RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Кривавий удар по Одещині та оборона Донбасу: хроніка війни 1 липня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 128-й день. Ворог щодня завдає ракетних ударів по Україні, внаслідок яких гине мирне населення.

У ніч проти 1 липня окупанти вдарили по Одеській області. Одна з ракет влучила у дев'ятиповерхівку, там загинули 14 людей. Згодом цифра зросла до 21.

Також продовжуються і бої за Донбас, де українські військові героїчно протистоять масованому штурму окупантів.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 30 червня


23:30 У т.зв. "ДНР" висунули звинувачення ще двом британцям, які воювали на боці ЗСУ. Ділана Хілла та Ендрю Хілла звинувачують за тими самими статтями, що й раніше засуджених до страти іноземців — найманство та насильницьке захоплення влади.

23:15 Президент Володимир Зеленський записав звернення до українців та світу з нагоди закінчення 128-го дня опору українського народу російському вторгненню.

"Три крилаті ракети по Сергіївці. Також ракети по Затоці. Одразу 12 ракет вдарили по Миколаєву – по різних обʼєктах у місті. Це лише за одну ніч і ранок... Мої співчуття рідним і близьким усіх, чиї життя були забрані такими ударами.

Я особливо вдячний Сполученим Штатам Америки і особисто Президенту Байдену за оголошений саме сьогодні новий пакет підтримки для України, який містить і дуже потужні системи NASAMS. Це зенітний ракетний комплекс, який суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Ми багато працювали заради такого постачання", - заявив глава держави.

23:05 Російська авіація промахнулася і накрила вогнем свої війська. Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович в ефірі Фейгін Live уточнив, що ця помилка сталася на окупованій Херсонщині.

22:55 ЗСУ знову нагадали окупантам про себе і в 23-й раз накрили позиції ворога в Чорнобаївці під Херсоном.

22:30 Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович заявив, що удари росіян по житлових будинках прискорюють військову допомогу Заходу. І навіть назвав строки – на два-три місяці.

"Ми не могли добитися переходу розмов про ППО в практичну площину в найважчі дні війни. А тепер, після удару по Кременчуку, одразу сказали "так", – пояснив Арестович в ефірі Фейгін Live.

22:15 Повідомляють, що в Дергачах Харківської області прилетіло в приватний сектор, зникла електроенергія.

21:50 Пентагон заявив про виділення Україні нового пакету воєнної допомоги на 820 млн доларів. У нього увійдуть:

  • 150 тисяч артилерійських снарядів до західних гаубиць;
  • 2 системи протиповітряної оборони NASAMS;
  • додаткові боєприпаси до HIMARS;
  • 4 контрбатарейні радари.

21:35 Сьогодні близько 18:00 з аеродрому Бельбек пара літаків Су-30 ВКС ЗС РФ двічі завдала авіаційних ударів фосфорними бомбами по острову Зміїний, де нібито "завершили виконання завдань".

21:15 Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук по телефону переговорив з начальником штабу Повітряних Сил США генералом Чарльзом Квінтоном Брауном-молодшим. Мова йшла про партнерську підтримку у контексті військово-технічної допомоги від Білого дому.

20:45 А в окупованій Ясинуватій під Донецьком почалася традиційна росіянська забава - "бавовни" та "задимлення".

20:30 В окупованому Бердянську окупанти з дна підняли свій металобрухт - великий десантний корабель "Саратов", потоплений ще 24 березня.

20:15 У Маріуполі знайшли чергову братську могилу. Близько 100 тіл виявили під завалами однієї з будівель, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко:"Окупанти поруч розбирають завали, знов про перепоховання не йдеться. Люди фактично продовжують жити в склепах..."

Ексгумація фактично зупинена і тимчасові вуличні могили потрохи перетворюються на постійні.

20:00 Єврокомісія запропонувала Україні 1 мільярд евро макрофінансової допомоги.

"Сьогодні ми пропонуємо надати Україні 1 млрд євро. Про надання першої частини макрофінансової допомоги було оголошено в травні. Це допоможе задовольнити нагальні потреби країни. Євросоюз продовжить надавати допомогу Україні та буде підтримувати її відбудову в довгостроковій перспективі", – написала Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

19:30 Бійці 60-ї опбр ЗСУ звільнили селище Потьомкіне на Херсонщині. Вони відбили кілька контратак окупантів, знищили БМП, танки і "Тигр". Під час зачистки селища наші військовослужбовці знайшли в речах знищених російських десантників цінні речі, які ті забрали в українців. Це золоті та срібні кільця, ланцюжки та сережки, ювілейні монети та годинники. Мешканці Потьомкіного зізнавалися, що окупанти викрадали їхні цінні речі з нелюдською жорстокістю, особливо відзначалися буряти.


19:10 На Запоріжжі дрони навели, а гаубиця М777 з першого пострілу акуратно знищила ворожий склад боєприпасів.

18:50 У зв’язку зі значними втратами особового складу військових частин зі складу Східного військового округу РФ, на його території проводиться активна призовна компанія. Пункт призову мобілізаційного резерву розгорнуто у Владивостоку та Сергєєвці, пункті постійної дислокації 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії.

18:45 Ворожу спробу розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу українські воїни успішно та грамотно відбили. Окупанти відійшли, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:20 Американського генерала Крістофера Каволі призначили головнокомандувачем НАТО в Європі. Він досконало володіє російською, а також отримав магістерський ступінь у Єльському університеті за спеціальністю "російські та східноєвропейські дослідження". НЕнавидіти русню він буде професійно.

17:40 Жертвами ракетного удару по Сергіївці Одеської області стала 21 людина, повідомляє ДСНС. 16 тіл загиблих виявлено під час розбирання завалів житлового будинку, ще 5 - бази відпочинку. Пострадали 39 осіб, їх доставили в больницу (38 осіб - житловий будинок, з них 6 дітей і 1 людина – база відпочинку).

17:10 В окупованому Донецьку випускників т.зв. "академії МВС ДНР" без документів хотіли відправити на фронт. Обурені батьки влаштували акцію протесту під військовим вишем.

17:05 Окупація Зміїного коштувала ворогові понад 900 млн доларів. Найбільшою втратою став флагман Чорноморського флоту крейсер "Москва".

16:45 Окупанти повідомляють про прильоти у трьох районах окупованого Донецька: Петровському, Ленінському та Куйбишевському, а також по мікрорайону Азотний. Ось до чого приводить паління у недозволених місцях.

16:30 Стало відомо, що 30 червня штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили до 10 авіаційних ударів на Луганському напрямку. Як повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ, ці удари зупинили просування російських військ за кількома важливими напрямками. Було вражено логістичний центр, пункти забезпечення пального та військова техніка РФ.

16:05 Число жертв ракетного удару по Сергіївці на Одещині зросло до 21 особи, повідомив речник ОВА Сергій Братчук в ефірі телемарафону. "Серед цієї 21 людини є загиблий хлопчик 12 років", – додав він.

15:40 Військовий експерт з Одеси Андрій Савченко вважає, що з погляду військової хитрості не варто було б знищувати гарнізон о.Зміїний. Потрібно було завдавати періодично вогневого ураження засобами ведення технічної розвідки і змушувати російські кораблі привозити необхідні засоби. У цей час їх можна було б знищувати протикорабельними ракетами "Нептун".

15:10 Очевидці публікують фото клубів диму біля з'їзду з Кримського мосту поблизу Керчі.

Російські ЗМІ пишуть, що це «вчення Міноборони, МНС та Росгвардії щодо забезпечення безпеки мосту та припинення загроз».

14:24 У зв'язку з трагедією через попадання ракет у багатоповерховий будинок та бази відпочинку у Білгород-Дністровському районі та великою кількістю жертв 2 липня оголошено на Одещині днем жалоби за загиблими.

14:07 Зросла кількість жертв ракетної атаки по мирних жителях Одеської області

У Сергіївці загиблих вже 20: 16 осіб – житловий будинок, та 4 особи – база відпочинку, з них 1 дитина.

Постраждалих – 38. Серед них 37 осіб перебували у житловому будинку, а одна – на базі відпочинку.

13:46 Ердоган заявив, що вступ до НАТО Швеції та Фінляндії "це довгий процес" і він не закінчений

13:22 Макрон заявив, що Франція оперативно надасть Україні ще 6 гаубиць Caesar та значну кількість іншої бронетехніки.

Зеленський подякував президентові Франції за таке рішення.

13:03 Рада призначила нового омбудсмена.

Після годинного обговорення Дмитра Лубинця підтримали на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

12:28 Військової допомоги, яку отримує Україна від союзників, недостатньо для паритету з Росією у тяжкому озброєнні. На українців чекає дуже складна війна, заявив Данилов.

12:00 Вже 19 жертв ракетного удару росії по 9-поверхівці та двох базах відпочинку на Одещині

СБУ розпочала розслідування підлої атаки росії. Виробництво відкрито за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

"Вже підтверджено загибель щонайменше 19 осіб. Серед них - дві дитини. Госпіталізовано 38 осіб, з яких - шість дітей і вагітна жінка. Одна дитина, яку дістали з-під завалів, перебуває в комі. Ще 8 звернулися за медичною допомогою" , - йдеться у повідомленні.

11:36 Президент Зеленський заявив про підписання зі спікером Стефанчуком та прем'єром Шмигалем спільного звернення, яке є сигналом єдності всіх гілок влади щодо вступу України до ЄС. Про це він повідомив під час виступу у ВР

11:33 Українські військові продовжують стримувати російське вторгнення. Проте окупаційні війська мають певні успіхи Сході країни.

За даними карти, російська армія продовжує наступ на Донбасі. Зокрема поблизу Лисичанська окупанти мали певні успіхи, що підтвердив і Генштаб ЗСУ. Проте українські захисники відбивають атаки ворога у напрямку Слов'янська та Бахмута.

11:24 У Маріуполі під завалами на вулиці Київській знайшли ще одну братську могилу. З кінця лютого там поховано понад 100 тіл.

10:50 Під час сьогоднішнього засідання Верховної Ради з відеозв'язку виступила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

10:00 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по ТРЦ у Кременчуці зросла до 19

Про це вранці 1 липня повідомляє ДСНС.

Постраждали 62 особи, 26 із них перебувають у лікарнях.

9:45 Російські війська змушені були залишити український острів Зміїний через постійні удари ЗСУ. Ні про який "жест доброї волі" не йдеться, заявили в Британській розвідці.

9:23 На Одещині внаслідок ракетного удару по Білгород-Дністровському району загинули щонайменше 18 людей, серед них двоє дітей. При цьому постраждали 30 людей.

8:50 Під час відступу з острова Зміїний армія РФ знищила свою техніку, документи та майно.

Про це повідомляє ОК "Південь".

Також повідомляється, що при відступі могла бути замінована місцевість.

8:35 У Миколаєві сьогодні вранці пролунала серія потужних вибухів. Під час яких у місті було оголошено повітряну тривогу.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич повідомив у своєму Telegram про вибухи, проте інших подробиць щодо причин не надав.

8:09 Голова Дніпропетровської ОВ Валентин Резніченко повідомляє про обстріл Нікопольського району.

Попередньо, без постраждалих. На місці працюють спеціалісти.

7:45 Внаслідок ракетного удару у селищі міського типу Білгород-Дністровського району частково обвалився дев'ятиповерховий будинок. Станом на 06:00, загинуло 14 людей, поранено 30 осіб, серед них троє дітей. Підрозділами ДСНС з-під завалів врятовано семеро людей, з них троє дітей.