RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

США вбили лідера "Аль-Каїди": Байден розкрив деталі спецоперації

У суботу, 30 липня, в ході спецоперації США ліквідували ватажка терористичного угрупування "Аль-Каїда" Аймана аз-Завахірі у столиці Афганістану Кабулі.

Про це повідомив президент США Джо Байден під час звернення до американського народу.

Лідер терористів загинув внаслідок удару з безпілотника із використанням двох ракет Hellfire. Удар припав по балкону будинку, де в той момент був аз-Завахірі. Ніхто з цивільних, зокрема сім'я аз-Завахірі, не постраждав.

"Тепер правосуддя перемогло, і цього лідера терористів більше немає. Ми ніколи не відступаємо", - заявив Байден.

Він додав, що ліквідацією аз-завахірі США подали чіткий сигнал усім терористам.

"Незалежно від того, скільки часу це займе, незалежно від того, де ви ховаєтеся, якщо ви становить загрозу для нашого народу, Сполучені Штати знайдуть вас і приберуть", - зазначив лідер США.

Ліквідація ватажка завдала серйозного удару по "Аль-Каїді", що має знизити її здатність до активних дій. Водночас, США продовжить уважно стежити за терористичною групою.

Айман аз-Завахірі став ватажком терористичного угрупування "Аль-Каїда" у 2011 році, після того, як Усама бен Ладен був ліквідований під час операції спецназу США "Спис Нептуна".

Зазначимо, аз-Завахірі був високопоставленим членом ісламістських організацій, які влаштовували теракти в Азії, Африці, Північній Америці та Європі. У 2012 році він закликав мусульман до викрадення жителів Заходу в мусульманських країнах. Також він брав участь у координації терактів у США 11 вересня 2001 року, де загинуло близько 3 тисяч людей.

Як повідомляв "Апостроф", у 2019 році був ліквідований син Усами бін Ладена, який мав стати наступником свого батька в "Аль-Каїді".