RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росія шантажує весь світ: США зробили заяву про блокаду українських портів

Країна-терорист Росія заблокувала українські порти та шантажує цим світ. Така поведінка поставила під загрозу продовольчу безпеку багатьох країн.

Читайте також: Хлібний бунт: як Росія поставила світ на межу голоду

Про це заявив глава Держдепартаменту Ентоні Блінкен під час брифінгу

"Президент Путін заблокував відправки продовольства й агресивно використовує свою пропагандистську машину, щоб відокремитися від відповідальності або спотворити її, бо сподівається, що світ поступиться йому і скасує санкції. Іншими словами, це просто шантаж", - сказав він.

Також глава Держдепу додав, що РФ краде зерно в України на тимчасово окупованих територій та намагається отримати вигоду від пограбування. Разом з тим країна-агресор штучно погіршує ситуацію з голодом у країнах Африки.

За даними, які назвав пресссекретар Держдепу Нед Прайс, близько 84 судна не можуть покинути українські порти.

"Зерно знаходиться не лише на цих судах, близько 22 мільйонів тонн зерна зберігається в елеваторах, і його потрібно вивезти, щоб звільнити місце для нового врожаю. Окрім того, Росія фактично взяла під приціл суду у море. Вони взяли під приціл елеватори та продовжують фактичну блокаду українських портів", - заявив Прайс.

Наразі США ведуть переговори з Україною та іншими союзниками для вирішення питання. Одним із ключових партнерів виступає Туреччина, яка, за попередньою інформацією, досягла домовленостей з РФ щодо відновлення поставок української сільськогосподарської продукції з Одеси. Повідомляється, що турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган запропонував допомогти розмінувати узбережжя Одеси та супроводжувати судна із зерном.

Водночас такий план Україна поки що не схвалила через загрозу російського вторгнення в Одесу з моря унаслідок розмінування українських портів.

"Путін каже, що не використовуватиме торговельних шляхів для нападу на Одесу. Це той самий Путін, який сказав канцлерові Німеччини Шольцу та президенту Франції Макрону, що не нападатиме на Україну, за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення до нашої країни", - написав очільник МЗС Дмитро Кулеба у своєму твіттері.

Також ситуація із продовольством ускладнюється й через постійні ракетні удари Росії по об'єктах цивільної інфраструктури в Україні. Російські окупанти знищили другий за величиною зерновий термінал, який був розташований у Миколаєві.

"У світлі подібних повідомлень дезінформація, що розповсюджується Путіним з метою відвести від себе провину, стає ще більш цинічною", - наголосив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Зеленський розповів деталі про домовленості Туреччини з РФ, які стосуються розблокування українських портів.