RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Евакуація ЗСУ з "Азовсталі" та загроза нової Чорнобаївки: онлайн подій війни 20 травня

В Україні війна проти окупантів триває 86-й день і з початку повномасштабного наступу ворог зазнає серйозних втрат. У зв'язку з цим окупант б'є по житлових кварталах та інфраструктурі українських міст та сіл.

Ключові бої 20 травня точилися на сході України, де ворог практично паралізований і зупинив наступ.

А тим часом стало відомо, що всіх українських військових, які захищали завод "Азовсталь" у Маріуполі, було евакуйовано. Окрім того, окупанти стягують нові сили в Чорнобаївку.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 19 травня


23:29 Російські окупанти не мають нових перемог і з жахом чекають контрнаступу ЗСУ, заявив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

"Луганщина зараз найгарячіша точка України, область стримує ворога від подальшого просування в інші регіони. У Білогорівці ще не кінець. Вони знову полізуть", - йдеться у повідомленні.

23:17 Після тривалого блокування близько 1000 автомобілів на блокпостах у захопленій Василівці Запорізької області російські окупанти дозволили людям проїхати на територію, підконтрольну Україні.

23:12 Закон про допомогу Україні на суму 40 млрд доларів везуть до Південної Кореї на підпис президенту США Джо Байдену, який перебуває там з візитом, пише CNN з посиланням на представника Ради національної безпеки.

23:09 У Пентагоні заявили, що повідомлення про розробку у США планів знищення російського Чорноморського флоту не відповідають дійсності.

23:00 У центрі Херсона чутно серію автоматних пострілів, повідомляє канал "Україна24".

22:50 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу 86-го дня війни з Росією.

"Ми пропонуємо державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій російської армії, зможе отримати компенсацію своїх втрат. На основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, з якого усі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію", - заявив глава держави.

22:35 У Новій Каховці затоплює прибережний парк і берегову зону. А в Голій Пристані в плавнях рівень води за годину піднявся майже на метр, кажуть місцеві жителі. Вони впевнені, що російські окупанти роблять це навмисно, щоб затопити частину територій і унеможливити просування ЗСУ.

21:58 З "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали практично всіх людей, які були на території заводу, повідомив президент Володимир Зеленський.

Українські захисники з заводу "Азовсталь" "отримали сигнал" від військового керівництва держави, що "мають повне право вийти і зберегти своє життя". Президент зазначив, що найближчим часом завершиться вивезення всіх.

21:51 Роспропаганда публікує відео одного з керівників оборони "Азовсталі" морпіха Сергія Волинського "Волини".

21:50 Ніколи раніше США не доставляли обладнання в іншу країну так швидко і в таких масштабах як в Україну, заявив представник посольства США в Україні Ден Лангенкемп.

21:35 Володимир Зеленський уперше розповів, як українські льотчики намагалися долетіти до "Азовсталі" для допомоги військовим. Це відбувалося за відсутності повітряних коридорів до "Азовсталі", під час роботи потужної протиповітряної оборони окупантів.

"Дуже велика кількість людей загинула – наших льотчиків", - заявив він.

21:32

21:15 Через ракетний удар окупантів у Лозовій постраждало восьмеро людей. Семеро з них перебувають у лікарні, де отримують медичну допомогу.

"Нема жодних сумнівів, що окупанти цілили безпосередньо в Будинок культури. Нещодавно відреставрований, був одним із найбільших на Харківщині – велика зала будівлі розрахована на 1078 місць", - заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

20:55 Міністр закордонних справ Ватикану архієпископ Павло підтвердив готовність Ватикану допомогти справжньому переговорному процесу між Україною та Росією. За його словами, переговори є "справедливим шляхом до справедливого та постійного вирішення" війни в Україні.

Нарікаючи на обмеженість попередніх спроб знайти рішення шляхом переговорів, архієпископ сказав: "Віра в Бога і в людство змушує нас упиратися в прагненні миру через молитву, слова і справи і не піддаватися легко величезним випробуванням".

20:40 Перші 15 зенітних установок Gepard поставлять в Україну у липні. Німеччина передасть зенітні самохідні установки Gepard та майже 60 тисяч боєприпасів зі складів промисловості. Про це йшлося під час розмови міністра оборони Німеччини Крістін Ламбрехт та Олексія Резнікова.

20:20 Артилеристи Бригади швидкого реагування НГУ і 24 ОМБр імені короля Данила ЗСУ знищили 2 російські танки на Луганщині.

20:15 У Маріуполі окупаційна влада завершила розбір завалів та вивезення тіл загиблих із Драмтеатру. І тепер ми ніколи не дізнаємось, скільки насправді було вбито громадянських маріупольців російською бомбою. Загиблих поховано під безіменними номерами у братській могилі в Мангуші.

20:10 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В гостях добре, а вдома краще: як українцям повернуть зруйноване житло

20:00 Американський зенітний ракетний комплекс MIM-104 Patriot є у пакеті допомоги Україні, який прийняли напередодні, пише Washington Post.

19:40 Невідомі підняли український прапор над вокзалом у окупованому Херсоні.

19:13 Уряд унормував поширення пільг і гарантій на добровольців та членів сімей загиблих Захисників й Захисниць.

Добровольці Сил територіальної оборони, члени добровольчих формувань територіальних громад матимуть можливість отримати грошові виплати, що передбачені в разі поранення та інвалідності внаслідок військової агресії рф проти України, а в разі загибелі – члени їхніх родин отримають одноразову грошову допомогу.

18:55 У рамках комплектування підрозділів, які зазнали втрат, у районі Чорнобаївки противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог зламав зуби у Попасної і стягує сили до Чорнобаївки: зведення Генштабу ЗСУ на 20 травня

18:10 Президент Зеленский о ракетном ударе по Дворцу культуры в Лозовой: "Оккупанты определили своим врагом культуру, образование и человечность".

17:45 Окупанти у черговий раз зганьбилися, а рибу - шкода.

17:40 Генерал-лейтенант, колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес вважає, що під кінець серпня - початок вересня російські сили занепадуть і Україна матиме достатній потенціал для початку контрнаступу. Щоб витиснути російські сили назад принаймні до лінії 23 лютого. Це може статися до вересня.

17:25 В Офісі президента заявили, що на сьогодні деокуповано 1 016 населених пунктів, на цих територіях працюють гуманітарні штаби.

17:22 РосЗМІ опублікували оновлені втрати рф у війні проти України. Щоправда, вони заменшені у понад 10 разів.

У Росії стверджують, що під час бойових дій в Україні загинуло 2 622 загарбники, тоді як Генштаб ЗСУ називає іншу цифру — там відомо вже про 28 700 смертей окупантів.

17:05 На сайті президента зявилася петиція про скасування заборони виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців.

16:40 У Лозовій окупанти знищили ракетним ударом знищили місцевий палац культури.

16:27 Чехія посилила правила проживання українських біженців.

Зміни стосуються виплат грошової допомоги та розгляду заявок про надання тимчасового захисту. Зокрема, уряд скасував фінансову допомогу у розмірі 5000 крон (близько $200) для українських біженців, які отримали безплатне житло та гуманітарну допомогу. Також тепер умовою отримання допомоги є проживання на території Чехії.

16:15 У Рубіжному орки тепер не дорахуються одного "Урала" та свого одноплемінника

16:07 Міноборони Британії опублікувало нову карту бойових дій в Україні станом на 20 травня.

16:01 На Луганщині ЗСУ знищили колону російських морпіхів. Яскраво горіло...

15:57 28 журналістів загинули внаслідок дій російських військових в Україні з початку широкомасштабного вторгнення Росії.

15:45 Ракетами повітряного базування ворог завдав удару на півдні Одеської області. "Денацифіковано" пляжний туалет.

15:41 Путін підписав указ про нагородження посмертно "орденом мужності" Арсена Павлова, ватажка бойовиків "ДНР", відомого як Моторола. Він був знищений у Донецьку у 2016 році внаслідок підриву вибухового пристрою.

15:38 Президент Зеленський нагадав, що Ірландія з перших днів війни допомагає Україні. "Вдячний голові верхньої палати парламенту Ірландії Марку Дейлі та голові нижньої палати парламенту Шону О’Фарілу за візит і підтримку суверенітету нашої держави!", - заявив глава держави.

15:16 На сьогоднішній день в акваторії Чорного моря знаходяться два російські військові кораблі. Загалом на кораблях знаходяться до 16 крилатих ракет.

Про це заявив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

"За даними нашої розвідки, станом на сьогоднішній день, у готовності до застосування в акваторії Чорного моря перебувають два кораблі сумарним залпом до 16 крилатих ракет морського базування типу "Калібр"", - заявив він.

14:58 Тривога майже по всій країні

13:49 Відомо про ракетний удар по Полтавській області

13:45 Українських чоловіків, які виїхали за кордон під час воєнного стану та не повернулися протягом 30 днів, можуть позбавити громадянства. Відповідний законопроект 7381 зареєстровано у Верховній раді.

13:26 Звернення командира полку Азов

13:09 Ворожа армія РФ вранці 20 травня завдала ракетного удару по місту Малин Житомирської області. Вибухи під час повітряної тривоги пролунали в одному з мікрорайонів, де зафіксовано пошкодження інфраструктури та приватного сектора, є постраждалі.

12:26 ЄС перевів Україні новий транш макрофінансової допомоги у розмірі €600 млн

12:17 У Києві суд оголосить вирок російському військовому Вадиму Шишімарину за злочини проти України вже 23 травня. Йому загрожує довічне ув'язнення.

11:51 У Києві знову чутно вибухи. Це розмінування. Все спокійно

11:33 На Житомирщині зранку зафіксували два вибухи у районі Малина.

Про це заявив голова Коростенецької РВА Юрій Тарасюк

11:21 В окупованому Енергодарі (Запорізька область) пожежники вийшли на протест. Вони вимагали відпустити начальника своєї частини Віталія Трояна.

10:54 Олаф Шольц не хоче постачати Україні важке озброєння, вважає посол України у Німеччині Андрій Мельник

"У нас складається враження, що канцлер не хоче цього робити. Самохідних гаубиць передано всього сім, але ні "Гепардів", ні "Леопардів", ні "Мардерів". Усі вони вже виведені з експлуатації і можуть бути передані нам військовою промисловістю без шкоди" для обороноздатності Німеччини", - заявив він в інтерв'ю виданню RND.

10:22 Україна зміцнить кордон із білоруссю на Житомирщині

Це зроблять, щоби не допустити вторгнення окупантів, розповів мер Житомира Сергій Сухомлін.

"Другої спроби у ворога не буде. Не буде можливості зайти в Україну так, як вони зайшли 24 (лютий). З 1 травня ми почали будувати по всій лінії та бетонні блоки", – зазначив він.

10:05 На Київщині чути вибухи. Повітряної тривоги немає, зважаючи на все - йде розмінування.

10:00 Ракета на Львівщині була помічена на посаді візуального спостереження. Спрацювала ППО, - голова ОВ Максим Козицький

9:48 Внаслідок атак ЗСУ знищено черговий склад боєприпасів на Херсонщині, два танки Т-72, самохідна артустановка та гаубиця, дві реактивні системи залпового вогню "Град" та зенітно-ракетний комплекс "ТОР", броньована та автотехніка, а також 40 окупантів .

9:29 Російські окупанти вкотре обстріляли територію Дніпропетровської області. У ніч проти 20 травня від ворожого вогню постраждав населений пункт Велика Костромка Криворізького району.

9:14 Повідомляють про вибухи у Хмельницькій та Житомирській областях

9:11 Повітряна тривога у багатьох областях України

8:44 Користувачі соцмереж стверджують, що у Києві було чутно вибух. Офіційної інформації наразі немає.

8:11 Карта бойових дій на 20 травня

8:02 Російські окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на сході України. Війська РФ готуються до наступу на Сєвєродонецьк.

Для цього ворог активізує операції з просування на північ і захід від Попасної. Про це йдеться в аналітиці Інституту вивчення війни

7:30 Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай заявив, що в результаті військових дій минулої доби 12 людей загинули у Сєвєродонецьку, ще один загиблий - у Горській громаді.