RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Важкі бої під Києвом, перемоги ЗСУ на півдні та під Харковом: хроніка 12-го дня війни в Україні

Війна між українським народом та російсько-нацистськими загарбниками триває 10-й день. Під Києвом тривають кровопролитні бої на ділянці Ворзель-Буча-Ірпінь-Гостомель. З Ірпеня почалася евакуація людей, а в Бучі люди сидять у підвалах. Під Харковом сили ЗСУ перейшли в контрнаступ і завдають смертельних ударів по окупантам. У Херсоні, Мелітополі та Бердянську десятки тисяч мирних жителів вийшли на вулиці та прогнали окупантів. У Миколаєві нацистів вибили із міста, а Одеса готується до оборони. Важка ситуація у Маріуполі та Волновасі - там фашисти РФ зірвали евакуацію населення.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями, що відбуваються в онлайн-режимі.

Сьома частина

Восьма частина

Дев'ята частина

________________________________________________________

17:20 У Макарові росіяни вдарили по хлібзаводу: загинули 13 людей

17:10 Українські війська збили ще один гелікоптер супротивника. Цього разу над Вишгородом на Київщині.

16:38 У мережі показали "нове" озброєння російської армії - нібито другої армії світу.

16:20 Генштаб повідомляє про підготовку наступу РФ на Вишгород.

15:25 Великобританія не запроваджуватиме полегшений візовий режим для біженців з України – прем'єр-міністр Борис Джонсон.

15:13 Українські військові взяли в полон 14 російських загарбників на Сумщині. Серед затриманих окупантів були водії, навідники та командувач їх групи.

15:00 Президент Євроради сьогодні по телефону поспілкувався із Зеленським та з Путіним.

Зеленський за підсумком розмови у своєму Twitter написав, що обговорили загрозу ядерним об'єктам в Україні, обстріл російською армією об'єктів критичної інфраструктури. Крім цього, поговорили про членство України в ЄС.

У свою чергу, як повідомили в Кремлі, Путін у розмові з Мішелем наголосив, що «російські військові вживають усіх можливих заходів для збереження життя мирних громадян». Звинуватив у всьому «українських націоналістів», котрі «прикриваються населенням».

Додав, що під час переговорів РФ наполягатиме на виконанні всіх своїх вимог.

14:49 Жителів Чаплинки, Херсонська область, набули прямого конфлікту з окупантами під час проведення мітингу

14:38 Літак Віктора Януковича йде на посадку у Мінську, Білорусь – ЗМІ

14:19 У Маріуполі – гуманітарна катастрофа: немає продуктів, медикаментів, навіть води.

14:09 "Путін паб" у Єрусалимі прибрав прізвище Путіна з назви та додав на вивіску прізвище Зеленського.

Про це у Twitter написав посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський

13:45 Щойно було завдано ракетного удару по морському порту Ольвія на Миколаївщині. Постраждалих немає

13:29 Глава МЗС Туреччини Чавушоглу заявив, що його російський та український колеги Лавров та Кулеба зустрінуться в Анталії.

13:26 Третій раунд переговорів щодо Росії розпочнеться о 16:00 за київським часом - радник

13:13 Російська делегація прибила переговори з українською стороною.

12:38 У тимчасово окупованих містах України люди продовжують виходити на масові мітинги проти агресора

У Старобільську Луганської області українці зняли прапор ЛНР та заспівали гімн України, також співають гімн на акції у Мелітополі.

А в Херсоні жителі йдуть проїжджою частиною та скандують "Путін - ху*ло".

12:31 Президент Володимир Зеленський звернувся до українських підприємців. Він закликав бізнес повернутися до роботи та продовжити виплати заробітних плат співробітникам.

12:11 В Енергодарі, який зараз перебуває під контролем військових РФ, прощаються із загиблими під час оборони Запорізької АЕС.

11:44 Через війну Росії проти України президент Володимир Зеленський закликає міжнародних партнерів запровадити новий пакет санкцій. Зокрема, повністю бойкотувати експорт та імпорт.

11:39 Переговори в Білорусі заплановані на 15:00 (14:00 по Україні) 7 березня – близький до організаторів зустрічі білоруський політолог Юрій Воскресенський.

Час може усунутись через проблеми з логістикою в української делегації. Раніше стало відомо, що представники РФ уже вилетіли до Бресту. Українська сторона жодних подробиць щодо зустрічі поки не повідомляла

11:27 Україна відмовилася від пропозиції Росії щодо організації гуманітарних коридорів на територію країни-агресора. Про це у понеділок, 7 березня, повідомила віце-прем'єр, міністр із питань реінтеграції Ірина Верещук.

11:20 У Міжнародному суді ООН розпочинаються слухання за позовом України проти Росії у справі про звинувачення у геноциді.

9:43 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім про обстановку у Миколаєві: "вони нам навалюють, ми їм теж. Все нормально, місто обороняється"

9:33 Мер Ірпіня Олександр Маркушин нагадав, що сьогодні о 10:00 відбудеться чергова евакуація дітей, жінок та людей похилого віку з міста. Автобуси чекатимуть у Романівці та відвезуть людей до Києва залізничний вокзал.

9:11 У Чорному морі військові ЗСУ підвели російський корабель, повідомив речник Оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук.

8:50 Росія вербує сирійців, які вміють вести бойові дії у міських умовах, сподіваючись, що це допоможе захопити Київ.

8:34 ЗСУ відбили Чугуєв та розгромили суттєве угруповання військ РФ - Генштаб.

8:16 За словами голови Центру оборонних стратегій Загороднюка, чисельність російського війська під час вторгнення 24 лютого налічувала 145 тис. людей наземної армії: 110 тисяч солдат сухопутних військ та 35 тисяч поліцейських сил (ОМОН, СОБР, Росгвардія).

За 11 днів Україна так чи інакше знешкодила до 46 тисяч російських вояків: це вбиті, поранені та захоплені в полон

7:46 Перші громадяни Британії приїжджають в Україну, щоби воювати з Росією.

7:42 В Ірпені окупанти заборонили населенню виходити із житла. Місто більше трьох діб залишається без тепла, води та світла, до нього немає підвезення води та їжі.

7:40 Внаслідок обстрілів частина Миколаєва залишилася без теплопостачання.

7:33 У Генеральному штабі ЗСУ опублікували оперативну інформацію про російське вторгнення в Україну на ранок понеділка, 7 березня.

З початку доби російські війська продовжили завдання ракетно-бомбових і артилерійських ударів по населених пунктах України. Для цього супротивник продовжує використовувати аеродромну мережу Білорусі.

"Діючи підступно, окупанти порушують правила Міжнародного гуманітарного права, здійснюють обстріл цивільного населення, "зелених коридорів", беруть у заручники жінок і дітей, розміщують техніку, боєприпаси в житлових кварталах міст, штучно створюють гуманітарну кризу в захоплених населених пунктах", - військове керівництво.

7:01 Президент України Володимир Зеленський оголосив про надання шести містам звання міста-героя. Це Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель, Волноваха.

6:50 Ніколаєвом ударили з реактивних систем залпового вогню. Обстріл почався о 5 ранку.

23:02. Зеленський вкотре наголосив, що НАТО повинне негайно закрити небо. Також президент заявив, що Росія вже відкрито погрожує бомбити міста України

22:34. на Луганщині у Старобільську місцеві жителі зняли ганчірку ЛНР і повісили прапор України

21:56. окупанти знищили ТЕЦ у Охтирці на Сумщині

21:29. знаменита у Одесі Дерибасівська вулиця - сьогодні вона виглядає так

21:23. мешканці Херсону почали отримувати СМС з подякою за мужність і героїзм

21:20. в боях під Маріуполем російські окупанти сьогодні зазнали великих втрат. Бійці полку "Азов" знищили 7 танків, 5 ББМ, 2 "Тигра", близько 40 російських окупантів. Двох росіян взяли в полон.

21:13. ЗСУ провели успішну контратаку під Сєверодонецьком, розбивши передовий загін російських військ. У ході бою знищено 3 БМП та два автомобілі окупанта.

21:09. під Миколаєвом ЗСУ розгромили парашутно-десантну роту окупантів

"Хвалені російські десантники розбіглися як зайці після атаки української армії. Сім новеньких бойових машин десанту захоплені цілими та поповнили озброєння наших військ у даному районі", - написав журналіст Юрій Бутусов.

Зазначимо, що раніше сили ЗСУ розгромили російську гаубичну батарею під Миколаєвом, отримавши вісім гаубиць Д-30.

21:03. мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що з телевежею не все так погано. Як виявилось, там перебитий лише один із кабелів, тож після закінчення обстрілів роботу телевежі відновлять.

20:40. привіт "Чебурнет" - на Росії збираються відключити місцеве населення від глобального інтернету.

20:38. і ще санкції - американська PVH Corp., що володіє брендами Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Warner's та ін., прийняла рішення тимчасово закрити свої магазини та призупинити всі комерційні операції в РФ та Білорусі з 7 березня

20:35. TikTok тимчасово призупиняє роботу в Росії через закон РФ про "фейки". Яке ж путінське горе то - що ж тепер діти окупантів робитимуть?

20:30. Україна має зараз три ключових юридичних фронти для боротьби з російським окупантом.

"Перше - у Гаазі 7 березня відбудеться перше слухання у справі щодо обвинувачення Росії за статтями Конвенції про боротьбу з геноцидом. Це історичний процес. І ми чекаємо, що суд ухвалить чіткий запобіжний захід, і вимагатиме від Росії припинити ведення збройних дій. Друге - ми активно співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом для переслідування воєнних злочинців та тих, хто вчинив злочини проти людяності з боку РФ на цій війні. І третє - оскільки зараз немає чіткого правового інструменту для того, щоб ми притягнули Росію та її керманичів до відповідальності за вчинення злочину агресії, то я підтримав міжнародну наукову ініціативу зі створення коаліції держав з метою створення трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України. Це по-суті Нюрнберг-2, коли група країн об'єднується і створює трибунал з відповідною юрисдикцією в межах міжнародного права. Це не альтернатива Міжнародному кримінальному суду, не альтернатива Міжнародному суду ООН, а концепція, розроблена провідними фахівцями міжнародного права, яку я підтримав від імені української держави. Є ще Європейський суд з прав людини - там ми теж боремося", - розповів голова МЗС Дмитро Кулеба.

20:15. російські свинособаки, орки і окупанти - запам'ятайте! Ми ніколи не будемо з вами братами!

20:07. корпорація з надання фінансових послуг American Express призупиняє здійснення операцій у Росії.

19:59. журналіст Юрій Бутусов повідомив, що гелікоптери, які летять до Харкова - це не десант. Ворог намагається знайти свого пілота, який катапультувався зі збитого літака і подавав сигнал. Зіб'ємо ще й гелікоптер.

19:58. у Харкові через повторний обстріл телевежі область тимчасово залишилась без теле- та радіотрансляції. Ворожа ракета знищила технічні приміщення. Наразі встановлюється розмір заподіяної шкоди і вирішується питання з поновленням трансляції.

19:53. у Харкові ворожа бомба потрапила у будинок на вулиці Ярослава Мудрого


19:45. десятки тисяч українців сьогодні вийшли на вулиці за Україну. Багатотисячні натовпи вийшли за свої міста у Новій Каховці, Каховці, Генічеську, Новоолексіївці, Бердянську та Мелітополі.

19:39. російські окупанти вбили 8 мирних жителів під час евакуації з Ірпеня, - повідомив мер міста Олександр Маркушин.

19:36. журналіст Андрій Цаплієнко передає з Харкова, що у бік міста з РФ летять гелікоптери. Є версія, що ворог висаджуватиме десант. Ніяк не заспокоїться окупант.

19:34. у Бучі поранено мера міста Федорука. Про це повідомляє нардеп Дубинський

19:27. вода до Криму так і не пішла - про це повідомив радник Офісу президента Олексій Арестович.

19:23. екс-президент США Дональд Трамп планує відвідати Київ. Своїм візитом він хоче показати підтримку України. Зазначимо. що візит екс-президента США анонсував депутат Давид Арахамія.

19:00. у Миколаївщині сьогодні більш-менш спокій. Трохи захопили техніки ворога, закріпилися на позиціях. Сиутація по області залишається складною. Ще багато воєнної техніки противника. З продуктовими запасами ситуація більш-менш спокійна. Про це розповів голова Миколаївщини Віталій Кім.

18:55. на Росії на акціях проти війни в Україні затримано майже 4500 осіб. І це далеко не межа. Незгодні з політикою Путіна жителі РФ продовжують виходити на вулиці – їх затримують.

18:53. а це російські ББМ "Тигри", які у боях здобули наші бійці.

18:50. у вуличних боях в Ірпіні загинув актор та музикант Паша Лі. З першого дня війни він був у складі територіальної оборони міста.

18:47. вибух у Харкові - це спрацювала ППО

18:45. з початку війни в Україні народилося 4311 нових українців. Також зареєстровано майже 4000 нових сімей.

18:42. у Ірпіні під Києвом ситуація залишається важкою. Але місто стоїть, а ЗСУ трощать техніку та живу силу ворога. Мер міста розповів про поточну ситуацію в Ірпіні.

18:39. у Харкові окупанти поцілили ракетою у телецентр. ТБ-мовлення тимчасово не працює.

18:37. США дали "зелене світло" країнам НАТО на постачання винищувачів до України. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

18:31. російські окупанти зазнають краху в Україні. Через величезні втрати у людських ресурсах, путлерівським військам потрібне підкріплення. Але як заманити нових самогубців? Спеціально для цього готуються провокації - у РФ збираються обстріляти житлові квартали російських міст поблизу українського кордону, щоб звинуватити в цьому українських військових. РНБО категорично заявляє, що ЗСУ не ведуть жодних наступальних операцій та не обстрілюють територію РФ.

18:23. над Харковом збили ще один винищувач ворога. ППО - молодці

18:18. російські нацисти продовжують обстрілювати місто Маріуполь. Так, за інформацією полку "Азов", по мікрорайону "Східний" гатить ТОС-1 "Буратіно", також по місту працює ворожа авіація, танки, ствольна та реактивна артилерія. Кількість жертв серед цивільного населення уточнюється, цілі райони міста руйнують і палять російські окупанти, знищуючи людей!!!

18:16. керівник НАЕК "Енергоатом" повідомив, що в межах АЕС в Енергодарі зараз перебуває близько 500 окупантів. Ще 1000 сидить у самому місті. Таким чином окупанти вважають, що убезпечили себе від атак ЗСУ, оскільки за їхніми спинами АЕС.

18:12. управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало дані щодо найбільших військових злочинів Росії - вбивства мирних людей. За даними ООН, за 11 днів окупанти вбили 351 мирного українця, ще 707 – поранили.

18:09. у Молдові заявили, що з території окупованого Придністров'я ракети не вилітали. Вони були запущені з акваторії Чорного моря.

17:57. на Київщині у селі Бобрик окупанти розтрощили храм. Певно там ховався спецназ НАТО. До того ж, це був храм колишнього московського патріархату (УПЦ).

17:49. під Києвом російські окупанти відкрили вогонь по британських журналістах Sky News

17:44. російські окупанти не дотримуються домовленостей щодо гуманітарних коридорів. Про це заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

17:42. прем'єр-міністр Денис Шмигаль направив офіційне звернення до США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Японії щодо припинення членства Росії та Білорусі в Міжнародному валютному фонді та всіх організаціях Світового банку. Ці дві країни порушили свої зобов'язання та спрямували свою політику на війну, знищуючи мирне населення України.

17:31. під Харковом ЗСУ захопили колону техніки окупантів

17:12. у Краматорську на Луганщині окупанти з крилатої ракети обстріляли житловий будинок. Загинули щонайменше дві особи.

17:05. у МОЗ заявили, що на період війни дозволили аптекам здійснювати без рецепта лікаря відпуск та реалізацію лікарських засобів. Виключення становлять засоби, які містять наркотичні та психотропні речовини.

17:01. Україна звернулась до ООН з запитом на миротворчий контингент для охорони об'єктів критичної промислової інфраструктури. Зокрема мова про атомні станції та об'єкти хімічної промисловості.

16:58. над дитячою лікарнею "Охматдит" сили ППО збили крилату ракету – уламками ракети пошкоджено вікно і ледь не виламало двері. У лікарні повідомили, що вона продовжує працювати.

16:52. сили ЗСУ ведуть запеклі бої проти окупанта в Сумах. Точаться бої на вулицях міста.

16:49. ракетний обстріл аеродрому у Вінниці вівся з території Придністров'я. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

16:46. у Херсоні чути вибухи

16:43. мер Києва Віталій Кличко доповідає, як місто готове до битви з російськими окупантами

16:34. лідер "Слуги народу" Давід Арахамія звернувся до депутатів своєї фракції із закликом записуватися у групи для супроводу людей в гуманітарних коридорах.

"Колеги, у зв'язку з постійним зривами та обстрілами в гуманітарних коридорах – я вирішив особисто супроводжувати процес евакуації. Прошу також розіслати по всіх депутатах Європарламенту таку саму пропозицію, якщо знайдуться добровольці. Якщо бомбитимуть мирних людей, нехай кидають бомби і нас", - наголошує Арахамія.

16:30. під Миколаєвом ЗСУ розбили позиції ворожої артилерії.

16:27. внаслідок обстрілу Вінницького аеропорту щонайменше одна людина загинула, ще трьох дістали з-під завалів живими. Рятувальна операція продовжується.

16:21. хворі на голову окупанти обстріляли з "Граду" інститут у Харкові, де розміщена дослідна ядерна установка, яка містить 37 паливних ядерних елементів.

16:17. евакуаційна колона з маріупольцями так і не змогла сьогодні виїхати за межі міста. Окупанти почали перегрупування своїх сил та потужний обстріл міста. Відтак вивозити людей за таких умов вкрай небезпечно.

16:09. у зворотному напрямі також багато людей. За 11 днів 143 тисячі українців повернулися додому, серед яких 80% – чоловіки. Також Державна прикордонна служба України забезпечила перепустку 2450 автомобілів з гуманітарною допомогою.

16:07. потік біженців не припиняється. За 11 днів прикордонні пункти Польщі перетнули майже мільйон українців! За останніми даними польської прикордонної служби - кордон перетнули 922 тисячі людей.

16:03. у Генічеську на Херсонщині тисячі людей вийшли на мітинг проти окупантів

16:02. із захопленого окупантами Мелітополя три ракети відлетіли у бік Маріуполя. А колишній військовий аеродром у Мелітополі орки використовують як базу для гелікоптерів. Потрібен приліт наших ракет.

15:57. на Росії відбуваються мітинги проти війни в Україні. Силовики з особливою жорстокістю затримують мітингувальників.

15:55. через технічні проблеми 2 години ми не могли оновлювати хронологію боїв проти окупантів – тепер продовжуємо.

13:49. Вінницю знову обстріляли. Говорять, було близько 7 ракет. Основний удар був по аеродрому Гавришівка.

13:30 Кличко про ситуацію у Києві та області: наше місто-фортеця, ми готуємо подарунки окупанту, і це не хліб/сіль!

13:28 В Україні переповнені добровольцями військкомати та полігони, ми захистимо себе, заявив Михайло Подоляк, радник голови ВП.

13:27 Окупанти знову зірвали евакуацію населення із Маріуполя.

13:25 Колишні британські морпіхи прибули до України для надання допомоги у боротьбі з російськими загарбниками. Про це повідомив журналіст Fox News Лукас Томлінсон у Twitter у неділю, 6 березня.

12:57 Путін та Ердоган закінчили переговори щодо України. Говорили близько години.

12:50 У Бердянську, який зайнятий російськими військами, відключено всіх операторів стільникового зв'язку. Мобільний зв'язок зник, повідомляють місцеві телеграм-канали.

Зазначимо, що раніше також зник зв'язок і в Херсонській області.

12:26 Олексій Арестович про ситуацію в Україні:

– Білоруська армія зараз не використовується проти України. Вона розгорнута вздовж кордону. Можливо, є самотні випадки використання спеціальних операцій окремих груп РБ. Це не виключено. Тим не менш, РБ використовується "на повну". Звідти заходять війська, використовуються аеродроми та випускаються тактичні ракети;

- Армія РФ намагається наступати на північ від Миколаєва, тобто на сам Миколаїв і намагається рухатися в бік Південноукраїнської АЕС, намагаються повторити сценарій захоплення Запорізької АЕС. У Харкові українська армія йде у контрнаступ. Армія РФ захопила Бучу та Гостомель, там утримують мирних жителів. Маріуполь також гаряча точка;

– Надходження нових сил російської армії в Ірпінь та Бучу поки що не спостерігаються. Але там — гуманітарна катастрофа;

– По Харкову б'ють із території Росії важкою технікою. у Харкові не вистачає систем ППО;

- У Сумській області також ведуть контрнаступ і б'ють по армії РФ у місцях, де вони не очікували;

- Активна фаза може тривати ще 7-10 днів, але через 2-3 дні ми розумітимемо, куди рухається війна;

– Володимир Зеленський дуже іронічно сприймає інформацію про його евакуацію через замахи на президента

12:18 Українка намагалася перевести свого чоловіка у багажнику через кордон. Прикордонний пункт з Угорщиною.

12:00 Автобуси для евакуації вже у Маріуполі

11:51 Російські окупанти атакують танками Миколаїв, повідомив голова ОДА Віталій Кім.

11:44 Ердоган розпочав телефонні переговори з Путіним.

11:26 Тисячі жителів країни вийшли сьогодні на вулиці для того, щоб показати підтримку нашій країні та засудити криваву війну Путіна проти України.

11:19 О 15:30 евакуаційний поїзд приїде до Лисичанська

11:15 Щойно перед ст. Коростень стався обстрілом, через що потяг 95 Київ-Рахів затримається на 3 години: потяг тримався на безпечній відстані, постраждалих або пошкоджень рухомого складу немає. Наступні поїзди далекого сполучення слідуватимуть обхідним шляхом.

10:42 Євросоюз не фінансуватиме відправку бойових літаків Україні – голова Євроради Шарль Мішель.

10:30 На фото - автор крилатої фрази «Російський корабель, йди на*уй»

10:17 Укрзалізниця запустила евакуаційні рейси за кордон

Розклад на 6 березня:

- № 918/919 Запоріжжя - Хелм, відправлення об 11:00;

- № 7609/7610 Львів - Пшемисль, відправлення о 12:12;

- №952 Львів - Хрубешув, відправлення о 13:20;

- № 7616/7617 Львів - Хелм, відправлення о 14:00;

- № 7611/7612 Львів - Пшемисль, відправлення о 15:40;

- №939/940 Харків - Хелм, відправлення о 17:00;

- №67/68 Київ - Варшава з групою вагонів Київ - Хелм, відправлення о 19:13;

- № 7601/7602 Львів - Пшемисль, відправлення о 19:55

9:43 В окупованому Росією Криму лікарні переповнені пораненими у війні росіянами, заявив Представництво президента України в АРК.

9:11 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.03 орієнтовно склали:

особового складу - понад 11 тис. осіб,

танків ‒ 285 од,

ББМ ‒ 985 од,

артилерійських систем –109 од,

РСЗВ -50 од,

засоби ППО - 21 од,

літаків – 44 од,

гелікоптерів – 48 од,

автомобільної техніки - 447 од,

легкі швидкісні катери - 2 од,

цистерн з ППМ - 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня - 4,

8:07 «Зелений коридор» із Харкова можуть організувати сьогодні протягом дня, обіцяє Давид Арахамія.

7:51 Третій раунд переговорів Росії та України може пройти вже у понеділок

7:47 Харків уночі продовжували обстрілювати, а спроба прориву з Балаклії на Харківщині на Дніпропетровщину росіянам не вдалася.

7:31 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав лідерів інших країн приєднатися до списку вимог із шести пунктів у відповідь на вторгнення Росії в Україну, починаючи від гуманітарної допомоги та закінчуючи завданням максимального економічного тиску Москві.

6:59 Російські війська скидають на будинки у Чернігові потужну зброю невиборчої дії – некеровані авіабомби ФАБ-500. Зазвичай така зброя застосовується проти військово-промислових об'єктів та фортифікаційних споруд.

01:07. Україну ніколи не здолати!!! Це оточене окупантами місто Енергодар. Місцеві рибалки безкоштовно роздають жителям міста рибу.


01:05. збиралися розганяти демонстрації? У розбитій ворожій колоні під Харковом виявлено автомобілі Росгвардії, які перевозили велику кількість щитів, кийків та захисного екіпірування для ОМОНу.

00:58. з початку російського вторгнення до територіальної оборони вступили 100 тисяч українців. Про це повідомили у Нацгвардії України, додавши, що після завершення війни тероборона стане частиною системи оборони України.

00:44. "Гоооооооол": українські воїни спалили черговий танк окупантів з РФ

00:40. російський окупант телефонує своїй жінці на Росію і плаче, бо розуміє, що завтра його вже не буде на цьому світі. Хто з мечем прийде - той від меча й загине

00:34. Visa та Mastercard призупинили операції в Росії. Наразі росіяни не зможуть скористатися картками за кордоном.

00:31. за минулу добу бомбардувальники Су-24м та штурмовики Су-25 здійснили кілька авіанальотів на ворожі колони, завдавши потужних ракетно-бомбових ударів.

00:29. 5 березня Повітряні сили Збройних сил знищили 5 літаків та 4 вертольоти російських окупантів.

- три вертольоти самотужки збив морський піхотинець ВМС ЗСУ у Миколаєві;

- 1 штурмовик Су-25 та 1 вертоліт збили військовослужбовці оперативного командування "Південь" у Миколаєві;

- два винищувача-бомбардувальника Су-34 збили військовослужбовці оперативного командування "Північ" у Чернігові;

- два літаки Су-30 СМ збили військовослужбовці повітряного командування "Південь" у Одесі.

- протиповітряна оборона збила БпЛА "Орлан-10" та кілька крилатих ракет, що летіли в мирні українські міста.

Загалом станом на 5 березня втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять: 44 літаки та 44 вертольоти. Ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони уже дають свідчення за злочини путінського режиму перед людяністю!

00:01. а це пісня на слова української поетеси Анастасії Дмитрук, адресована кожному жителю РФ - НІКОЛИ МИ НЕ БУДЕМО БРАТТЯМИ

23:54. Володимир Зеленський повідомив, що Євросоюз надав 500 мільйонів євро на підтримку українських біженців.

23:48. на території Білорусі помічено колону техніки з РК "Точка-У". Станом на 22:00 колона тактичних ракетних комплексів "Точка-У" рухалася по бобруйскому кільцю, трасі Р-31, яка веде у бік Мозиря. Проте на розв'язці техніка могла піти у бік Речиці

23:39. це військові злочини - окупанти РФ скидають на мирне населення авіабомби, які використовувала фашистська Німеччина ще в части Другої світової. Такі бомби масово виявлено у Чернігівській та Харківській областях

23:37. Володимир Зеленський під час конференції з американськими сенаторами попросив надати Україні військові літаки. Про це розповsв лідер демократів у Сенаті Чак Шумер. Також Україна просила літаки у Канади, на шо Джастін Трюдо відповів, шо у канадців немає літаків, на яких уміють літати українські військові пілоти.

23:34. наївний Байден звернувся до росіян із проханням виходити на вулиці та скинути диктатора Путіна. Ех, Байден – ти боягуз.

23:31. про те, чому не відбувся "зелений коридор" із Маріуполя у Запоріжжя - розповів захисник міста, боєць бригади "Азов"

22:33. підрозділами ЗСУ знищено командира 247 гвардійського десантно-штурмового полку Південного військового округу ЗС РФ полковника Костянтина Зизевського.

22:30. у Генштабі повідомили, що протягом дня окупанти нанесли авіаудар по Білій Церкві - пошкоджено понад 20 житлових будинків.

22:26. про ситуацію у Маріуполі розповів мер міста Вадим Бойченко:

"Місто Маріуполь сьомий день знаходиться під страшним обстрілом ворога. Окупанти з різних заборонених знарядь сьогодні стріляють по житлових масивах. Вночі до Маріуполя прилітали літаки, які скидають бомби по житлових масивах.

Щодо евакуації, то я як мер отримав команду організувати місця для евакуації. Але окупант, незважаючи на режим тиші, порушив його і розпочав обстріл Маріуполя. Дивом не постраждали люди, які зібралися на місцях для відправлення. Сьогодні потрібні гарантії для людей. Ми дуже сподіваємось, що отримаємо гарантії тиші та гарантії мирного проходу населення.

Евакуації сьогодні потребує дуже велика кількість людей. У Маріуполі близько 400 тисяч населення, яке у заручниках утримує російська окупаційна армія. Ми дуже сподіваємось і просимо, щоб евакуація відбулася завтра. Наші люди сподіваються на ковток безпеки.

Щодо переговорів, то вони ведуться на центральному рівні. Ціла група людей працює над тим, щоб це сталося. Головне – щоб за обумовленим маршрутом все було безпечно”.

22:17. жах у Мелітополі. Там російські окупанти обстріляли автомобіль швидкої допомоги, яким до Мелітополя доправляли медикаменти.

22:14. Волинь і Рівненщина стали гуманітарним центром країни. Щодня десятки тон гуманітарних вантажів прибувають з-за кордону і вже звідси прямують по українським містам.

22:10. під Харковом сили ЗСУ знищили чергову колону ворожої техніки

22:05. а це завтра на Росії

21:56. полонені орки розповіли, чому вирушили в Україну і як їх лякали у Росії

21:43. Ентоні Блінкен на зустрічі з Кулебою відзначив мужність українського народу.

"Путін зробив жахливу, жахливу помилку в багатьох сенсах. Він вважав, що України не існує як незалежної держави. Український народ нині щодня доводить прямо протилежне. Сила, рішучість та цілеспрямованість українців з підтримкою США та всього світу врешті-решт переможе. Я кажу це прямо", - наголосив Ентоні Блінкен.

21:42. колона техніки росіян, яка з Ірпеня йшла на Стоянку для прориву на Гореничі, розбита силами ЗСУ з повітря.

21:34. вечірнє звернення президента Зеленского

21:31. на українсько-польському кордоні відбулась зустріч голови МЗС Дмитра Кулеби з державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Ключовими темами розмови стали подальші санкції проти РФ, постачання додаткової зброї для захисту України та ізоляція Росії за її агресію проти нашої держави. Також Кулеба та Блінкен узгодили кроки для посилення оборони від варварських дій в повітрі.

21:23. у Харкові внаслідок сьогоднішніх авіаударів окупантів по мікрорайону Північна Салтівка попередньо пошкоджено 10 багатоповерхових житлових будинків з подальшим загоранням квартир на верхніх поверхах (кількість будинків уточнюється). Інформація по постраждалим з’ясовується. Від ДСНС залучено 35 осіб та 9 одиниць техніки. У зв’язку з постійними обстрілами підрозділи ДСНС працюють з перервами.

21:18. і так буде з кожним москальським виродком, який прийде зі зброєю на українську землю

21:15. у Одесі за день ППО збила третій ворожий літак

21:14. у Харкові не вщухають обстріли. ЗСУ перейшли у наступ і відтісняють окупанта до російського кордону.

21:02. сили ЗСУ звільнили диспансер у Бородянці, де кадировці взяли у заручники 600 пацієнтів.

"Спецпідрозділ, який зайшов у диспансер близько 13-ї години, на цей час звільнив людей, вийшов з приміщення, з території диспансеру. Попри це вони не покинули територію населеного пункту", - повідомив голова Київської ОДА Кулеба.

20:59. російська техніка настільки боїться українців, що вже колодами обвішується. Та це їм не допоможе. Краще горітимуть

20:52. актуальна інформація про поточний стан на майданчику Запорізької АЕС. Наразі оперативний персонал Запорізької АЕС контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію - здійснюється ротація змін. У мережі знаходяться два енергоблоки АЕС, інші у стані ремонту та вимушеного холодного зупинення. Оперативний персонал Запорізької АЕС, контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію, хоча постійно знаходиться під тиском озброєних окупантів.

20:46. уточнена інформація від губернатора Миколаївської області Віталія Кіма.

"По нам було три залпи з установки "Смерч". Усі три мимо. У нас троє поранених. У відповідь на це ми зробили один залп. Разом у орків - 300 поранених та 70 загиблих. Ось різниця між якістю наших військ", - зазначив. Кім.

20:43. "Ворог не може підійти до міста, тому обстрілював нас касетними снарядами на кшталт "Урагану". Вчора увечері намагався ворог здійснити танковий прорив, але ми його відкинули. Зараз спостерігається важка бронетехніка ворога на відстані 30-50 км від міста", - розповів очільник Миколаєва Олександр Сенкевич.

20:36. до Запоріжжя прибули чотири вагони гуманітарної допомоги зі Львова. Тепер головна проблема – як доставити до тих міст, які зараз контролюють російські окупанти

20:25. "Російський корабель, йди нахуй": влада Кіпру анулювала дозвіл на захід у порти острова чотирма військовими кораблями РФ.

20:19. увага!!!! Димер, Іванків, Ворзель, Гостомель, Бородянка, Немішаєво, Катюжанка,Козаровичі,Демидів, Микуличі. Потрібна термінова допомога з продуктами та ліками. Села повністю відірвані від світу - немає їжі та ліків, світла та води. Потрібна негайна допомога.

20:13. будьте дуже обережні на автодорозі Київ - Суми. Подекуди трапляються окупанти-мародери, які в пошуках їжі можуть навіть застрелити мирного громадянина

20:11. один із найбільших виробників усіх видів комп'ютерів і програмного забезпечення IBM повністю виходить з російського ринку. Українці дякують за підтримку миру.

20:01. уточнення по Краматорську. Це наша ППО збила крилату ракету ворога

19:56. на Донбасі під Волновахою воїни ЗСУ ліквідували відомого бойовика, який керував терористичним загоном "Спарта" Владіміра "Воху" Жогу. Амінь!

19:51. потужний вибух прогримів у Краматорську

19:49. глава Маріупольської ВЦА заявив, що на місто з Криму вилетіли бомбардувальники Ту-22