RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Генсек ООН жорстко попередив Росію: будь-які збитки ЗАЕС – це самогубство

Російське окупаційне військо займається ядерним тероризмом, обстрілюючи Запорізьку АЕС і створюючи загрозу техногенної катастрофи. Країна-терорист Росія повинна вивести військову техніку з атомної електростанції.

Про це заявив Генсек ООН Антоніу Гутерреш на спільний пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським і президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

За його словами, Запорізька АЕС не мусить використовуватися для будь-яких військових операцій, оскільки це загрожує безпеці.

"Здоровий глузд має взяти гору, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність і безпеку Запорізької атомної станції. Об'єкт не повинен використовуватися в рамках якоїсь військової операції", - сказав Гутерреш.

Також Генсек ООН наголосив, що негайно потрібно ухвалити угоду, відповідно до якої ЗАЕС відновила б статус "громадянської інфраструктури" й гарантувала безпеку об'єкта. Для цього росіяни повинні вивести військову техніку і персонал, а також припинити обстріли.

"Військова техніка та персонал мають бути виведені зі станції. Необхідно уникати подальшого розгортання сил чи озброєння на об'єкті. Цей район потребує демілітаризації. Будь-яка потенційна шкода ЗАЕС – це самогубство", - зазначив Гутерреш.

Раніше "Апостроф" повідомляв, для чого російські окупанти постійно обстрілюють ЗАЕС та знищують лінії електропередач.