RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Атака по Одеській області з моря та жахливий обстріл у Маріуполі: хроніка війни в Україні 16 березня

Рівно три тижні тривають запеклі бої між захисниками України та російсько-нацистськими військами. Ворог не просувається практично в усіх напрямках і проводить перегрупування з недобитих бійцями ЗСУ частин. Водночас, українська армія перейшла в контрнаступ і розбиває окупанта на всіх напрямках.

16 березня вночі ворог знову вдарив по Києву, також було здійснено обстріл по Одеській області та Запоріжжю

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 14 березня

Хроніка боїв 15 березня

______________________________________________________

00:26. на цій позитивній ноті прощаємось з вами до завтра

00:25. щойно ЗСУ ліквідували ше два ворожі літаки. Сталося це на Київщині.

00:21. підсумкове зведення Генштабу за 16 березня.

- на Волинському напрямку окупаційні війська, за повної підтримки воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь, продовжують активно використовувати її територію для розміщення ракетних комплексів, нанесення ракетних ударів по території України та організації всіх видів забезпечення військ. Також, збройними силами РФ активно використовується аеродромна мережа і транспортна інфраструктура РБ;

- на Поліському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні розвідки та намаганні організувати контрбатарейну боротьбу. Значних успіхів не має. В ході ведення бойових дій підрозділи 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу зазнали значних втрат в особовому складі й техніці та були вимушені передчасно задіяти резерви;

- на Сіверському та Слобожанському напрямках активних наступальних дій з боку ворога не фіксується. Окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, здійснити перегрупування військ та поповнити запаси. Противник не полишає спроб просунутись південніше міста Ізюм, ймовірно, з метою продовження наступу в напрямку Слов’янська. Успіху не має;

- у Південнобузькому операційному районі противник продовжує спроби закріпитися на займаних позиціях. Після завданого підрозділами ЗСУ удару по аеродрому Херсон, який тимчасово перебувє під контролем ворога, окупанти намагаються здійснити перебазування вцілілої техніки;

- корабельний склад чорноморського флоту РФ продовжує блокування судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

00:13. цікаву заяву зробив представник Китаю в Україні Фан Саньжун.

"Китай назавжди залишиться доброю силою для України, як економічно, так і політично. Ми завжди поважатимемо вашу державу, розвиватимемо відносини на основі рівності та взаємної вигоди. Ми поважатимемо шлях, обраний українцями, бо це суверенне право кожного народу", - наголосив Саньжун.

00:08. нові деталі вибухів у Білорусі - самі білоруси кажуть, що зараз у них проходять навчання.

00:05. на Київщині у БМП, який відбили у росіян, знайшли повну торбу копійок. Москальська бідота гребе тут все, що тільки можна і що не прибите цвяхами

23:52. російським нацистам було неможливо не бачити два величезні написи "діти" біля театру Маріуполі. Проте бомби було скинуто саме туди.

23:49. міський голова Мелітополя Іван Федоров повернувся. За попередньою інформацією, його обміняли на дев'ять орків - солдатів-строковиків 2002-2003 року народження.

23:46. тривають бої у Миколаївській області - про це повідомив губернатор області Віталій Кім.

23:39. протягом доби Повітряні сили попрацювали на славу. 10 літальних апаратів нацистів більше не завдадуть шкоди українцям.

Протиповітряна оборона знищила три винищувачі Су-30см, один винищувач-бомбардувальник Су-34, один літак не встановленого типу, два вертольоти та один БпЛА оперативно-тактичного рівня. Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ збила винищувач-бомбардувальник Су-34 та вертоліт Ка-52 на північному та південному напрямках відповідно.

Також винищувальна авіація продовжує вести повітряні бої з переважаючими повітряними силами окупантів. Були пуски керованих ракет. На разі перевіряється інформація, чи були уражені засоби ворога.

23:32. уточнена інформація щодо вибухів у Сарнах - жертв і постраждалих немає.

23:28. Міжнародний суд ООН виніс рішення у справі війни в Україні. Суд зобов'язав РФ негайно припинити вторгнення до України. Ігнорування рішення приведе РФ у ще більшу ізоляцію.

23:21. оновлена інформація по Білорусі. Як пише Nexta, звуки сильних хлопків почули у містах Барановичі, Лунинець, Пінськ, Столін, Клецьк, Ганцевичі, Слуцьк.

23:18. у Маріуполі обстріляли ще й шпиталь. Фашисти прокляті

23:15. у білоруських пабліках пишуть про вибухи в окремих містах Білорусі. Цілком можливо, що росіяни знову провокують. З боку білоруської влади підтверджень наразі немає.

23:07. президент США Джо Байден назвав Путіна військовим злочинцем

23:03. чути вибухи у Сарнах Рівненської області. Подробиць поки що немає

23:02. фашисти сьогодні лютують у Маріуполі. Вдень окупанти завдали авіаударів по драмтеатру та спорткомплексу, у підвалі яких ховалися від бомб сотні жінок та дітей. Даних про постраждалих поки що немає.

22:49. доброго вечора! Україна на зв'язку! Третій тиждень війни добігає кінця, але кінця війни поки що не спостерігається. Ворог хоч і зазнав великих втрат, але ще шкодить на українській землі.

15:18 Біля будівлі Ради Європи опустили російський прапор.

14:54 Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про виключення Росії зі складу організації.

14:23 Мер Скадовська Олександр Яковлєв записав відеозвернення, в якому заявив, що з ним все добре.

"Шановні скадівчани, я хочу сказати що з нами поспілкувалися, мене вже відпустили, зі мною це добре, так само пообіцяли відпустити людей, що залишилися. З якими вони спілкуються."

Прошу заспокоїтись, нам нічого не загрожує, бути вдома і виконувати свою роботу. Пізніше буде додаткова інформація", – заявив мер.

13:50 Захисники Чернігова збили ще один Су-34!

"Су-34 бомбило місто, але фахівці ППО одного з підрозділів ОК "Північ" точно згорнули його "роботу". Пілоти десантувалися, продовжуються пошуки", - йдеться у повідомленні.

13:46 У Скадовську окупанти відкрили стрілянину та застосовували сльозогінний газ до людей, які стояли на площі перед міськрадою та вимагали звільнити мера.

Люди мають намір зібратися знову.

13:30 Володимир Зеленський підписав указ про загальнонаціональну хвилину мовчання

«Щоранку о 9-й годині на всій території нашої держави згадуватимемо українців, які віддали життя, всіх, хто воював, усіх військових, громадянських та дітей».

13:00 Короткий обіг президента

12:46 Україна вимагає особливий варіант нейтралітвету з юридично вивіреними та не протокольними гарантіями безпеки.

Таку заяву зробив член делегації України, радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

"Ми розуміємо спробу наших партнерів залишитися ініціативною стороною в переговорному процесі. Звідси слова про "шведську" або "австрійську" моделі нейтралітету. Але Україна зараз перебуває у стані прямої війни з РФ.

Тому модель може бути лише "українською" і лише про юридично вивірені гарантії безпеки".

"Що це означає? По-перше, абсолютні гарантії безпеки. Справжні, а не протокольні. А це означає, що сторони-підписанти гарантій не стоять осторонь у разі нападу на Україну, як сьогодні".

Але беруть активну участь на стороні України в конфлікті і офіційно забезпечують негайні поставки нам необхідного обсягу зброї».

"І по-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від тих самих крилатих ракет. Нам потрібні прямі та жорсткі гарантії того, що небо обов'язково буде закрите".

12:16 На нових перехоплених розмовах СБУ чути, як російський солдат-строковик розповідає своїй матері, що до України вони в'їхали "без проблем, а ось виїхати не можуть". А тепер їм прийшов наказ висуватися на Суми, а звідти жодна колона жива не поверталася.

Тож окупант погоджується скласти зброю, "якщо все добре вдасться", аби не їхати через Суми.

11:48 Українська ППО збила ворожий літак, який закидав ракетами Чернігів

11:36 Окупанти потрапили до телевежі у Вінниці. Ефірне мовлення тимчасово не працює, - Держспецзв'язку

11:20 Сьогодні, о 5 ранку, на півдні країни два ворожі винищувачі Су-30см, які намагалися атакувати одне з селищ на Одещині, примусово припинили свій політ.

Пілоти катапультувалися і за літаками впали в Чорне море!

10:45 Російські війська спробували захопити Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, але зазнали значних втрат і відступили.

10:12 Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус:

"День буде не простий, сьогодні в місті та області у багатьох місцях відсутнє електропостачання, відповідні служби працюють над вирішенням цієї проблеми, є оптимістичні прогнози. Я б хотів розповісти вам усе, але розумію, що інформацію, яку я маю, використовує наш ворог", - Розповів Чаус.

"Сьогодні в соціальних мережах читаю багато постів, що "все пропало". Дивіться, є армія, є озброєння, є все. Щогодини завдаємо ударів під силу росіян, їм не весело зараз", - заявила глава області.

"Сьогодні намагаємось забезпечити гуманітарний вантаж: їжа, ліки – це наш пріоритет", – наголосив В'ячеслав Чаус.

9:38 У Запоріжжі ракети прилетіли не лише на залізничний вокзал, а й у район ботанічного саду.

Вперше з початку війни у місті постраждали цивільні об'єкти. За попередніми даними, загиблих немає.

9:31 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух, про ситуацію у Запоріжжі:

"Ранок виявився не добрим. Головна новина – вперше у Запоріжжі цивільні об'єкти зазнали бомбардування. Ракети прилетіли до району залізничного вокзалу Запоріжжя-2. За попередніми даними, ніхто не загинув.

Друга ракета прилетіла до району ботанічного саду."

"Станом на 02:00 ночі 3207 автомобілів з Маріуполя приїхали до Запоріжжя. Ми вже прийняли та розселили понад 3000 людей, з них 772 дитини." - Написав Старух на своїй FB сторінці.

9:12 Втрати окупанта на війні в Україні

8:36 На розмінування після війни в Україні піде кілька років

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський сказав, що на розмінування у зонах боїв після їх закінчення може піти кілька років, і Україні неминуче знадобиться допомога інших країн.

«Жодне відновлення будь-якого об'єкта неможливе без етапу розмінування. Очевидно, що тих сил, які є в українських рятувальників, не вистачить, щоби зробити це за короткий термін. Тому колеги вже готують таку допомогу – масштабний десант, власне, рятувальників усіх країн, зокрема Європейського союзу, США та Британії».

8:30 Так зараз виглядають перон та будівля вокзалу "Запоріжжя-2", який зазнав обстрілу з боку путінських військових злочинців

8:27 На Одещині ворог намагається виявити українську систему ППО, повідомив речник Оперштабу обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

За його словами, вночі супротивник обстрілював територію регіону, прагнучи виявити нашу протиповітряну оборону. Проте українські захисники спрацювали правильно.

Також Братчук повідомив, що в акваторії Чорного моря, поблизу одеського узбережжя залишаються ворожі кораблі. Вони постійно перегруповуються.

"Залишається небезпека висадки ворожого десанту", - зазначив Братчук, додавши, що українські захисники цього не допустять

8:10 Харків після ще однієї ночі "рятувальної спецоперації" російських загарбників

7:40 У Києві через обстріл стався обвал у багатоповерхівці - ДСНС

7:00 Майже годину тому, російські окупанти, з кораблів, розпочали ракетний та артилерійський обстріл українського берега на Одещині в районі села Тузли.

Випустили величезну кількість боєприпасів із великої дистанції.