія
  • Нідерланди
  • Чорногорія
  • Данія
  • Греція
  • Естонія
  • Великобританія
  • Бельгія
  • Фінляндія
  • Канада
  • Нова Зеландія
  • Кувейт
  • Німеччина
  • ОАЕ
  • Литва
  • Іспанія
  • Італія
  • Швеція
  • Польща
  • Палестина
  • Марокко
  • Чехія
  • Франція
  • Бельгія
  • Люксембург
  • Румунія

10:33 Представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС не закриває своїх дипломатичних представництв в Україні. Він також додав, що будь-яка подальша військова агресія проти України призведе до величезних наслідків і матиме високу ціну для Росії.

10:00 МЗС Ізраїлю 12 лютого оголосило про надзвичайну ситуацію, оскільки США попередили ізраїльських офіційних осіб, що війська РФ можуть спробувати вторгнутися до України вже у вівторок, 15 лютого.

Міністр оборони Бенні Ганц заявив, що наказав військовим розпочати підготовку, щоб допомогти у перекиданні ізраїльтян повітрям з України. При цьому офіційні особи заявили, що Ізраїль волів би уникнути відправки військових літаків в Україну через побоювання щодо того, "як виглядає такий крок".

09:27 Співробітники місії ОБСЄ із США в окупованому Донецьку почали залишати регіон.

08:32 Міністри закордонних справ України та Туреччини обговорили загрози з боку Росії та розвиток військово-технічної співпраці.

08:30 Путін та Лукашенко обговорили "ситуацію навколо України".

"Розглянуто деякі питання подальшого розвитку двостороннього співробітництва, а також ситуація навколо реакції США та НАТО на російські пропозиції щодо вироблення довгострокових міжнародно-правових гарантій безпеки Росії", - заявили у Кремлі.

08:05 На південному сході Білорусі також помічені російські гелікоптери:

І колона з російськими "Градами":

08:00 Литва у разі російського вторгнення готова розширити підтримку України, заявила прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте.

07:31 Держсекретар США Ентоні Блінкен, пояснюючи причини евакуації частини співробітників посольства США в Україні, заявив, що ризик та загроза початку Росією військових дій проти України є досить серйозною. Він зазначив, що Росія може навіть організувати провокацію та інцидент, щоб виправдати ескалацію ситуації.

Блінкен підкреслив, що нинішня політика Росії щодо України "є викликом безпеки всієї Європи", і США та їхні союзники готові до відповідної відповіді на дії Кремля. Однак можливість урегулювання кризи навколо України зберігається, для чого Росії слід перейти від "ескалації до деескалації".

07:20 У російському Білгороді (близько 30 км від кордону з Україною) помітили десятки військових гелікоптерів. Під час подій весни 2014 року на цьому ж місці також базувалося угруповання ударних вертольотів.

07:02 Президент Франції Еммануель Макрон телефоном обговорив з канцлером Німеччини Олафом Шольцем тему "нормандського формату" та необхідність визначення умов для колективної безпеки в Європі.

06:55 Аналітики CSIS вважають, що російські війська можуть спробувати здійснити державний переворот в Одесі, направивши свої десантні кораблі до порту з метою захоплення міста. При цьому ця операція буде дуже ризикованою, йдеться у свіжому матеріалі CNN. Одеса - густонаселене місто, і бої в міських умовах будуть вигідні тим, хто її захищає, тоді як російським силам потрібно буде знищити ППО України, а потім з'єднатися з військами, які будуть йти зі сходу країни.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив раніше, що російська армія може вторгнутися до України 16 лютого . Білий дім вважає, що напад розпочнеться з масованих авіаударів і кібератак, після чого піде вторгнення важкої техніки.

Читайте на "Апострофі": В Україні готується "козир", який зможе зупинити стотисячну армію - генерал Ігор Колесник .