RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Історичний день: Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на членство в НАТО

18 травня, у середу, Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО. Представники країн передали генсеку Альянсу Єнсу Столтенбергу підписані міністрами закордонних справ листи на членство.

Читайте також: З чим боровся, на те й напоровся: як Путін відправив сусідів до НАТО

Про це повідомила місія Швеції у своєму твіттері.

Вранці 18 травня посол Швеції в НАТО Аксель Вернгофф та посол Фінляндії Клаус Коргонен офіційно подали заявки на членство, які підписали міністри закордонних справ обох країн. Їх передали генеральному секретарю Альянсу Єнсу Столтенбергу.

"Історичний день. Сьогодні Фінляндія та Швеція передають генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу листи, у яких висловлюється зацікавленість країн у поданні заявки на членство в НАТО", - написали в твіттері місії Швеції.

Рада НАТО буде розглядати заявки цих країн, після чого угоду про вступ Швеції та Фінляндії до оборонного Альянсу повинні ратифікувати всі 30 країн-членів блоку.

Обидві країни остаточно вирішили відмовитись від нейтрального статуту унаслідок повномасштабної війни країни-агресора Росії проти України.

Раніше повідомлялось, що Туреччина "дивно" висловилася з приводу вступу Швеції та Фінляндії в НАТО. Країни відреагували на заяву турецького президента.