RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Україна в очікуванні вторгнення: що відомо про можливий початок "лютівської" війни з Росією

Пішов п'ятий день, як у всьому світі однією з головних тем продовжує залишатися загроза масштабного вторгнення військ РФ в Україну. Видання Bloomberg із посиланням на свої джерела називало датою початку можливого наступу 15 лютого. Своєю чергою президент США Джо Байден під час переговорів із лідерами ЄС заявив, що Росія може вторгнутися 16 лютого.

"Апостроф" стежить за подіями в Україні та світі в онлайн-режимі.

На порозі війни чи примус до "Мінська": чого чекати Україні від США та Росії

23:26 Повне відео виступу Байдена

23:00 Виступ Байдена замерзлий. З головними тезами можна ознайомитись за посиланням.

19:50 Байден близько 22:30 за Києвом виступить із заявою щодо ситуації навколо України, заявили в Білому домі.

19:15 "Доказів якогось відведення російських військ біля України поки що немає", - постпред США в ООН.

19:10 Україна закликала скликати позачергові консультації ТКГ щодо Донбасу через звернення Держдуми РФ до Путіна щодо визнання "ЛДНР"

19:05 Тим часом у МЗС РФ розповіли про сьогоднішню розмову Сергія Лаврова та держсекретаря США Ентоні Блінкена. За даними російського відомства, Лавров "особливо відзначив неприпустимість агресивної риторики, нагнітається Вашингтоном та його найближчими союзниками", а ось слово "Україна" в прес-релізі не згадувалося зовсім.

18:50 Центр інформаційної безпеки відреагував на масову DDoS-атаку

Повідомляється, що жодних загроз для вкладників немає.

18:20 Тим часом Україну накрила нова DDos-атака: Сервіси ПриватБанку не працюють у Києві, Дніпрі, Вінниці та інших містах. При спробі увійти на сайт фінансової установи або скористатися мобільним додатком на екрані крутиться цифр 24 у колі.

17:10 Шольц: "Ситуація дещо дивна. Розширення НАТО не планується, не обговорюється, його немає на порядку денному. Нам не доведеться займатися цією темою, доки ми будемо при владі. Я не знаю, скільки буде президент Путін на своїй посаді. , довго, але не вічно. Ми цим займатись не будемо".

16:30 Шольц попередив, що визнання Росією ОРДЛО стане політичною катастрофою та абсолютним порушенням Мінських угод.

16:22 Війна не має розпочатися, потрібна деескалація, сказав Шольц у Москві.

За його словами, Зеленський твердо пообіцяв, що в рамках контактної групи незабаром обговорюватимуться всі законопроекти про статус Донбасу та зміни конституції.

16:05 Перший раунд переговорів Путіна та Шольца за довгим столом завершився, він тривав понад 3 години.

14:47 Ще одне відео відведення російських військ.

14:15 Як повідомляє Financial Times, головою маріонеткового уряду України може бути призначений колишній український депутат Олег Царьов. За словами анонімного співрозмовника, ім'я Царьова як можливого кандидата Кремля було отримано від американської розвідки, яка поділилася цими даними із Великою Британією, Австралією, Канадою та Новою Зеландією.

Сам Царьов назвав появу цих даних "кумедною ситуацією".

"Погляньте на мене. Мене навіть не запрошують виступати на [російському] державному телебаченні, тому що я недостатньо важливий. Я директор санаторію в Ялті", — заявив він.

13:45 Прогноз про вторгнення 15 лютого не справдився. У мережі вже жартують.

13:17 Росія відмовляється брати участь у сьогоднішній зустрічі ОБСЄ щодо концентрації військ РФ на кордоні з Україною.

13:13 Україна не вірить заявам РФ і повірить у деескалацію, коли побачить реальне відведення військ.

"З РФ постійно звучать різні заяви, тому у нас є вже правило не "чуємо - тоді повіримо", а "побачимо - тоді повіримо". Побачимо відведення - повіримо у деескалацію", - сказав глава МЗС Дмитро Кулеба.

12:21 Супутникове фото аеродрому Донузлав у Криму.

Вертольотами зайнято все – від бетонних до просто польових майданчиків.

12:02 Відео відведення військ РФ.

11:12 Верховна Рада звернулась до ООН, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав у зв'язку з ескалацією.

У документі парламент засуджує дії РФ та закликає провідні міжнародні організації і партнерів України продовжувати вживати заходів задля стримування військових планів Росії щодо України.

10:10 У міноборони РФ заявили, що підрозділи Південного та Західного військових округів розпочали повернення у свої військові гарнізони після навчань.

09:28 Волонтерка Валентина Константиновська з Маріуполя, яка вчилася захищати місто зі зброєю в руках, стала зіркою перших шпальт.

08:50 Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що ООН могла б стати активною учасницею дипломатичних переговорів для зниження напруги навколо України.

08:46 Міністр оборони США Ллойд Остін і генсек НАТО Єнс Столтенберг обговорили загострення ситуації на кордоні РФ з Україною, а також наголосили, що дії Росії можуть призвести "не до очікуваного, а протилежного ефекту - зміцнення згуртованості НАТО для стримування та захисту від агресії вздовж східного флангу НАТО".

08:38 Підготовка відповідей РФ на пропозиції США та НАТО щодо гарантій безпеки знаходиться на завершальній стадії.

07:52 Колишній глава дослідницького відділу військової розвідки Ізраїлю, генерал Амос Гілад вважає, що якщо Кремлю вдасться змінити владу в Києві, це похитне баланс сил не тільки в Європі, а й у всьому світі.

На його думку, нова політична реальність розв'яже руки Ірану та забезпечить йому індустріальну тишу. Якщо буде досягнуто ядерної угоди, Іран отримає додаткове відстрочення і зможе потай продовжувати вдосконалювати свій ядерний потенціал за відсутності економічних санкцій.

Також, якщо Кремлю вдасться підкорити Україну, Путін далі продовжить збирати решту земель республік колишнього СРСР.

07:26 І ще Білгородська область.

07:13 На військовий аеродром "Міллерово" (Ростовська область, кілька кілометрів від кордону) було перекинуто 11 штурмовиків Су-25. У мережі відзначають, що такі літаки не є характерною технікою для цього аеродрому, оскільки з 2014 року тут базується 31-й винищувальний авіаційний полк, переозброєний з 2015 року з МіГ-29 на Су-30СМ.

06:59 - Джонсон і Байден під час телефонної розмови погодилися, що "залишається вирішальне вікно для дипломатії та для Росії, щоб відступити від своїх погроз на адресу України".

Вони погодилися з тим, що західні союзники повинні зберігати єдність перед загрозами з боку Росії, включаючи запровадження значного пакету санкцій у разі ескалації російської агресії. Вони також підтвердили необхідність того, щоб європейські країни зменшили свою залежність від російського газу, і цей крок більше, ніж будь-який інший, завдасть удару по стратегічних інтересах Росії.

06:53 - У 13 км від кордону з Україною в районі селища Микільське Білгородської області РФ помічено трикоординатну РЛС Каста-2Е2 (39Н6). Призначена для контролю повітряного простору, визначення координат та розпізнавання повітряних цілей.


06:28 Держдеп США рекомендував американським громадянам негайно покинути Білорусь. Також громадянам США не рекомендується їздити до Білорусі. Зокрема, через "довільне застосування законів, ризик затримання, незвичайне і тривожне нарощування російської військової могутності вздовж кордону Білорусі з Україною, COVID-19 та пов'язані з цим обмеження на в'їзд".

06:23 Путін готовий вести переговори щодо України та гарантій безпеки.

"Він ініціював питання щодо гарантій безпеки для Російської Федерації. Україна - це лише частина проблеми, це частина серйознішої проблеми гарантій безпеки для Росії, і, звичайно, президент Путін готовий вести переговори", заявив Пєсков.

06:12 Канада дасть Україні кредит у розмірі $392 млн (на додаток до раніше оголошеного кредиту у розмірі $94 мільйона) та летальну зброю на суму $6,1 млн.

06:01 Міністр оборони Олексій Рєзніков заявив, що Росія досі не створила жодного ударно-наступного угруповання, яке необхідне для повномасштабного вторгнення. За його словами, зараз кількість російських військ біля кордонів України не набагато більша, ніж була навесні 2021 року – максимум 140 тисяч.

05:57 Дані американської розвідки свідчать, що Кремль ще не ухвалив остаточне рішення про початок широкомасштабного вторгнення на територію України. Про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс.

Більше про те, що відбувалося в самій Україні та на її кордонах, у Росії, Європі та США на день раніше, 14 лютого, - читайте на сайті "Апостроф".