RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Рада безпеки ООН збереться на екстренне засідання через війну в Україні: названо дату

Росія скликала Раду Безпеки ООН на екстрене засідання з вимогою проголосувати резолюцію з її закликом "про доступ до допомоги та захист українського громадянського населення".

Про це повідомляє Reuters.

Дипломати вважають такий вчинок обурливим та приреченим на провал, оскільки саме вторгнення РФ на територію України призвело до цієї гуманітарної кризи. Вони стверджують, що резолюція не сприяє припиненню війни чи відходу російських військ із української території. Крім того, у ній і слова немає про відповідальність РФ за скоєні нею військові злочини, а сам факт вторгнення її військ до сусідньої країни – не визнається.

Зокрема, розроблена росіянами резолюція "вимагає повного захисту цивільних осіб, серед яких гуманітарний персонал та люди, які перебувають у вразливому становищі, а саме жінки та діти". Крім того, вони наполягають на безпечному та безперешкодному доступі до допомоги та виїзду громадян з України.

Зазначається, що текст документа було висунуто Росією після того, як Франція та Мексика відмовилися від своєї пропозиції щодо резолюції Ради з гуманітарної ситуації в Україні, заявивши, що Москва накладе на неї вето. Натомість вони планують поставити його на голосування в Генеральній Асамблеї, що складається зі 193 членів, де жодна країна не має права вето.

За словами представника Британії в ООН Барбари Вудворд, такі дії РФ є "кричущим непорозумінням". Вона заявила, що Росія "грає в гру", і Лондон не голосуватиме за проект із її вимогами.

"Їх резолюція закликає сторони поважати міжнародне гуманітарне право, але упускає з уваги той факт, що Росія вчиняє військові злочини. Саме їх вторгнення і їх дії ведуть до цієї гуманітарної кризи, що розгортається", - обурилася дипломат.

Для ухвалення резолюції Радбезу ООН потрібно як мінімум дев'ять голосів та відсутність вето з боку РФ, Китаю, Британії, Франції чи США. Дипломати заявили, що російська спроба провалиться, тому що більшість із 15 членів, швидше за все, утримаються від голосування.

"Ми не збираємося довіряти зусиллям РФ уникнути відповідальності і провини за свою неспровоковану агресію", - заявила представник місії США при ООН Олівія Далтон.

Раніше ми писали, що дипломати звинуватили Путіна у гуманітарній катастрофі в Україні.