RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Країна ЄС та НАТО обіцяє допомогти Україні з перевезенням зерна: що відомо

Хорватія може надати альтернативний маршрут для транспортування зерна через Адріатику, доки українські чорноморські порти блокує Росія.

Про це з посиланням на заяву держсекретаря МЗС Хорватії Андрії Метелко Згомбіч повідомляє Jutarnji List.

"Під час обговорення я звернула увагу на те, що хорватські порти на Адріатиці доступні та що вони можуть бути ефективним та коротким шляхом до Північної Африки", - сказала вона на засіданні Ради ЄС.

До повномасштабного вторгнення РФ 90% експорту зернових та олійних культур здійснювалося через чорноморські порти України.

Через блокаду окупантами цих портів зерно та іншу сільгосппродукцію стало неможливо експортувати, що стало причиною глобальної продовольчої загрози. Третина українського експорту прямує на африканський континент, де може виникнути голод.

Як повідомлялося раніше, Кремль усвідомлено провокує соціальну кризу в країнах, що розвиваються, використовуючи перспективу голоду як політичну зброю. Для країн Африки Україна та РФ залишаються одними з найбільших постачальників пшениці та ячменю.

Зростання цін на пшеницю в Судані вже призвело до того, що хліб там подорожчав удвічі. Крім Судану та Афганістану, важкі часи очікують і уряд Єгипту, який є найбільшим світовим імпортером пшениці, та низку інших держав.

Також "Апостроф" зазначав, що через російську блокаду українського експорту ЄС буде змушений вкладати ресурси для запобігання найгірших сценаріїв, оскільки виникає ризик збільшення потоку біженців з Африки та Близького Сходу, а також зростання екстремістських настроїв, що посилюють вплив терористичних угруповань.