RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Загроза нових обстрілів та героїчна оборона Донбасу: хроніка війни 23 червня

Вже 120 добу наша країна демонструє героїчний опір повномасштабному вторгненню армії РФ на всіх напрямках.

Українські військові успішно відтісняють ворога і просуваються до Херсона, тоді як усі свої сили супротивник кинув на Донбас.

Війська РФ контролюють весь Сєвєродонецьк, за винятком промзони "Азот", а також готуються до штурму Слов'янська.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 22 червня


23:45 Президент Володимир Зеленський хоче замінити голову СБУ Івана Баканова після провалів у питаннях безпеки, пише Politico. Баканов мав реформувати спецслужбу, проте після низки невдач і втрати Херсона він впав у немилість українського президента.

22:50 В Білому домі заявили: наступні поставки реактивних систем залпового вогню HIMARS до України дуже ймовірні.

"Я думаю, ви будете бачити у майбутньому нові поставки таких систем як HIMARS. Це дуже ймовірно. Не хочу забігати наперед конкретного оголошення, але президент Байден дуже чітко сказав президенту Зеленському, що ми будемо їм допомагати стільки, скільки ми можемо, і так швидко, наскільки це можливо", - сказав Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США.

22:35 Президент Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за важливе рішення з надання Україні статусу кандидата у члени ЄС.

"Одне з найважливіших рішень для України за всі 30 років незалежності нашої держави. Однак це рішення – не тільки для України. Це найбільший крок на посилення Європи, який можна було зробити саме зараз, саме в наш час і саме в таких умовах, коли російська війна випробовує нашу здатність зберегти свободу і єдність", - заявив український лідер.

22:05 Двоє жителів окупованої Балаклії загинули внаслідок сьогоднішніх обстрілів, повідомив голова Харківської ОВ Олег Синєгубов.

За його словами, 10 мешканців області поранено: Чугуїв – шість (з них двоє дітей, 6 та 9 років), один мешканець с. Велика Бабка Чугуївського району, один мешканець Золочівської громади, двоє мешканців Андріївки Ізюмського району.

21:20 Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу. Європейська Рада підтримала надання Україні статусу, повідомив президент Євроради Шарль Мішель.

20:30 Британія готова допомогти із розмінуванням чорноморського узбережжя України, щоб звільнити постачання продовольства, заявив прем'єр Борис Джонсон.

"Я не хочу вдаватися в технічні або військові деталі, але ви можете взяти це з того, що ми вже зробили в постачанні обладнання українцям, щоб допомогти захистити себе, що ми, безумовно, говоримо з ними про те, що ми можемо зробити технічною. рівні, щоб допомогти розмінуванню Одеси", - сказав Джонсон.

19:00 Окупанти намагаються встановити контроль над населеним пунктом Горське. Силами штурмових груп зі складу 1-го армійського корпусу опанували Миколаївка. Провалом для ворога завершилася розвідка боєм у районі населеного пункту Вершина.

Противник безуспішно намагався скувати боєм дії наших підрозділів у районі Клинового.

18:40 На Новопавлівському напрямку ворог обстрілював позиції наших військ із танків та артилерії поблизу Павлівки, Вугледара та Пречистівки. Наніс авіаудари в районах населених пунктів Павлівка, Вугледар та Шевченко. Поблизу останнього наші воїни дали окупантам жорстку битву та змусили відійти.

  • 18:30 Для виявлення слабких місць у нашій обороні окупанти задіяли диверсійно-розвідувальні групи у районах населених пунктів Времівка, Новосілки та Ненудне. Українські воїни їх успішно виявили – з величезними втратами ворог відійшов.

18:25 На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. З метою недопущення перекидання резервів на інші напрямки обстрілював позиції наших військ із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Авдіївки, Пісків, Опитного, Мар'їнки, Грушевого та Новополя.

Спробу наступу ворога у напрямку Мар'їнки (під Донецьком) наші воїни жорстко придушили.

18:10 США можуть сьогодні оголосити про новий пакет допомоги Україні не менш ніж на 500 мільйонів доларів, він включатиме поставки РСЗВ та артилерійських боєприпасів, повідомляє CNN.

18:05 У 72-й омбр ЗСУ ім. Чорних запорожців повідомили про смерть у бою із російськими окупантами комбата Андрія Верхогляда.

17:55 Німеччина передасть Україні новітню ППО IRIS-T SLS, якої ще немає на озброєнні Бундесверу, заявив посол Німеччини в Україні Андрій Мельник. Система може вражати повітряні цілі на відстані до 40 км, а станція радіолокації виявляє цілі в радіусі 250 км.

17:35 На Південному напрямку ЗСУ знешкодили групу ворожих диверсантів і завдали удару по командно-спостережному пункту рашистів і скупченню техніки.

17:15 В Білорусі розконсервують техніку, яку можуть перекинути на Донецький напрям, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

16:45 Білорусь може надати Росії місце для військової бази неподалік Києва. Українські військові виявили, що на колишньому аеродромі "Зябрівка" у Гомельській області білоруські війська активно будують військову інфраструктуру.

16:10 Окупанти поцілили трьома крилатими ракетами по Миколаєву – одна людина отримала поранення, повідомляє Оперативне командування "Південь". Ракети влучили по виробничій та соціальній інфраструктурі міста.

15:50 На Харківському напрямку російські окупанти намагаються не допустити виходу ЗСУ в тил російського угруповання, що діє на Слов’янському напрямку, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Противник вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Байрак та Рубіжне. В районі Ізюма ворог намагається створити умови для відновлення наступу в напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

15:35 Судячи з оприлюднених у мережі карт, тимчасово окупований росіянами острів Зміїний потрапляє до зони поразки американськими ракетними комплексами HIMARS. Далекобійності його ракет (70-80 км) цілком вистачить, щоб дістати окупантів, що засіли на острові за 35 км від українського берега.

15:05 Прикордонники не вбачають ознак підготовки ЗС РФ до наступу в районах Чернігівської та Сумської областей, заявив офіційний представник ДПС України Андрій Демченко. За його словами, Росія продовжує розміщувати окремі підрозділи збройних сил у прикордонних районах Брянської та Курської областей, це робиться для демонстрації присутності та сковування дій наших підрозділів та сил оборони.

14:35 HIMARS вже в Україні, про що повідомив міністр оборони

14:19 По Миколаєву вдарили трьома крилатими ракетами, запущеними з території Херсонської області

Під обстрілом опинилися виробнича та соціальна інфраструктура, поранено одного мирного жителя.

14:04 Російські окупанти розібрали та викрали найбільшу сонячну станцію в Україні – СЕС Тоkmak Solar Energy у Запорізькій області

За словами місцевих жителів, росіяни протягом тривалого часу розбирали, пакували та вивозили сонячні панелі.

Це була найбільша сонячна електростанція в Україні. Її площа становила 96 га.

13:45 У Росії жодного дня без НП

13:28 Туреччина не дозволить доставляти в країну зерно, яке вкрала в України

Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу. За його словами, Анкара дуже серйозно ставиться до заяв про крадіжки українського зерна.

13:19 У небі над окупованим Донецьком помітили проліт крилатої ракети. Куди вона полетіла – невідомо.

12:55 Європарламент підтримав надання Україні та Молдові статусу кандидатів у ЄС та ухвалив відповідну резолюцію.

12:22 Українські захисники продовжують знищувати техніку окупантів. Цього ж разу "долітався" "надтехнологічний" безпілотник російських військових.

12:09 В Одесі повідомляють про кілька вибухів. В області – повітряна тривога. Офіційних даних наразі немає.

11:34 Відео обстрілу Миколаєва

11:20 У Миколаєві лунають потужні вибухи

"Пройдіть до укриття", - просить мер Миколаєва Сенкевич.

10:33 Британець Ейден Еслін, засуджений до страти у т.зв. "ДНР", зателефонував своїм родичам і попрощався з ними, повідомивши про те, що його скоро страчують.

10:14 Україна створює на Дніпрі та його притоках річкову флотилію, – командувач ВМС, віце-адмірал Олексій Неїжпапа

Вона складатиметься з кількох дивізіонів катерів у різних містах. Перший уже вступив на службу на півночі країни.

10:05 Російські війська продовжують зазнавати втрат на окупованому острові Зміїний у Чорному морі.

Про нові втрати Росії йдеться у зведенні ОК Південь.

"Продовжується військова операція з ураження сил і засобів противника на острові Зміїному. Зафіксовано попадання в ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1"", - розповіли військові.

9:24 Повідомляють про вибухи на Хмельниччині. До цього, під час повітряної тривоги, над Україною бачили ракети, що летять. Офіційного підтвердження поки що немає.

9:15 Сьогодні у Брюсселі стартує саміт, на якому Україна може набути статусу кандидата в ЄС.

Результат голосування стане відомим уже ввечері чи завтра вранці.

9:08 Загальні бойові втрати армії РФ в Україні з 24.02 до 23.06 орієнтовно складають:

  • особового складу – близько 34 430 (+200) осіб;
  • бойових броньованих машин (ББМ) – 3632 (+18) одиниць;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2548 (+5);
  • танків – 1504 (+8);
  • артилерійських систем – 756 (+4);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня (БПЛА) – 620 (+6);
  • реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 240 (+1);
  • літаків - 216 (+0);
  • вертольотів – 183 (+1);
  • крилатих ракет - 137 (+0);
  • засобів протиповітряної оборони (ППО) – 99 (+0);
  • спеціальної техніки – 60 (+0);
  • кораблів/катерів – 14 (+0).

8:42 Масштабна повітряна тривога

8:10 Голова Дніпропетровської ОВ Валентин Резніченко повідомляє про ситуацію в області:

- ЗС РФ 6 разів ударило по Криворізькому району. Потрапив у житлові квартали.

- В Апостолові поранено двох людей, їх госпіталізували. Є руйнування житла, місто частково без світла та води.

– На вулицях після обстрілу залишилися касетні боєприпаси. Рятувальники забрали людей у безпечні місця, зараз працюють піротехніки. Наразі вже виявлено 16 касетних елементів.

8:00 ЗСУ відступили із Золотого не давши себе оточити противнику

Рашисти вкотре кинули сотні одиниць техніки та кілька БТГ на створення "котла", але натомість не отримали нічого. Території повернуться, а життя наших бійців безцінне.

Нагадаємо, в Золотому перебувало 1500 – 2000 наших воїнів

7:30 Окупанти зосередили основні зусилля на взятті Сєвєродонецька, також настають з метою оточення військ ЗСУ у районі Лисичанська. Війська РФ також захопили Лоскутовку та Рай-Олександрівку, повідомляють у Генштабі.

Там же зазначають, що кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району бойових дій та розвідки. Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря є п'ять носіїв крилатих ракет морського базування типу "Калібр" (сумарний залп – до 40 ракет).