RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Масовані обстріли Донбасу та терор на окупованих територіях: онлайн подій війни 21 травня

В Україні війна проти окупантів продовжується 87-й день. Противник з початку повномасштабного наступу зазнає серйозних втрат і у відповідь за це б'є по житлових кварталах та інфраструктурі українських міст та сіл.

20 травня продовжилася евакуація бійців з "Азовсталі", також цього дня ворог не перестав обстрілювати населені пункти Донбасу з артилерії та мінометів.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 20 травня


23:55 Ентоні Блінкен: "Ми можемо сказати з упевненістю: суверенна незалежна Україна існуватиме набагато довше, ніж Владімір Путін".

23:44 У Миколаєві лунають вибухи касетних снарядів.

23:43 Акваторію Азовського моря у Маріуполя не забруднено. Такого висновку дійшла бригада вчених та експертів, які вивчили ситуацію. Міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що якщо хімікати з "Азовсталі" таки потраплять у море, то істотного впливу це не матиме, бо концентрація цих речовин буде низькою.

23:30 Росія заборонила в’їзд дружині Джастіна Трюдо та чоловіку Христі Фріланд. В МЗС РФ це назвали "відповіддю" на оголошені владою Канади антиросійські санкції.

23:20 Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна зробила що могла для вступу в НАТО. Україна вважає чинною свою заявку щодо членства у Альянсі, чекає на дії з боку НАТО і не вважає, що м’яч зараз на боці України.

23:11 Міністр транспорту РФ зізнався, що санкції зруйнували майже всі логістичні коридори, які використовується Росією для торгівлі.

22:47 Арестович розповів, що найскладніша ситуація зараз на фронті – у напрямку Бахмута, куди росіяни перекинули додаткові сили. За його словами, вони намагаються наступати на захід та північ від Попасної. Арестович назвав ситуацію "неприємною".

22:36 Арестович заявив, що ЗСУ зупинили наступ російських військ під Гуляйполем у Запорізькій області. У регіоні точаться позиційні бої. З його слів, сторони намагаються маневрувати, проте загрози настання російських військ тут немає.

22:11 Сьогодні приблизно о 18-19 годині вечора окупанти обстріляли село Білозерка Херсонської області. За словами місцевих мешканців, було кілька вибухів біля другої школи. Загинув хлопчик 14 років, дівчинка та вчителька школи. Поранено трьох людей.

22:06 У мережі повідомляють, що з Херсона окупанти запустили ракету.

22:03 Російська влада склала список з 963 громадян США, яким заборонено в'їзд до РФ. Цікаво, що в "чорний список" включені щонайменше 5 громадян США, які вже померли, але для яких продовжує діяти заборона на в’їзд до Росії — серед них екссенатор Джон Маккейн.

21:48 За добу ООС відбило 9 атак ворога та знищило:

  • 5 танків;
  • 4 артилерійські системи;
  • 10 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 2 ворожих автомобіля;
  • 1 БПЛА типу "Орлан-10".

21:36 В окупованому Херсоні військові РФ відпустили викраденого ними інженера "Суспільне Херсон" Олексія Воронцова. Він живий і перебуває вдома.

21:32 Відповідь України тим, хто сподівається змусити її до діалогу з Росією заради "збереження обличчя" Путіна.

21:14 У такому стані залишили російські війська селище Вільхівка Харківського району. Нещодавно його було звільнено ЗСУ. Рашисти знищили 90% селища.

21:06 Сьогодні на Донеччині під обстрілами загинули семеро цивільних: 3 у Лимані, 2 у Миколаївці, по одному в Авдіївці та Святогірську. Ще 10 людей отримали поранення.

21:03 Окупанти вкрали зі складу 14 агродронів DJI Agras T30, призначених для розпилення засобів захисту рослин. Тепер вони розповідають, що це пристрої для розбризкування хімічної зброї.

20:53 Бійці Національної гвардії України знищили гармату "Піон", з якої росіяни обстрілювали Сєвєродонецьк і зруйнували міст між обласним центром і Лисичанськом.

20:40 Окупанти вивезли вже 300 тонн зерна із Запорізької області. Лише за 20 травня рашисти вивезли 10 машин по 30 тонн зерна із області. Уряд каже, що вже вивезено зерна більш ніж на 100 млн. доларів. Іноземні ЗМІ пишуть, що судно "Матрос Позинич", на якому із Криму вивезли 27 тисяч тонн українського зерна, пришвартувалося у сирійському порту Латакія. За даними розвідки, ймовірно, зерно продаватиметься через сирійський ринок.

20:36 У білоруському добровольчому батальйоні імені Кастуся Каліновського охочих підтримати українських захисників у боротьбі проти російських окупантів так багато, що батальйон довелося реформувати у полк.

20:27 Член російської переговорної групи, депутат Держдуми РФ Леонід Слуцький заявив, що російська влада "вивчить питання" щодо обміну арештованого в Україні Медведчука на полонених захисників Маріуполя.

20:07 Журналісти повідомляють, що на війні в Україні загинув уродженець Інгушетії та офіцер Адам Хамхоєв, який є племінником заступника міністра оборони РФ Юнус-Бека Євкурова.

19:45 В Україну із США летить нова партія 155-мм гаубиць M777.

19:31 Коменданська година на Донеччині змінилася, - з понеділка, 23 травня, вона діятиме з 21:00 до 05:00.

19:28 РФ вважає територіальні води навколо острова Зміїний своїми. Вранці цивільне судно під прапором Того проходило біля острова Зміїний. Воно отримало сигнал від росіян із вимогою покинути "територіальні води Росії", або по ньому буде застосовано зброю.

19:16 Ворожий вертоліт завдав ракетного удару по околиці одного з населених пунктів на межі між Харківщиною та Сумщиною. Також близько обіду, з території Росії ворог обстріляв Сумщину з "градів". Загалом було нараховано біля півтора десятка пострілів. Крім того, зафіксовано мінометні обстріли у напрямку сіл Грем‘яч, Миколаївка та Кучерівка.

19:09 Генштаб ЗСУ заявив, що триває підготовка підрозділів окупаційних військ для відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Протягом дня ворог здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Велика Комишуваха та Довгеньке Харківської області.

18:38 Окупанти підірвали міст між Сєверодонецьком та Лисичанськом. Це ускладнить зв'язок підрозділів ЗСУ, які утримують Сєвєродонецьк, із зовнішнім світом.

18:13 Навколо Маріуполя російські сили встановлюють додаткові пункти контролю/блокпости на ґрунтових дорогах, якими можна було оминути фільтраційний контроль.

"Фактично відсьогодні будь-яка евакуація з міста стає неможливою до відкриття окремих коридорів унаслідок переговорів керівництвом країни", - повідомив радник мера Петро Андрющенко.

17:57 Зеленський заявив, що українські порти можуть розблокувати військовим шляхом:

"22 млн тонн сьогодні заблоковано, а росіяни ще постійно крадуть і кудись його вивозять... Треба розблокувати ці шляхи, бо у світі буде криза. Розблокувати можна різними шляхами. Один із шляхів – військовий. Тому ми з такими запитами щодо відповідної зброї звертаємось до партнерів".

17:39 Через півтора-два місяці Україна розпочне масштабний контрнаступ. Такий прогноз дав Руслан Левієв, голова групи розслідувачів Conflict Intelligence Team:

"Ресурси для цього є. Воєнний стан в Україні введений. Нова техніка у них вже з'являється. Через півтора-два місяці ми побачимо перелом ситуації не на користь Росії. Швидше за все, вони почнуть з Донбасу і намагатимуться відрізати шляхи постачання російської армії".

17:20 Португалія надасть Україні до 250 мільйонів євро фінансової підтримки — відповідний меморандум підписали прем'єр Денис Шмигаль з португальским колегою Антоніу Коштою. Перший транш у розмірі до 100 мільйонів має надійти вже цього року.

17:05 На Миколаївщині російські війська ракетним ударом зруйнували базу будівельної компанії та заправку.

16:58 Польща передала Україні майже весь свій резерв запасних частин і озброєння для літаків МіГ-29.

16:50 Міністри оборони понад 40 держав світу на переговорах у понеділок на думку України, повинні ухвалити рішення про передачу Україні американських реактивних систем залпового вогню MLRS. Про таке очікування заявив Зеленський.

16:25 Окупанти вивозять ще більше чоловіків зі зруйнованого Маріуполя до фільтраційних таборів. В окупованих Безіменному та Козацькому на Донеччині росіяни у жахливих умовах утримують майже 4 тисячі чоловіків. Кількість зросла удвічі лише за останні два тижні. Окупанти заявляють, що вже у липні-серпні їх буде "мобілізовано" до лав незаконних збройних формувань ОРДО. Для цього наших громадян примушують до написання заяв про отримання громадянства самопроголошеної псевдореспубліки або Росії, каже омбудсмен Людмила Денісова.

16:16 Внаслідок ракетного обстрілу Рівненщини та влучання у військовий об'єкт постраждали 6 людей. Про це заявив голова Рівненької ОВА Віталій Коваль. Залишається ймовірність повторних ракетних ударів протягом доби.

16:09 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відповів, що він думає про можливість України "піти на поступки":

"Будь-яка поступка Росії сьогодні — це не шлях до миру, а відкладена на декілька років війна. Україна не торгує своїм суверенітетом, територіями та громадянами, які на них проживають. Шкода, що доводиться роз'яснювати такі прості речі таким поважним виданням, як The New York Times. Для нас принципово: ніяких поступок, звільнити свої території і відкинути РФ в своєму розвитку туди, де вони й мають знаходитися — в Середньовіччя".

15:54 BABYLON'13 опублікував фільм-прощання "Фортеця Маріуполь". Його зняв Дмитро Козацький з позивним Орест в останній день перед виходом українських військових з території заводу "Азовсталь".

15:41 РФ заборонила в'їзд Джо Байдену та Ентоні Блінкену. Також персоною нон-грата оголошено голову ЦРУ Вільяма Бернса. Загалом у списку - 963 американці.

15:36 Росіяни зруйнували музичну школу у Святогірську. Школа потрапила під обстріл сьогодні вдосвіта і знищена вщент.

15:20 Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта у суботу, 21 травня, відвідав зруйноване місто Ірпінь у Київській області. Політик заявив, що не забуде своєї поїздки через побачене.

"Рівні руйнування та насильства абсолютно нищівні. Я став свідком жорстоких, свавільних та невиправданих нападів. Війна завжди стосується безневинних людей. Сім'ї, у яких тут було життя, робота, їх район, змушені були покинути все, щоб спробувати врятувати своє життя. Найбільше мене вражає насильство проти мирних жителів", - наголосив Кошта.

15:00 Мобілізовані у так званій "ДНР" окупанти порівнюють службу у російській армії з рабством. Вони скаржаться на порушення прав людини та висловлюють готовність до дезертирства.

14:17 До Львова з евакуаційним потягом доправили поранених на Донбас мирних жителів. Здебільшого – після мінно-вибухових травм, деякі – у тяжкому стані.

Частину постраждалих вивезли з Дніпра. Це говорить про те, що у прилеглих до місць бойових дій регіонах вже не залишилося місць у лікарнях. І поранених везуть на інший кінець країни.

13:45 Джо Байден підписав законопроект про виділення 40 мільярдів доларів Україні - Білий дім

13:38 На Харківщині знайшли тіла шести військових РФ, серед убитих – підполковник Герасимов

Про це повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

13:18 Відео роботи львівських десантників

13:09 У СБУ стверджують, що мають докази того, що 8 квітня вокзал у Краматорську обстріляли з території, підконтрольної «ДНР». Про це заявив речник відомства Андрій Дехтяренко:

«Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар був зроблений з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією РФ. Експерти підтвердили, що для обстрілу було застосовано керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. Для широкого загалу вона більше відома як «Точка У».

12:40 Російські окупанти 21 травня вдарили по житлових кварталах Миколаєва та області. Пошкоджено будинки, об'єкти цивільної інфраструктури.

Є також постраждалі внаслідок атаки серед мирних жителів. Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ України.

"Ворожі війська знову обстріляли мирні квартали Миколаєва та області. Внаслідок атак є постраждалі серед місцевих жителів, пошкоджені житлові будинки та інші об'єкти цивільної інфраструктури. Слідчі документують факти злочинів, вчинені російським агресором, і допомагають потерпілим", - зазначається у повідомленні.

12:24 Рівненщиною завдали ракетного удару, потрапили в об'єкт військової інфраструктури, повідомив керівник ОВА Коваль.

12:07 На ранок суботи, 21 травня, Росія депортувала на свою територію 1377925 осіб, включаючи 232480 дітей. За останню добу – 17 306, у тому числі 2 213 дітей.

11:49 У небі над Вінниччиною сили ППО збили російську ракету. Це сталося біля Немирова, - повідомив голова ОВА Сергій Борзов.

11:35 Володимир Зеленський повідомив, що з території "Азовсталі" вивезли всіх цивільних, медиків, поранених та тяжко поранених. Він наголосив, що захисників мають обміняти.

"Хлопці від військових отримали сигнал, що мають повне право вийти і зберегти своє життя. Військове командування передало все це всім заблокованим на "Азовсталі"

[…] Далі все залежить від того, що на себе взяла ООН, Червоний хрест, росія […] Чекаємо на той чи інший формат обміну. Будемо їх забирати додому”.

За його словами, спочатку має закінчитися процес, яким керує розвідка: "вивезення, виведення (захисників) та підготовка до діалогу, обміну тощо".

11:31 Прекрасне відео від 72-ї ОМБр. Головний "герой" ролика – український ракетний комплекс "Стугна".

11:25 У Києві теж чули вибух

10:50 Повідомляється про вибухи у Харкові та Херсоні. Чекаємо на офіційне підтвердження.

10:47 Карта повітряних тривог зараз

10:30 У війні РФ проти України безпілотні літальні апарати (БПЛА) відіграли ключову роль для обох сторін. Незважаючи на те, що така техніка виявилася вразливою для знищення.

Про це йдеться у зведенні військової розвідки Британії щодо ситуації в Україні станом на 21 травня.

"У російсько-українській війні безпілотники відіграли ключову роль для обох сторін, хоча вони й постраждали від високих показників виснаження. БПЛА виявились уразливими як для збивання, так і для електронних перешкод", - кажуть експерти.

10:02 Ось так виглядає розбита окупантами Стара Салтівка

9:35 Сьогодні вранці ворог знову обстріляв прикордоння Сумської області, - ОК "Північ".

Зафіксовано 6 "приходів" у бік населеного пункту Кучерівка з території Росії.

Втрат серед особового складу та техніки немає.

9:24 З початку повномасштабного вторгнення в Україну постраждали понад 662 діти. З них загинуло 232 дитини.

9:06 Reuters з посиланням на свої джерела пише, що Німеччина та Італія дозволили своїм компаніям відкривати карбованцеві рахунки для покупки газу з РФ.

При цьому, як зазначає, агентство, у Берліні вимагають, щоб при оплаті газу через Газпромбанк гроші переказувалися не в російській валюті.

8:14 Російські військові продовжують наступ у районі міста Попасна Луганської області та обстріли Донбасу.

7:47 В окупованому Мелітополі Запорізької області загарбники почали видавати пенсіонерам по 10 тисяч карбованців в обмін на персональні дані. Це відбувалося у Центрі надання адміністративних послуг.

7:19 Російські окупанти продовжують терор на захоплених територіях, про що йдеться у зведенні Генштабу.

"Російські загарбники продовжують застосовувати тактику терору проти українського цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Зокрема, перешкоджають евакуації людей з Херсонської області на підконтрольну Україні територію та відкриття гуманітарних коридорів для ввезення продуктів харчування, медикаментів та евакуації людей похилого віку, хворих та