RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Перша евакуація та розгром окупантів під Маріуполем: хроніка війни в Україні 14 березня

Вже третій тиждень тривають запеклі бої між захисниками України та російсько-нацистськими військами. Ворог не просувається практично в усіх напрямках і проводить перегрупування з недобитих бійцями ЗСУ частин. У Генштабі повідомили, що російські військові відмовляються виконувати команди керівництва.

Водночас уранці 14 березня ворог підло обстріляв багатоповерхівку у Києві. З ночі у багатьох областях гудуть сирени, їх не відключають до ранку.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 12 березня

Хроніка боїв 13 березня

_________________________________________________________________

1:58. важливе одне! Скільки б не загинуло людей у Маріуполі та будь-якому іншому місті та населеному пункті України – ми не пробачимо жодної смерті окупанту! І ми обов'язково переможемо! Все буде Україна

1:51. у Маріупольській міській раді наголошують, що на сьогодні в місті загинули приблизно 2400 осіб. Іншим цифрам - довіряти не варто.

"Усі інші дані що до цього – не відповідають дійсності. Просимо довіряти виключно офіційній інформації з перевірених джерел", - йдеться у заяві міськради.

1:48. США нададуть Україні все, що потрібно для захисту - і нову зброю, і їжу, і іншу підтримку. Про це заявив президент Байден.

"Ми подбаємо про те, щоб Україна мала зброю для захисту від російського вторгнення. Ми надамо гроші, їжу та підтримку, щоб врятувати життя українців. Ми вітатимемо українських біженців з відкритими обіймами", - заявив президент США.

1:35. зведення Генштабу за 14 березня

- триває формування додаткових окупаційних підрозділів для ведення бойових дій на території України. За наявною інформацією, противником заплановано посилення угруповання військ на харківському напрямку;

- на волинському напрямку зберігається висока імовірність проведення провокацій на білоруських об’єктах з метою втягування ЗС Республіки Білорусь у конфлікт;

на поліському напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Слобода, Кухарська, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів;

на сіверському напрямку ворог веде бойові дії в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Каліта, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не проводить. Здійснює перегрупування військ, вдосконалює систему матеріально-технічного забезпечення з метою підготовки та відновлення наступу в напрямку на Бровари;

- на слобожанському напрямку ворог не полишає спроб оточити Суми та веде бойові дії в районах населених пунктах Сватове, Ізюм, Грушеваха, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Ліман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Талалаївка. Активних наступальних ворог дій не проводить. З метою посилення терористичних угрупувань на напрямках на Суми, Охтирку, Харків та Ізюм, проводить перегрупування військ і закріплюється на захоплених рубежах. Водночас, існують проблеми із постачанням боєприпасів на вогневі позиції. З метою доукомплектування підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії військовослужбовцям строкової служби наполегливо пропонують переходити на контрактну службу;

- на донецькому та таврійському напрямках окупанти визначеними силами ведуть бойові дії в районах населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Микільське, Гуляйполе, Оріхів, Камʼянське;

- на авдіївському напрямку в районі н.п. Кам’янка, під час проведення розвідки боєм окупанти зазнали значних втрат, вимушені були відійти;

- на волноваському напрямку ворог не припиняє спроб прориву в напрямку на Вугледар;

- на маріупольському напрямку противник намагається захопити Маріуполь. Українськими воїнами були успішно відбиті атаки загарбників. Загальні втрати противника склали близько 150 чоловік, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Після понесених втрат окупанти припинили наступальні дії та відступили. Артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах висування. За наявною інформацією за результатами артилерійського вогневого нальоту було знищено 12 одиниць автомобільної техніки. Також втрат зазнали батальйоні тактичні групи зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади;

- на південнобузькому напрямку ворог намагається закріпитися в районах населених пунктів Томина Балка, Надеждівка, Киселівка, Первомайске, Михайло-Ларине, Ульянівка, Піски, Добре, Снігурівка, Архангельске, Заградівка, Осокоровка, Берислав, Каховка;

- в Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено.

1:28. звернення Володимира Зеленского після 19-го дня боротьби за Україну

1:24. також радник Вадима Бойченка повідомив, що 80% житлового фонду у місті непридатні для житла і не підлягають відновленню.

"У Маріуполя особлива роль була останні вісім років – це останнє найбільше місто в Донецькій області, яке не прийняло ці бананові республіки і не прийняло російську окупацію. І ми вісім років демонстрували, що таке місто на лінії розмежування – за 10 км від лінії фронту, як воно може відродитися та стати європейським містом. І зараз орки хочуть показати, що буде, якщо хтось не приймає "русского мира" та його умов. Тут уже нема чого брати, нічим керувати, тут скоро не буде людей. Все говорить про те, що людей замкнули свідомо у місті та знищують", - підсумував Петро Андрющенко.

00:56. Андрющенко також сказав, що у місті продовжуються бомбардування. За його словами, на момент початку блокади у місті було близько 350 тисяч мешканців.

ЗЛюди у місті живуть у підвалах, укриттях, всі вони переповнені, безумовно. Умови нелюдські. Без їжі, без води, без світла, без тепла. Розібрали ми системи опалення та теплотраси – зливаємо із них воду, щоб пити. Останнє джерело води зупинилося кілька днів тому. Централізоване розвезення води стало неможливим через постійні обстріли і бомбардування. Їжа - був один працюючий магазин, де були більш-менш запаси, він був прицільно знищений позавчора", - пояснив радник мера.

00:52. радник мера Маріуполя Петро Андрющенко каже, що кількість загиблих мирних жителів міста може сягати 20 тисяч людей.

"Щодо загиблих мирних жителів у нас є дані, які не відповідають дійсності, тому що вони отримані від поліції, погоджені з медустановами. Це мала жменька людей, про яких ми знаємо. Ще чотири дні тому ми говорили про "оптимістичний" сценарій – близько 10 тисяч жертв на сьогодні. Але зі збільшеною інтенсивністю і з тією жорстокістю, яка зросла в рази, ми можемо говорити про те, що якщо зараз завершиться блокада і ми зможемо розпочати хоча б пошук цих людей, то вже зараз кількість жертв наближається до 20 тисяч. Але якщо цього не відбудеться найближчими днями, то ця кількість наблизиться до 350 тисяч – це усі ті, хто не встиг виїхати", - повідомив радник Вадима Бойченка.

23:10. викрадений мер Мелітополя Іван Федоров нині перебуває в окупованому Луганську, де йому інкримінують справу про "тероризм". Про це повідомляють у Запорізькій ОВА.

Міський голова Дніпрорудного Євген Матвєєв теж у полоні окупантів, але його доля не відома.

23:08. наступ російських окупантів зупинився майже на всіх напрямках. Про це повідомляють у Пентагоні. Здебільшого це результат опору українців.

22:25. не всюди сьогодні вдалося провести гуманітарні коридори. У Броварському районі Києвщини окупанти не пропустили колони з автобусами. Про це повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

20:38. в Одесі чекають висадки десанту уночі. Про це повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко. Він додав, що Одеса готова до оборони.

20:35. Україна отримає від Світового банку 200 млн. доларів додатково. Про це заявив голова установи Девід Малпас.

20:33. щойно ЄС затвердив четвертий пакет санкцій проти Росії. Запроваджено санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до агресії проти України, а також - щодо низки секторів економіки окупанта.

20:24. в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські окупаційні війська намагалися прорвати оборону українських захисників на Донецькому напрямку. У ході наступальних дій ворог втратив до 100 чоловік особового складу, 2 танки, 3 БМП та 1 БТР. Після невдалої спроби прорвати нашу оборону ворог відступив. Також завдяки успішним діям наших воїнів було вчасно виявлено противника, який намагався атакувати на Волноваському напрямку. В результаті бою було знищено 4 БМП та до двох взводів піхоти. Також протягом дня українська авіація та артилерія наносила вогневого ураження по скупченню військової техніки та колонам ворога. Зокрема, артилерійським вогнем була знищена колона забезпечення, а саме понад 12 одиниць автомобільної техніки. Зазнавши втрат батальйонні тактичні групи 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ відступили. А українські воїни продовжують надійно тримати займані рубежі та наносити максимального ураження живій силі та техніці російських окупантів.

19:57. в ході бойових дій наші бійці ліквідували ще одного командира армії окупантів

19:55. за даними розвідки, окупанти РФ прицільно б'ють по сільськогосподарській техніці. Систематичні випадки таких дій фіксуються у Броварському районі (Київська область), Мелітопольському районі (Запорізька область), Прилуцькому, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах (Чернігівська область), а також у низці районів Херсонської та Харківської областей.

19:34. щодо гуманітарного каравану, який рухається до Маріуполя. Колона зупинилась в 60 км до міста. Далі автобуси не пускають окупанти.

19:29. триває героїчна оборона Маріуполя. 14 березня в результаті боїв бійцями "Азову" було знищено 1 Тайфун, 4 БТРи, 2 ББМ "Рись". Також знищено багато піхоти, зокрема 17 спецпризначенців ГРУ окупантів.

18:47. російські окупанти роблять спроби оволодіти населеними пунктами в районі міста Ізюм. Про це повідомили у Генштабі.

18:40. внаслідок ракетного удару по рівненській телевежі загинули 9 осіб і стільки ж постраждали. Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

18:35. за два з половиною тижні війни російсько-нацистські війська знищили у Харкові близько 600 житлових будинків, 50 шкіл, низку медзакладів, зокрема пологові будинки. Про це повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

18:31. у Бердянську сьогодні відбувся марш за Україну. Колони людей пройшлися вулицями міста з українськими прапорами.

17:31. польські поліцейські зняли блокаду російських та білоруських фур біля польсько-білоруського кордону. Як нам стало відомо, сьогодні ближче до обіду польські поліцаї заблокували наших активістів, які блокували фури, дозволивши фурам в'їхати до Білорусі. Чому польські поліцейські вирішили деблокувати фури - невідомо.

17:26. ситуація під Києвом контролюється українськими військовими. Місто не в облозі і підстав для оточення немає. Про це заявив голова воєнної адміністрації столиці.

17:06. ходитимуть пішки))) Один з найбільших виробників підйомного обладнання Otis не прийматиме нові замовлення на ліфти та ескалатори в Росії та призупиняє нові інвестиції в країну-окупанта.

17:01. у Запорізькій області окупанти обстріляли очисні споруди водовідведення та каналізації і тепер стічні води міста потрапляють у річку Дніпро. Про це розповів голова Запорізької ОДА Олександр Старух. Невже і в гівні були націоналісти.

16:54. Європа готує четвертий пакет санкцій проти Росії. Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Крім того, ЄС надасть Україні пакет макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро і гуманітарної допомоги у розмірі 500 млн євро.

16:16. в Енергоатомі повідомили, що на даний момент на Запорізькій АЕС присутні 11 представників Росатому. Очевидно, що підриви боєприпасів на майданчику станції здійснюються за їхньою безпосередньою участю. Отже виходить, що Росатом теж бере участь у цьому тероризмі, порушуючи всі встановлені міжнародні правила і вимоги ядерної та радіаційної безпеки.

16:12. у Харкові чути гучні вибухи в районі парку

16:10. у Луганській області ЗСУ тримають лінію фронту, але ворог продовжує обстрілювати міста і цивільне населення.

"Немає такого населеного пункту, де не було б обстрілів. З ранку до ночі стріляють по Попасній, Рубіжному, Сєверодонецьку, Лисичанську, Кремінній. Здебільшого – б'ють по житлових кварталах, школах, критичній інфраструктурі – вода, газ, електрика", - розповів в ефірі спільного марафону голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай.

16:06. складна ситуація з організацією зеленого коридору з сел Броварського району. Через бої під Броварами колона автобусів зупинилась під Богданівкою.

15:59. "рашистські недоумки" підірвали частину боєприпасів на майданчику Запорізької АЕС біля руїн учбово-тренувального центру та енергоблоку N1. Про це повідомили у Енергоатомі. Окупанти й надалі планують здійснювати підриви на найбільшому ядерному об'єкті Європи.

15:57. на Росії погрожують заблокувати ще й YouTube

15:56. в Бердянськ намагаються зайти воєнні кораблі окупантів

15:54. у Ізюмі окупанти обстріляли пасажирський мікроавтобус. Доля людей, які там перебували - наразі невідома

15:31. брифінг полонених російських солдатів-строковиків

15:26. нарешті запрацював гуманітарний коридор з Маріуполя. З міста у напрямку Бердянська вирушили вже більше 160 приватних авто. Маріупольці рухаються по встановленому напряму гуманітарного коридору по маршруту: Маріуполь - виїзд в сторону с. Мелекіне – с. Портовське – пгт. Мангуш- Бердянськ – Токмак – Запоріжжя. Станом на зараз відомо, що маріупольці, які виїхали на власних авто, вже пройшли Бердянськ та продовжують рухатися в напрямку Запоріжжя. Також є підтвердження, що на даний час, по встановленому гуманітарному коридору, дотримується режим тиші. Всіх маріупольців чекають для надання першої допомоги, розміщення, та допомоги щодо подальшого розміщення за адресою: Запоріжжя, вул. Рекордна, 41 (приміщення цирку).

14:43. в Центрі стратегічних комунікацій кажуть, що Росія може готувати хімічну атаку в Україні. Наші військові знайшли докази наявності серед учасників нового російського вторгнення фахівців-хіміків.

14:38. президент Зеленський записав звернення, подякувавши кожному українцю у вклад в оборону держави

14:09. окупанти готують ДРГ під Ірпінем, які діятимуть під виглядом військових ЗСУ... Що тут сказати? Нічого нового. Під час Другої світової війни під Псковом і Нарвою вони готували загони, які мали діяти під виглядом Воїнів УПА.

13:42. російська нафта йде туди ж, як і русский корабель. З початку березня окупанти не можуть знайти покупця на мільйон тонн нафти. Тендери виявляються незатребуваними навіть з урахуванням дуже спокусливих знижок, які часом перевищують 30% від ринкової вартості.

13:29. у Варшаві відбулась зустріч Люблінського трикутника. Наш прем'єр Денис Шмигаль брав участь у зустрічі онлайн. Її учасники обговорили актуальні питання через російську агресію в Україні.

13:22. окупанти відкрили вогонь у Білозірці на Херсонщині, де мирні українці проводять мітинг проти російських загарбників.

12:53. на кордоні з Польщею українці продовжують блокувати фури окупантів, не даючи їм в'їхати на територію Білолусі. Єдиною умовою для в'їзду фури в РБ може бути повна вигрузка товару. Вантажівки наповнені підсанкційними товарами для РФ та РБ. Черга з фур розтягнулась вже на 22 км. Водії почали малювати на вантажівках літери Z та погрожують давити людей. А активісти закликають ЄС закрити цей пункт пропуску.

12:48. "діти - не діти, вбивай усіх": СБУ перехопила чергову розмову російського окупанта.

12:45. в Ірпіні під Києвом точаться бої. Як повідомив голова області Олексій Кулеба, ЗСУ контролюють 70% території міста.

12:27. вже вдруге за останні дні російські окупанти пошкодили лінію електромережі до ЧАЕС, яка була вчора відремонтована фахівцями Укренерго. Про це повідомили в Енергоатомі. Аварійні бригади вдруге за два дні вирушили в небезпечну зону.

12:24. мер Києва Віталій Кличко детальніше розповів про ранковий обстріл столиці.

- Оболонь. Рано вранці снаряд потрапив у 9-ти поверховий житловий будинок на Оболоні. За уточненими даними, одна людина загинула. 10 отримали поранення. З будинку евакуювали близько 70 мешканців.

- Куренівка. Одна людина загинула, шестеро поранених. Двох поранених забрала швидка. Повністю знищений тролейбус, який був без пасажирів. Повилітали шибки, пошкоджені балкони навколишніх будинків та комерційні приміщення на перших поверхах. Рятувальники і бригади швидкої працюють на місці.

12:08. радник Офісу президента Олексій Арестович каже, що зараз основний театр бойових дій зосереджений на Донбасі, де ворог робить спроби здолати оборонні редути Сил спеціальних операцій. Там ворог зосередив основні сили.

12:03. з'явилась уточнена інформація щодо вибуху в житловому будинку в Оболонському районі - загинула одна людина, а не дві

11:57. так зараз виглядає Маріуполь з висоти пташиного польоту

11:49. Куренівка, Київ - уламки ракети пошкодили житловий будинок

11:37. у Києві прогримів вибух - це спрацювала ППО

11:00 Ще фото та відео Донецька. За попередніми даними, щонайменше 8 загиблих, серед них є діти.

10:48 У центрі Донецька впали уламки величезного снаряда. За словами місцевих жителів, збили "Точку У".

Осколки, що горять, - на центральній вулиці, біля будівлі ОДА. Місто затягло димом.

10:34 Переговори між Києвом та Москвою стартують, як і анонсувалося вчора, о 10:30. Про це повідомив радник голови Офісу президента та представник української делегації Михайло Подоляк.

Нагадаємо, цей раунд відбувається у відеорежимі.

10:09 Транспортне сполучення між Запоріжжям та Енергодаром припинено. Знищено міст у районі Кам'янського.

9:56 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 14.03 орієнтовно склали:

▪️особового складу – понад 12 000 осіб,

▪Танків – 389;

▪бойових броньованих машин – 1249;

▪ артилерійських систем – 150;

▪️РСЗВ – 64;

▪засобів ППО – 34;

▪літаків – 77;

▪ Вертольотів – 90;

▪️автомобільної техніки – 617;

▪ кораблі/катери – 3;

▪Цистерн з ПММ – 60;

▪️БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8

9:23 Внаслідок авіабомбардування Охтирки 14 березня загинули щонайменше троє мирних людей.

8:18 Через попадання снаряда до житлового будинку на Оболоні загинули двоє людей, ще трьох госпіталізовано

Рятувальники евакуювали з будинку 63 людини, пожежу ліквідували.

7:57 "Перша вагітна дівчина з відео/фото репортажів з місця бомбування дитячої лікарні номер три в Маріуполі (пологовий будинок), та, яку виносили на ношах, не вижила. І дитина її ненароджена не вижила", - написала журналістка "Голосу Америки" Ася Долина у Facebook.

7:15 Сьогодні вранці підступно обстріляли Київ.

О 05:09 в Оболонському районі внаслідок влучення снаряда до дев'ятиповерхового житлового будинку сталася часткова руйнація з 1 по 3 поверхи та загоряння квартир на 3 та 4 поверхах.