RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Перша реакція Заходу на ракетний удар по вокзалу в Краматорську

Країни Заходу жорстко відреагували на обстріл вокзалу в Краматорську російськими окупаційними військами, унаслідок якого загинули десятки людей, а поранені - сотні. Вони закликають до посилення санкцій проти країни-терориста Росії та обіцяють притягнути до відповідальності усіх воєнних злочинців.

Про свою реакції офіційні представники західних країн написала у твіттері.

Глава Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що такі дії зі сторони РФ вимагають посилення санкційного тиску.

"ЄС вводить нові санкції проти РФ та більше зброї для України. Щойно затверджено 5 пакет санкцій", - написав він у твіттері.

У свою чергу верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель написав про "рішуче засудження" цілеспрямованої атаки Росії вокзалу у Краматорську.

"Це чергова спроба закрити шляхи відходу для біженців із цієї війни, та заподіяти людські страждання", - констатував він.

Також не залишився осторонь прем'єр-міністр Бельгії Гі Вергофстадт, який закликав ввести повне ембарго на російські енергоносії та посили санції проти країни-агресора.

"Ми маємо моральний, геополітичний та історичний обов’язок зробити все можливе, щоб підтримати боротьбу добра проти чистого зла", - ствердив прем'єр.

Депутатка Бундестагу Німеччини Марі-Агнес Штрак-Циммерманн наголосила, що Буча була лише початком усім жахів, які продовжує вчиняти російська армія.

"У результаті російського ракетного обстрілу залізничного вокзалу #Краматорськ загинули 30 людей і 100 отримали поранення, які просто хотіли піти", - написала вона.

Ще один німець - відомий журналіст Джуліан Ропке - підкреслив, що прокремлівські ЗМІ першими ж признали нанесення удару по вокзалу в Краматорську, однак вони стверджували, що там знаходились українські військові, а не цивільні.

"ЗМІ, пов’язані з Кремлем, першими з гордістю повідомили про різанину в Краматорську, стверджуючи, що їхня ракета влучила в потяг з боєприпасами, який прибув учора ввечері. Після появи жертв серед мирного населення почали звинувачувати Україну. Така ж історія, як і з #MH17 у 2014 році", - порівняв журналіст.

Окрім того, британська дипломатка Мелінда Сіммонс наголосила на цинізмі армії РФ, яка підписала ракету "для дітей" та атакувала нею цих же дітей, які просто хотіли евакуюватись.

"Позначити ракету "для дітей", а потім націлити її мирних жителів, які збирались евакуюватись, у тому числі дітей у #Краматорську, є невимовно жорстокою ницістю", - написала вона у твіттері.

Водночас глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс написала, що це черговий воєнний злочин російської окупаційної армії, яка свідомо націлювала свою ракету на цивільних.

"Націлювання на цивільних є військовим злочином. Ми притягнемо до відповідальності Росію і Путіна", - заприсяглась міністерка.

Раніше ми повідомляли, що путінські ЗМІ заздалегідь опублікували повідомлення про удар, намагаючись звинуватити Україну. РФ знала про евакуацію мирних мешканців.