RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Окупанти обстрілюють Київ та Харків, ЗСУ громлять колони техніки: усі подробиці війни в Україні

Шосту добу триває російсько-українська війна. Окупанти не можуть зламати опір ЗСУ, Нацгвардії та загонів тероборони, тому вдаються до варварських обстрілів мирних кварталів та об'єктів інфраструктури у великих містах.

Противник намагається захопити Київ, Харків, Суми та Миколаїв, проте зазнає величезних втрат у живій силі та техніці. Щоб залякати мирне населення, він застосовує проти міст ствольну та реактивну артилерію, балістичні ракети "Іскандер" та "Калібр".

"Апостроф" продовжує стежити за подіями, що відбуваються в онлайн-режимі.

Перша частина

Друга частина

Третя частина

Четверта частина

П'ята частина

Шоста частина

__________________________________________________________

17.27. В Енергодарі окупанти застосували зброю проти місцевих жителів, які не бажають пропускати російські війська до міста.

17.12. В Україні підготували пам'ятку російським солдатам про те, як правильно здаватися в полон.


16.52. У соцмережах розповсюджується інформація про звільнення українськими військами окупованої Горлівки. Офіційного підтвердження цьому факту поки що немає.

16.50. Наступний раунд переговорів між Україною та РФ відбудеться увечері 2 березня, заявив Давид Арахамія.

16.48. Євросоюз заборонив обіг євро в Росії.

16.37. За даними МЗС, в Україну їдуть добровольці із 16 країн світу. Їхня кількість перевалила за тисячу і заявки продовжують надходити.

16.33. Російські війська зайшли до Балаклії (Харківська область). Місцева влада відмовилася співпрацювати із окупантами.

14.30. Повідомляється, що медичні заклади у прикордонних з Україною районах Воронезької та Білгородської областей РФ перепрофілюються на військові шпиталі.

13:23 Другий раунд перемовин з Росією відбудеться ввечері 2 березня, делегації будуть у тому ж складі, повідомив (https://suspilne.media/212787-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-den-somij-onlajn/) Суспільному радник голови ОПУ Арестович.

12:57 Президент Зеленський провів телефонну розмову із прем'єром Великобританії Борисом Джонсоном.

12:43 Мер Харкова Ігор Терехов: «Сьогодні ставлення харків'ян до Росії є зовсім іншим, що було раніше. Це геноцид українського народу! Таке не прощається!».

12:11 Мер Львова Садовий оголосив, що всі чоловіки від 18 до 60 років, які евакуювалися до міста, мають протягом 24 годин після прибуття з'явитися до військкоматів і стати на облік.

11:52 ВПС Данії доставили в Україну 2700 одноразових протитанкових гранатометів М72

Гранатомети призначені для ведення бою у міських умовах.

11:33 Пєсков заявив, що російська делегація 2 березня ближче до вечора прибуде на місце нового раунду переговорів та буде готова до зустрічі з представниками України.

10:40 Зеленський змінив голів Черкаської та Одеської областей. Черкаську область очолив розвідник, а Одеську – військовий.

10:19 Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що зустріч місцевих жителів із окупантами відбулася і війська РФ відступили

"Ми довели те, що ЗАЕС та місто під надійною охороною. Мешканці їх не впустять у місто ні на крок. Вони почули і пішли доводити своєму керівництву. Наступна зустріч о 15.00 на тому ж місці. Але все може змінитися будь-якої миті! Будьте готові! ! Зараз йдемо додому", - заявив Орлов.

10:02 Миколаїв. Терміново. Висадження десанту. Оголошено комендантську годину. З вулиць все йдемо – голова ОДА Юрій Кім

10:01 Глава Мінсоцполітики Марина Лазебна в ефірі UAразом: "Всі соціальні нарахування - пільги, субсидії та пенсії - нараховуються, головне питання - у виплатах тим, кому гроші приносять листоноші, але воно вже вирішено. З 4 числа будуть нараховані пенсії, з 4 по 10 число - соцдопомога".

10:00 У Харкові за добу загинула 21 людина, 112 поранені, заявив голова ОДА Олег Синєгубов.

09:42 У Києві ніч пройшла спокійно, зранку відкрилися магазини та аптеки, працює транспорт та гуманітарний штаб

09:32 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.03 орієнтовно склали:

особового складу - понад 5840 осіб,

танків ‒ до 211,

Бойових броньованих машин ‒ 862 од,

артилерійських систем – 85,

РСЗВ - 40,

засоби ППО - 9,

літаків – 30 од,

гелікоптерів – 31 од,

автомобільної техніки - 355,

легкі швидкісні катери - 2 од,

цистерн з ППМ - 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня - 3,

08:10 Зведення Генштабу на ранок:

- Під Києвом РФ намагається наступати за кордоном Гореничі, Гостомель та Демидів з метою блокування столиці з північного та північно-західного напрямків.

08:04 7 банків Росії блокує Південна Корея. Йдеться про такі банки, як: Ощадбанк, ВЕБ, ПСБ, ВТБ, Відкриття, Совком та Новіком.

07:52 Ощадбанк іде з європейського ринку. Ощадбанк зіткнувся в Європі з аномальним відпливом грошових коштів та загрозою безпеці співробітників та відділень.

07:18 ВСУ підтвердили висадку десанту у Харкові. За їхніми словами, бої продовжуються досі, скоєно напад на військовий шпиталь.

07:18 ЗСУ підтвердили висадку десанту у Харкові. За їхніми словами, бої продовжуються досі, скоєно напад на військовий шпиталь.

06:47 Wizz Air надасть безкоштовно близько 100 тисяч квитків для українців. Йдеться про рейси з Польщі, Словаччини, Румунії.

03:40. під Макаровим на Київщині сили ЗСУ за допомогою градів та авіації знищили елітні загони кадировців

03:25. президент США Джо Байден стверджує, що Росія від початку планувала воювати в Україні, тому відкинула всі спроби дипломатичного вирішення проблем.

03:23. 95-а ОДШБр зайшла до Горлівки та взяла під контроль частину міста, яке було окуповано бойовиками усі вісім років війни на Донбасі.

03:21. у Центрі протидії дезінформації при РНБО повідомили, що окупанти на Сумщині мінують покинуту військову техніку. Будьте обережні!

03:17. сповідь полоненого російського солдата, який розповідає про жахіття, що кояться в лавах російської фашистської армії

03:14. Велика Британія запровадила нові санкції проти Росії, включаючи заборону відвідування портів російським кораблям

03:12. удень під Харковом бійці ЗСУ захопили одразу шість новітніх російських танків Т-80БВМ зі складу 200-ї елітної мотострілецької бригади росіян. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов

03:10. на Сумщині окупанти зайшли до міста Тростянець

03:07. вночі у Харкові висадився російський десант. Окупанти напали на Військово-медичний клінічний центр Північного регіону. Між загарбниками та українськими захисниками розпочався бій.

02:13. США протягом доби збираються оголосити про закриття повітряного простору для російських літаків. Це, звичайно, добре. Але закрийте нарешті небо над Україною.

02:02. на околицях Херсона загін тероборони намагався влаштувати засідку фашистській колоні бронетехніки. Озброївшись коктейлями "Молотова", бійці хотіли застати ворога зненацька, але той завдав превентивного артилерійського удару по лісосмузі і весь загін тероборони загинув. Вічна пам'ять героям! З етичних міркувань ми не будемо публікувати дане відео.

01:49. українські сили продовжують тримати оборону Маріуполя, і у ворога немає шансів зайти до міста. Але звірі та фашисти з РФ вирішили обстріляти місто.

"Сьогодні вдень ми отримали ще один цинічний удар. Удар із бойових знарядь, градів і удар ракетами, які прилетіли до нас у житлові масиви. Знову ворог обстріляв Лівий берег і, на жаль, був важкий обстріл кіровського житлового масиву. На жаль, ми знову отримуємо погані звістки . Кількість пораненого мирного населення з кожним днем зростає. Сьогодні в наших лікарнях 128 людей. Наші лікарі вже навіть не йдуть додому. Вони борються за життя маріупольців. Лікарі також наші герої", - розповів мер міста Вадим Бойченко.

01:44. але поруч із добрими новинами з'являються і такі, від яких не можеш стримати сліз. 1 березня російські терористи забрали життя лікарки-анастезіологині Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії - Марини Калабіної. Її машину розстріляли, коли вона везла пораненного племінника до лікарні з села Кухарі на Київщині.

"Вона була лікарка від Бога. А ті, хто це скоїв - це нелюди, терористи, і це точно не має залишитись безкарним", - каже Віктор Ляшко.

01:30. а це "Панцир С1" вартістю 14 млн доларів, який наші хлопці віджали в окупантів

01:28. увечері 1 березня на Сумщині "Байрактар" завдав потужного удару по стоянці російської техніки біля села Пустовійтівка Роменського району . Знешкоджено близько 80 одиниць ворожої техніки, з них половина – гради.

01:25. у Маріуполі знову сирени.

01:23. Україна від Світового банку отримає 3 мільярди у якості допомоги. Також наступного тижня МВФ має ухвалити рішення щодо задовільнення запиту України на отримання 1,4 млрд доларів екстренної допомоги.

01:19. Міністерство інфраструктури України звернулося до міжнародної спільноти з вимогою заборонити морське сполучення з портами РФ та обслуговування російських суден в іноземних портах

01:16. Генштаб повідомляє, що під час запеклих боїв на Чорнобильському напрямку отримав поранення начальник штабу 36 загальновійськової армії Східного воєнного округу, а в Сіверському операційному районі було знищено командира 11 окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ ЗС РФ.

01:10. здобутки Повітряних військ за шостий день війни. Знищено один вертоліт та один літак окупанта. Наші штурмовики та бомбардувальники завдали чотирьох авіаударів по колонах ворожої військової техніки.

00:59. подробиці нічного обстрілу по Житомиру. Російські окупанти запустили крилату ракету "Калібр" по військовій базі, але схибили і потрапили в житловий сектор. А у лікарні, що знаходиться неподалік, вибуховою хвилею вибило шибки з вікон. Підсумок цього "удару по військовому об'єкту" - 4 загиблих, серед яких одна дитина. Загалом пошкоджено 10 приватних житлових будинків. Від ДСНС залучено 95 осіб та 14 од. техніки.

00:12. подробиці ракетного удару нацистської Росії по танковому училищу на Клочковській у Харкові. Один із дев'яти снарядів прилетів до гуртожитку, де проживали військовослужбовці зі своїми сім'ями. Сьогодні у гуртожитку було небагато людей. Наразі співробітники ДСНС з-під завалів дістають людей похилого віку, жінок та дітей.

00:05. у фашистській Росії за протести проти війни в Україні силовики Путіна затримували навіть маленьких дітей та потім їх везли на допит. Немає слів

00:02. фашисти лютують! Повітряна тривога оголошена у Маріуполі

23:44. у фашистському місті Бєлгород лікарні тепер приймають лише недобитих військових РФ. Зокрема, як повідомляє фашистське видання "Новая газета", недобитих звозять до міської лікарні №2, а співробітників травмпункту лікарні скликали на загальну нараду відділення травматології "для обговорення питань щодо військового порядку денного".

23:38. після ракетного удару по Житомиру у місті палають житлові будинки

23:34. фашисти завдали ракетних ударів по базі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ у Житомирі і по танковому училищу в Харкові з метою знищити склади боєприпасів. Та наші звідти зброю вивезли, а от цивільні та військові загинули.

23:25. наслідки потужного вибуху у Білій Церкві

23:21. у Маріуполі знову точаться бої. Нова партія фашистських покемонів намагається взяти місто. Попередня, нагадаємо, була розгромлена

23:17. фашисти борються з правдою дуже завзято. У Росії вже заблоковані радіо Ехо Москвы та телеканал Дождь, які розповідали про російсько-українську війну.

23:09. знову бомблять Київ - чути вибухи на Русанівці, Куренівці, у Вишневому, Боярці та в Жулянах

23:01. які ж звірі, ці російські фашисти. У селі Мар'янівка Вишгородського району бомбардувальник РФ випустив бомбу біля школи. Загинули п'ять мирних жителів

22:57. нові обстріли у Києві зафіксовано в районі площі Шевченка, на Куренівці та в районі Пущі Водиці.

22:55. ворожа техніка з позначками V після удару ЗСУ переховується у селах Копилів і Мотижин Макарівського району на Київщині. Окупанти заїхали в села і стоять між будинками. Складність у тому, що в селі всі будинки заселені людьми, тож ЗСУ не можуть наносити удари.

22:50. потужні вибухи у Києві! Всім в укриття

22:46. конвенція Монтре у справі. Туреччина не пропустила 27-28 лютого три російські кораблі, що базуються за межами Чорного моря.

22:45. нові вибухи у Києві, уточнюємо де

22:43. СОС! У місті Іванків на Київщині та навколишніх селах критична ситуація. Окупанти переміщаються по району як вдома, повідомляють місцеві мешканці. На початку війни місцевих розстрілювали. 70 чоловік тримали в підвалі без їжі, води. Лише через чотири дні дивом вдалося евакуювати дітей. Більшість людей без їжі й світла. Водночас для російських танків і бойових машин Іванків став місцем збору, через яке фашисти отримують додаткові ресурси з Білорусі. По Іванківському району окупанти переміщаються майже без перешкод. Зайняли лікарню і рознесли єдиний маркет “Фора”. Місцеві мешканці звертаються за допомогою.

22:34. тим часом, в Україну прибули нові комплекси NLAW та Javelin.

22:31. ситуація у Харкові зараз. Над містом помічено 5 бомбардувальників фашистів

22:28. ворог знову завдає ракетних ударів по Харкову

22:24. і знову ворог б'є по Харкову. На цей раз прилетіло у танкове училище

22:16. у Волновасі та Сєверодонецьку справжня гуманітарна катастрофа, оскільки окупанти не дають "зелений коридор". Люди сидять без їжі та тепла. Про це повідомила міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

22:15. Міжнародний суд ООН 7 та 8 березня проведе слухання щодо війни в Україні.

22:11. повітряна тривога у Києві, Вінниці та Харкові

22:03. у Харкові повітряна тривога. Над містом літають ворожі літаки

21:58. iPhone у Росії більше не купиш. Apple припинила продаж всієї техніки в Росії.

21:53. футболіст "Манчестер Сіті" Олександр Зінченко вивів свою команду на полі у матчі Кубка Англії з українським прапором

21:43. санкції як гарячі пиріжки. Євросоюз погодив відключення від системи SWIFT основних банків РФ

21:41. у Польщі вирішили націоналізувати все російське. Почався процес вилучення російської нерухомості у Варшаві, зокрема будівлі школи при посольстві.

21:36. на Кіровоградщині поблизу Баштанки авіація ЗСУ розгромила колону техніки окупантів. Тих, хто вижив, полями ганяла місцева тероборона. Частина загарбників втекла в бік Нового Бугу, але це їм не допомогло. Наші ЗСУ обстріляли та спалили решту колони - декілька десятків одиниць бронетехніки.

"Станом на зараз наступ зупинений. Але не втрачаємо пильність. Ворог дуже підступний", - зазначила голова області Марія Чорна.

21:09. у селі Перемога Броварського району на Київщині колона танків сидить у засаді. Окупанти повалили паркани і позаїджали в житлові двори.

20:48. під Маріуполь ворог стягнув нові сили, але наші доблесні воїни готові відповісти і цим полчищам орків.

20:46. близько 8 вечора знову потужні удари по Харкову

20:38. у Маріуполі сили ЗСУ розгромили ворожу армію, захопивши чимало військових трофеїв

20:32. сьогодні підпили літак легендарного "Привида". Але. Він врятувався і вже отримав новий літак, яким встиг ліквідувати чергову "пташку" фашистів. На його рахунку вже 21 літак окупанта.

20:27. Держприкордонслужба повідомляє, що в Україну з-за кордону повернулися вже 80 000 осіб. Переважна більшість – чоловіки

20:20. ЗСУ "демілітаризували" у окупантів ТОС-1А "Сонцепік"

20:15. український воїн передав полум'яний привіт російським окупантам: "Ми Русь, а ви - мордва"

20:07. Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар у розмові з МЗС РФ Лавровим заявив, що повідомив Росії про необхідність термінового припинення вогню для покращення гуманітарної ситуації.

20:05. у Мелітополі о 19:40 помітили колону військових бензовозів окупанта, приблизно 10 штук. Вони поїхали у бік Запоріжжя

20:01. у селі Біловодське Роменського району на Сумщині окупанти захопили елеватор агрофірми, одяглися в форму працівників і їздять по селам, щоби збирати людей для "живого щита"

19:57. озвірілі окупанти вдарили по центру Маріуполя. Про це повідомили у МВС України. За попередніми даними, загинула одна людина, троє поранені. На місці працювали поліцейські. Руйнувань зазнали декілька будинків та школа №16. Крім того, під вогнем окупантів вкотре опинився житловий сектор Лівобережного району, а також територія КП "Комунальник". Близько 17:30 розпочався новий обстріл міста. Кількість постраждалих уточнюється.

19.10. В Українській греко-католицькій церкві повідомили, що російські війська готують авіаудар по найголовнішій святині українського народу – собору "Софія Київська".

18.42. На російських пабликах ракетний обстріл київської телевежі подається як "вибух".

18.40. Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

18.30. Стало відомо про поновлення мовлення частини каналів після потрапляння у київську телевежу.

18.27. Секретар РНБО Олексій Данилов повідомив про ліквідацію елітної групи "кадировців", які планували вбити президента Володимира Зеленського.

18.23. Секретар РНБО Олексій Данилов допустив нанесення превентивного ракетного удару по території Білорусі, звідки ведеться обстріл об'єктів на території України.

18:03. У селі Катюжанка під Димером Київської області кадировці взяли у полон дітей та жінок, везуть їх у бік столиці. Вантажують дітей та жінок у автобуси з білою стрічкою та готуються виїжджати.

17:44 У Києві в районі метро Дорогожичі та Борщагівці прогриміло кілька вибухів. Два ракетні обстріли були направлені на київську телевежу, проте вибухи прогриміли в районі Бабиного Яру.

17:33 . "Ці нелюди вбивають жертв Голокосту вдруге" , - так обстріл телевежі прокоментував керівник Офісу президента Андрій Єрмак, додавши, що Росія здійснила ракетну атаку на територію, на якій знаходиться меморіальний комплекс Бабин Яр.

17:31 . УВАГА! Через обстріл телевежі якусь годину канали не будуть працювати. Найближчою годиною буде включено резервне мовлення частини каналів. І служби працюють над відновленням усіх телеканалів.

17:26 . російські війська відійшли від Миколаєва. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім:

"На даний момент вони поїхали у бік Снігерівки. Можуть піти на Южноукраїнськ, Вознесенськ теоретично. Або на Кіровоград, Кривий ріг. Щоб замкнути кільце ближче до Дніпра. Ближче до стратегічних підприємств" , - каже Віталій Кім.