RU  UA

Ворог випустив по Україні десятки ракет з Білорусі: хроніка війни 28 липня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 155-ту добу. Щодня окупанти зазнають великих втрат, кидаючи своїх солдатів як "гарматне м'ясо".

Захисники України, як і раніше, активно б'ють по тилах російської армії, знищуючи склади та стратегічні об'єкти.

У відповідь на дії ЗСУ окупанти завдали ракетного удару по північних областях України вранці 28 липня.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 27 липня


23:53 На фронті загинув музикант і блогер Гліб Бабич, який пішов у ЗСУ добровольцем, повідомив політолог Андрій Смолій у Facebook.

Гліб Бабич був сином кораблебудівника та автора книг про радянські авіаносці Валерія Бабича.

Гліб Бабич

23:45 Держдепартамент США схвалив продаж Німеччині зброї на суму до 8,4 млрд доларів, включаючи винищувачі F-35 та боєприпаси, наголосивши на ролі союзника як "важливої сили для політичної та економічної стабільності в Європі", повідомляє Bloomberg.

Тепер можна припустити, що Берлін буде більш охоче ділитися з Києвом своїми озброєннями.

23:07 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 155-го дня війни з Росією.

"Тільки за першу половину цієї доби і тільки в Києві було чотири повітряні тривоги. Російська армія завдала ракетних ударів по Київщині, по Кропивницькому, била по Миколаєву, продовжила серію стратегічно безглуздих і жорстоких штурмів на Донбасі... Я дякую кожному і кожній, хто відбиває цей терор.

І хочу подякувати також американським сенаторам, які одностайно схвалили резолюцію, що закликає Державний департамент США визнати Росію державою - спонсором тероризму. Можна взяти будь-який день в Україні – нинішній чи будь-який інший після 24-го лютого, щоб побачити, що ніхто в світі не вкладає в тероризм більше, ніж Росія. Це справді потребує юридичної реакції на глобальному рівні. І немає жодної раціональної причини, щоб такої реакції не було, зокрема в США", - заявив глава української держави.

23:05 Під час вечірнього обстрілу Миколаєва снаряд влучив у двір приватного житлового будинку і вибухнув буквально за кілька метрів від нього. В результаті обвалилася стіна та частина покрівлі, повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

За його словами, також значні руйнування отримали два сусідні будинки: у будинках навколо вибито вікна та пошкоджено дах. Внаслідок обстрілу поранення дістала жінка.

23:00 Судно "Шляховик" Держгідрографії України підірвалося на міні в гирлі Бистре, яке з'єднує Дунай із Чорним морем. Як повідомив Ukrainian Shipping Magazine, судно зазнало пошкоджень, ступінь яких належить встановити фахівцям. Про жертв чи постраждалих не повідомляється.

22:35 Бійці 93-ї бригади ЗСУ "Холодний Яр" сьогодні на Харківщині збили ворожий безпілотник "Орлан-10" з американського переносного комплексу Stinger.

22:00 У мережі з'явилося жахливе відео із Лисичанська, на якому один із бойовиків канцелярським ножем відрізає геніталії нашому полоненому. За деякими даними, це зробив Віталій Арошанов, бойовик "Брянка-СРСР", 21.02.1983.

21:30 Західна зброя допомогла українським військам уповільнити просування російських військ, яке наразі майже зупинилося. Україна має шанс знову переламати хід війни на свою користь, пише The Washington Post.

21:05 Херсон. Чутно вибухи. Також повідомляється про детонацію. Попередньо, мінус склад.

20:35 Бахмут знову під російським вогнем: сьогодні окупанти обстріляли місто чотири рази з РСЗВ "Ураган". Вже відомо про щонайменше трьох загиблих і трьох поранених. Пошкоджено 6 багатоквартирних і 6 приватних будинків. За попередньою інформацією, росіяни застосували касетні боєприпаси. На місці працюють рятувальники, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

19:55 У Коблево двоє людей підірвалися на міні, попри заборону наближатися до водойм, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

19:25 Карти із зображенням "зернового коридору" опублікував головний редактор сайту BlackSeaNews Андрій Клименко.

Цифра "1" на карті - район огляду суден, прийому та висадки лоцмана.

Цифра "2" — район, де формуватимуть та розформовуватимуть конвой.

Фіолетова лінія – морський кордон (12-мильна зона, територіальні води). Синя точка – острів Зміїний.

19:10 Адміністрація морських портів, Центр навігації, гідрографії та гідрометеорології ВМС ЗС України, і "Одеський район Держгідрографії" почали роботу з розблокування портів Одещини для вивозу агропродукції.

18:45 В районах Берестового та Нагірного, силами розвідувальних груп, окупанти безуспішно намагалися уточнити позиції наших військ, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:30 Штурмом ворог частково покращив тактичне положення в напрямках населених пунктів Соледар та Вершина. Зазнали невдачі спроби противника провести штурмові дії в напрямках населених пунктів Яковлівка, Бахмут та Семигір’я. Тут підрозділи ворога з втратами відійшли.

18:15 На Авдіївському напрямку, за підтримки танків, вогню ствольної та реактивної артилерії, противник відновив штурмові дії в напрямку Авдіївки та Пісків, успіху не мав, відійшов.

17:35 Обидві партії Конгресу США підтримують передачу Україні ракет великої дальності ATACMS для HIMARS.

Ці ракети здатні вражати об'єкти на відстані до 310 км. За словами депутата від Демократичної партії США Еліси Слоткін, в уряді США вважають за необхідне терміново, у найближчі три тижні схвалити рішення та почати поставку даних ракет.

...."бавовни" буде дуууже багато!

17:00 Після закриття Антонівського мосту у Херсоні на ринках вдвічі зросли ціни. За овочами стоять черги, а вибір — невеликий. Люди намагаються скупити все, що можуть, щоб запастися продуктами, повідомляє Суспільне.

16:30 ЗСУ знищили два російські склади з боєприпасами в Чорнобаївці та Білогірці, повідомили в ОК "Південь".

16:10 У результаті ракетного удару окупантів по Гончарівській територіальній громаді Чернігівської області у ЗСУ є втрати серед особового складу, вони уточнюються, повідомляє оперативне командування "Північ".

15:45 Росія знищила в Україні майже двісті храмів, повідомив у День Хрещення Київської Русі-України президент Зеленський Вселенському патріарху Варфоломію.

15:30 П'ятеро людей загинули внаслідок ракетного обстрілу, який стався у Кропивницькому о 12:22. Ще 25 – отримали травми, з них 12 - військовослужбовців, 13 - цивільних, розповів голова військової адміністрації Кіровоградщини Андрій Райкович.

15:00 Ситуація з повітряною тривогою в Україні

14:30 Вранці у четвер, 28 липня, уряд Латвії підтримав пропозицію Міністерства оборони про надання додаткової військової допомоги Україні.

13:55 Внаслідок ракетних ударів по Київській області постраждали 15 людей, повідомив голова поліції області Андрій Небітов.

"Водночас завдяки своєчасному реагуванню на сигнал тривоги вдалося уникнути тяжких наслідків. Залишки ще однієї ракети окупантів поліцейські виявили в лісосмузі також у районі Вишгороду. На щастя, тут ніхто не постраждав", - повідомив він.

13:35 Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Чечні, Грузії, Сирії та в Україні

13:12 Сенат у США ухвалив резолюцію, в якій закликає Держдепартамент через події в Чечні, Грузії, Сирії та Україні визнати Росію державою-спонсором тероризму.

12:50 Ракетний удар по Кропивницькому підтверджує Андрій Райкович.

"Відповідні служби вже працюють. Категорично прошу всіх залишатися в укриттях до завершення тривоги! Наполегливо прошу не публікувати жодної інформації. Всі подробиці згодом", - написав він.

12:32 У Кропивницькому 2 вибухи! У багатьох областях тривога!

12:08 Третій день поспіль орки активно перекидають військову техніку через окупований Мелітополь

▪️Як повідомляють місцеві ЗМІ, вчора колона військової техніки з новим для регіону маркуванням пересувалася у південному напрямку у бік Херсонського фронту Інтеркультурною вулицею через Новий Мелітополь.

▪️Якщо раніше містом рухалися бойові машини зі свастикою Z і V, то вчора спостерігався рух техніки з нанесеними тактичними знаками О.

▪️Щоб городяни не могли передати дані, загарбники глушать зв'язок

11:15 Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Костіна новим генеральним прокурором України

11:07 Одна людина загинула, двох поранено внаслідок нового удару по Криворізькому району Дніпропетровської області.

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

“Накрили вогнем із РСЗВ Широківську громаду. Цілеспрямовано потрапили по агропідприємству у Шестерні. Почалася пожежа, працюють пожежники”, – написав він.

10:42 Новим керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) став Олександр Клименко, - повідомив Андрій Єрмак

10:29 Територією Сумської області випустили 35 мінометних снарядів, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Жертв та руйнувань немає. Також голова ОВА повідомив про роботу вибухотехніків у Сумському районі з 10 до 13 години.

10:10 Донецькі Tg-канали публікують відео та фото масштабної пожежі у місті.

9:46 Загальні бойові втрати Росії на 28 липня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 40 230 (+160) осіб ліквідовано;
  • танків – 1742 (+4);
  • бойових броньованих машин – 3979 (+8);
  • артилерійських систем – 894 (+11);
  • РСЗВ - 258 (+0);
  • засоби ППО – 117 (+0);
  • літаків – 222 (+0);
  • вертольотів – 190 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 729 (+3);
  • крилаті ракети – 174 (+0);
  • кораблі/катери - 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2854 (+7);
  • спеціальної техніки – 75 (+0).

9:00 У день хрещення Київської Русі, 28 липня, Україна вперше відзначає День української державності. Президент Володимир Зеленський уже привітав громадян із цим святом.

8:22 Вночі 28 липня війська РФ з "Ураганів" та ствольної артилерії вдарили по двох громадах Криворізького району Дніпропетровської області – Зеленодольської та Апостолівської.

8:00 Російські війська вранці 28 липня здійснили масований ракетний удар по північних областях України, з території Білорусі було випущено понад 20 ракет.

Поки що відомо про прильоти дев'яти ракет територією Гончарівської громади Чернігівської області, які впали до лісового масиву. Також працювала система протиповітряної оборони ЗСУ. Про жертв обстрілів поки не повідомляється.