RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Найбільша нафтогазова компанія Shell відмовляється від російського газу та нафти

Найбільша британсько-нідерландська нафтогазова компанія Shell підтримала Україну і відмовилася від закупівлі нафти та газу з Росії. Крім того, всі заправки на території РФ також буде закрито.

Про це повідомляє Globenewswire.

Таке рішення було ухвалено після того, як організацію розкритикували за придбання партії російської нафти Urals.

"Наше рішення придбати партію російської сирої нафти для переробки на бензин і дизпаливо - незважаючи на те, що ми думали про безпеку поставок, - було неправильним, і ми шкодуємо про це", - заявив генеральний директор Shell plc Бен ван Берден.

Також повідомляється, що в планах компанії поступово відмовитися від усіх російських вуглеводнів, включаючи сиру нафту, нафтопродукти, газ та скраплений природний газ (ЗПГ). Термінові нафтові контракти спотових закупівель російської нафти не будуть продовжуватись.

Shell попереджає, що найближчим часом у тісній координації з урядами відбуватиметься активний пошук альтернативних джерел заміни російської нафти. Крім того, компанія негайно починає закривати свої заправки в Росії, а також припиняє операції з авіаційним паливом та паливно-мастильними матеріалами.

Відмова від трубопровідного газу та ЗПГ буде складнішим викликом. Його реалізація вимагатиме узгоджених дій з боку урядів, постачальників енергії та споживачів.

"Ці соціальні виклики підкреслюють дилему між тиском на російський уряд через його звірство в Україні та забезпечення стабільних та безпечних поставок енергоресурсів до Європи", - заявив Бен ван Берден.

Раніше ми писали, що за 13 днів військової агресії на території України Росія стала найбільш підсанкціонною країною у світі.